DisplayPort 2.0: για μελλοντικά PC και... πολλά Κ!

Σημαντική εξέλιξη και νέες δυνατότητες για το δημοφιλές πρότυπο μεταφοράς δεδομένων εικόνας/ήχου

Καθώς οι οθόνες... όλων των ειδών γίνονται μεγαλύτερες και χαρακτηρίζονται από ολοένα και υψηλότερες αναλύσεις, το μόνο βέβαιο είναι πως θα χρειαστούν σχετικές θύρες και καλώδια σύνδεσης ώστε όλα αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια pixel να προβάλλονται σωστά και γρήγορα. Στον κόσμο των καταναλωτικών οπτικοακουστικών το πρότυπο HDMI έχει επικρατήσει (και στην νεότερη έκδοση 2.1 υποστηρίζει αναλύσεις έως 8Κ και 10Κ), στον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών όμως το πρότυπο DisplayPort είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμότερο - και η VESA, το διαχειριστικό σώμα του συγκεκριμένου προτύπου, μόλις ανακοίνωσε τί θα προσφέρει αυτό στο επόμενο εξελικτικό του βήμα: την έκδοση 2.0 που θα διαδεχθεί την σημερινή 1.4.

To DisplayPort 2.0 αυξάνει... επί τρία (!) το εύρος μετάδοσης δεδομένων που υποστηρίζει, αυξάνοντας τον εφικτό ρυθμό μεταφοράς εικόνας/ήχου από τα σημερινά 26 Gbps στα 77. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα: και δυνατότητα προβολής αναλύσεων έως και 16Κ στα 60 Hz, και αναλύσεων 8Κ/10Κ στα 60 Hz με πλήρη χρωματική γκάμα (4:4:4), αλλά και αναλύσεων 2Κ/4Κ σε υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης απ' ότι σήμερα (240 Hz), σε πολλαπλές οθόνες ταυτόχρονα και σε πλήρη χρωματική γκάμα. Η νέα έκδοση DisplayPort θα λειτουργεί μέσω του προτύπου Thunderbolt 3 αλλά και μέσω "απλής" θύρας USB-C, υπό τους όποιους περιορισμούς της δεύτερης βέβαια.

Ακριβώς επειδή το DisplayPort θα αξιοποιεί το Thunderbolt 3 όσον αφορά στην συνδεσμολογία, η VESA θεωρεί πως η διαδικασία πιστοποίησης των προδιαγραφών του δεν θα είναι τόσο μακροχρόνια όσο συνηθίζεται για τέτοια πρότυπα (βοηθά βεβαίως και το γεγονός ότι είναι "ανοικτό" πρότυπο που διαμορφώνεται σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρείες και όχι βάσει όρων που κάποια συγκεκριμένη θέτει για τις υπόλοιπες). Αναμένεται, λοιπόν, τα πρώτα προϊόντα που θα φέρουν θύρες DisplayPort 2.0 να γίνουν διαθέσιμα στο εμπόριο προς τα τέλη του 2020. Με οθόνες όπως της Dell ανάλυσης 8Κ ήδη στο εμπόριο και οθόνες 6Κ όπως της Apple να αναμένονται, δεν είναι υπερβολικό να περιμένει κανείς και τα πρώτα monitor 10Κ/12Κ προς τα μέσα ή τέλη εκείνης της χρονιάς - και αυτά εκ των πραγμάτων θα χρειάζονται το νέο DisplayPort. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ