Έτοιμο το νέο OS-X... και δωρεάν!

Μια σημαντική κίνηση, μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Quo vadis, Windows;

Όλοι περιμέναμε πως η Apple στην εκδήλωσή της για τα νέα MacBook Pro και τον νέο MacPro θα έκανε, εκ των πραγμάτων, αναφορά και στο OS-X 10.9 "Mavericks", την καινούργια έκδοση του λειτουργικού της συστήματος στην οποία στηρίζονται οι υπολογιστές αυτοί. Αυτή η αναφορά όντως έγινε και στη σχετική παρουσίαση δεν... ανακαλύψαμε τίποτε καινούργιο, καθώς για το 10.9 η αμερικανική εταιρεία είχε μιλήσει ήδη μέσα στη χρονιά και η τελική του έκδοση είχε γίνει διαθέσιμη στους προγραμματιστές εφαρμογών μερικές ημέρες πριν. Αυτό που κανείς μας δεν περίμενε ήταν να αλλάξει η Apple "τους όρους του παιχνιδιού" με την τιμολογιακή της πολιτική: η νέα έκδοση του OS-X διατίθεται ήδη εντελώς δωρεάν όχι μόνο σε όσους διαθέτουν την αμέσως προηγούμενη, αλλά σε οποιονδήποτε κάτοχο υπολογιστή Mac από το... 2008 και μετά!

Η κίνηση είναι σημαντική για μία σειρά από λόγους και το γεγονός ότι η Apple την κάνει τώρα μόνο τυχαίο δεν είναι: η αντιπαραβολή με τις αντίστοιχες επιλογές της Microsoft - η οποία ναι μεν δεν χρεώνει την αναβάθμιση από τα Windows 8.0 στα 8.1, αλλά χρεώνει $119 και $199 για αναβάθμιση από οποιαδήποτε άλλη έκδοση Windows - είναι πρακτικά αναπόφευκτη. H Αpple είχε ήδη αρχίσει να χρεώνει πολύ χαμηλά ποσά για τις αναβαθμίσεις στις πρόσφατες εκδόσεις OS-X, πρώτα $29.99 και μετά $19.99, οπότε ίσως αυτό ήταν το επόμενο λογικό βήμα ούτως ή άλλως. Αν λάβει, άλλωστε, κανείς στα υπ' όψιν ότι οι τελευταίες τρεις εκδόσεις του OS-X ήταν εξελικτικές και διορθωτικές - σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικές ή ριζικές όσο π.χ. τα Windows 8 - ίσως αυτό δεν ήταν μόνο το λογικό, αλλά και το ακριβοδίκαιο να κάνει η Apple για το κοινό της.

Την αμερικανική εταιρεία δεν την ενδιαφέρει συχνά να... φαίνεται ακριβοδίκαιη, ωστόσο. Η ουσία της κίνησης της Apple βρίσκεται αλλού.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως, από τη στιγμή που η αμερικανική εταιρεία δεν προσφέρει το λειτουργικό της σύστημα σε άλλους κατασκευαστές, δεν μπορεί να περιμένει έσοδα από τα όποια πνευματικά του δικαιώματα χρήσης, όπως κάνει η Microsoft με τα Windows. Κάθε του έκδοση συνοδεύει τους δικούς της Η/Υ και μόνο. Το γεγονός, ωστόσο, είναι πως σχεδόν κανείς δεν αγοράζει υπολογιστές Apple για το λειτουργικό τoυς. Πρακτικά όλοι τους αγοράζουν για το design, για την ποιότητα κατασκευής, για το πρεστίζ... αλλά όχι για το OS-X. Κοινώς, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών - ειδικά οι νέοι χρήστες - δεν αντιλαμβάνονται το OS-X ως κάτι για το οποίο πληρώνουν. Η μόνη του αξία εντοπίζεται στο ότι είναι "κομμένο και ραμμένο" στις προδιαγραφές των Η/Υ της αμερικανικής εταιρείας και αυτή η αρμονική σχέση software-hardware έχει ολοφάνερα πλεονεκτήματα. Από τις άλλες συσκευές της Apple όμως - τα iPhone/iPad - το καταναλωτικό κοινό έχει... "εκπαιδευτεί" να περιμένει δύο αναβαθμίσεις λειτουργικών συστημάτων δωρεάν και μετά να μεταβαίνει σε καινούργια συσκευή. Το να προσφερθεί με τον ίδιο τρόπο το OS-X ήταν, στην ουσία, περισσότερο θέμα του "πότε", παρά του "αν".

Το OS-X 10.9, όπως μαρτυρά και η ίδια του η αρίθμηση, δεν προσφέρει συνταρακτικές αλλαγές ή θεαματικές προσθήκες. Το γεγονός, δε, ότι προσφέρεται δωρεάν και στους κατόχους παλαιότερων Mac δεν είναι απαραίτητα και αυτονόητα καλό: ως... κίνηση marketing είναι αποτελεσματική, ναι. Το "δωρεάν" ακούγεται πολύ καλό στα αυτιά όλων. Σε Mac, ωστόσο, που έχουν αγοραστεί το 2008, το 2009 ή το 2010 δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η νέα έκδοση θα αποδίδει με τρόπο θετικό για τον χρήστη. Εδώ οι αναφορές για καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες λειτουργίες και γενικότερα 'βαρύτερη αίσθηση" κατά την χρήση - που γίνονται σε πολλά Mac forums - αφορούν ακόμη και σε περυσινούς Η/Υ της Apple. Σε παλαιότερους δεν θα προκύψουν "θέματα"; Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι με το OS-X, το Linux, το iOS και το Android όλα να προσφέρονται πλέον δωρεάν στο κοινό, το μέλλον των Windows ως το μόνο "επί πληρωμή" λειτουργικό σύστημα δεν διαγράφεται... πολλά υποσχόμενο ακριβώς. Σε ποιό χρονικό πλαίσιο θα επηρεάσει η κίνηση αυτή της Apple την αγορά και σε αυτόν τον τομέα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ