Gigabyte Brix S BΧi3H-5010

Μεγέθους MiniPC, καθόλου... mini σε δυνατότητες

Όσον αφορά στη γενική χρήση, τα νέα είναι πολύ καλά. Πάρα, πάρα πολύ καλά για την ακρίβεια. Με τη διαμόρφωση που προτιμήσαμε για το BRIX S (mSATA συν 8 GB μνήμης) δεν υπάρχει συνήθης, καθημερινή "αποστολή" που δεν μπορεί να αναλάβει το miniPC της Gigabyte. Από το (βαρύ) Web browsing μέχρι το Photoshop και από το Microsoft Office μέχρι την επεξεργασία ήχου και video, το BRIX S δεν είχε κανένα "θέμα" απολύτως - αρκεί τις πλέον απαιτητικές από αυτές τις "αποστολές" να τις εκτελεί ξεχωριστά. Όταν προσπαθήσαμε να επεξεργαστούμε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με το Outlook, το Word και... 251 tabs του Chrome ανοιχτά ταυτόχρονα, είχαμε καθυστερήσεις.

Αυτό, ωστόσο, το θεωρούμε εν τέλει φυσικό για ένα PC του οποίου ο κεντρικός επεξεργαστής είναι δύο πυρήνων, αφετέρου σχεδιασμένος για χρήση σε πανάλαφρα laptop (Broadwell U). Από την άλλη, ακριβώς γι' αυτό ο επεξεργαστής αυτός δεν χρειάζεται ισχυρό σύστημα ψύξης, οπότε το BRIX S στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αθόρυβο και δροσερό. Από την... άλλη, ξανά, ο επεξεργαστής δείχνει να "κρατά πίσω" και τις δυνατότητες του miniPC της Gigabyte στα games - γιατί ναι μεν το κύκλωμα γραφικών που ενσωματώνει είναι ικανότερο απ' ότι άλλοτε (Intel HD 5500) αλλά τίτλοι "τελευταίας εσοδείας" παίζονται μόνο σε ανάλυση 720p και έως τα 25-30 καρέ ανά δευτερόλεπτο στην καλύτερη περίπτωση. Απλούστερα ή παλαιότερα games παίζονται σε ανάλυση 1080p, αλλά και πάλι με συμβιβασμούς στην ποιότητα των γραφικών - και με δεδομένο πως δεν περιμένει κανείς 60 καρέ ανά δευτερόλεπτομ προφανώς.


Για PC gaming, η αλήθεια είναι πως αντί για το μοντέλο BΧi3H-5010 της Gigabyte θ' αντιπροτείναμε το BXA8G-8890, το οποίο ναι μεν στηρίζεται σε επεξεργαστή AMD και όχι Intel, προσφέρει ωστόσο εξειδικευμένο υποσύστημα γραφικών (Radeon R9 M275X) με 2 GB μνήμης δικά του. Εκεί που το BRIX S δεν αντιμετωπίζει κανένα "θέμα" είναι στον τομέα της αναπαραγωγής εικόνας και ήχου: τα υψηλής ανάλυσης μουσικά αρχεία FLAC που χρησιμοποιούμε στις δοκιμές μας "ακούγονται" όσο ποιοτικά ακούγονται και με το St(r)eamBox Lite του Αθηνόραμα Digital συνδεδεμένα στον ίδιο δικάναλο ενισχυτή μέσω USB (Rotel RA-1570). Τα αρχεία video, δε, είτε είναι υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) είτε είναι "απλώς" υψηλής αλλά με αυξημένο bitrate (άνω των 40 Mbps), αναπαράγονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στη ροή των καρέ (24/30 στην πρώτη περίπτωση και 24/60 στη δεύτερη), ούτε στη συνολική επιβάρυνση του συστήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, μπορεί να οριοθετήσει κανείς και το επίδοξο κοινό ενός BRIX S - ίσως όλων των μοντέλων της σειράς, κατά μία έννοια: για PC games είναι καλύτερο να στραφεί κανείς σε άλλες λύσεις, όμως για γενική χρήση και για χρήση στο σαλόνι ως συσκευή αναπαραγωγής εικόνας/ήχου είναι απολύτως κατάλληλο και φυσικά (ως PC) περισσότερο ευέλικτο από οποιοδήποτε "καταναλωτικό" media player. Το κόστος του BΧi3H-5010 στην ελληνική αγορά ανέρχεται στα €360 περίπου, πράγμα που σημαίνει πως αφού προσθέσει κανείς μνήμη, δίσκο (ακόμη και μηχανικό) και Windows, θα πλησιάσει πάρα πολύ τα €600. Αν προτίθεται να αξιοποιήσει κάποια διανομή Linux, το κόστος μόλις και ξεπερνά τα €500. Υπάρχουν H/Y desktop στην ελληνική αγορά που προσφέρονται σε αυτό το αντίτιμο συνοδευόμενα από monitor. Ποτέ όμως δεν θα πλησιάσουν την κομψότητα, την ευχρηστία και την ευκολία μεταφοράς που προσφέρει ένα ποιοτικό PC... παλάμης (κυριολεκτικά), όπως αυτό. Για όσα προσφέρει, λοιπόν... εγκρίνουμε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ