Δίσκοι SSD: απογείωσε το PC σου

Μηχανικοί σκληροί δίσκοι...; Παλιά!

Τί είναι περισσότερο βαρετό από μία μέτρια ταινία, μια προβλέψιμη παράσταση ή ένα copy/paste χιτάκι του καλοκαιριού; Για κάθε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital που χρησιμοποιεί καθημερινά Η/Υ, η απάντηση είναι εύκολη: ακόμη περισσότερο βαρετό είναι να... κάθεσαι μπροστά σε PC και να περιμένεις να ξεκινήσει ή - ακόμη χειρότερα - να τελειώσει αυτό που τού έχεις ζητήσει! Πράγματι, ενώ οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν γίνει σαφέστατα ταχύτεροι σε σχέση με ό,τι χρησιμοποιούσαμε π.χ. 4-5 χρόνια πριν, σε όλα τους σχεδόν τα υποσυστήματα, ένα από αυτά παραμένει αργό. Όχι τυχαία, αυτό ακριβώς το υποσύστημα ευθύνεται στο 90% των περιπτώσεων για την αργή λειτουργία ενός PC. Αναφερόμαστε φυσικά στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους, που έχουν μεν αυξήσει τις χωρητικότητές τους, αλλά είναι πια το στοιχείο που καθυστερεί όλα τα υπόλοιπα. Πως να... μην; Η βασική τεχνολογία λειτουργίας τους δεν έχουν αλλάξει εδώ και... δεκαετίες!

Η λύση δεν θα μπορούσε να έλθει παρά από μία διαφορετική τεχνολογία, προφανώς. Και ήλθε: εκείνες οι μαγνητικές επιφάνειες σε "φέτες", που κρατούσαν αποθηκευμένα τα προγράμματα, τα κείμενα, τα τραγούδια, τις ταινίες μας και ο,τιδήποτε άλλο φιλοξενούν οι σκληροί δίσκοι, αντικαταστάθηκαν με μικροτσίπ μνήμης. Αυτά είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα της κεντρικής μνήμης που χρησιμοποιεί κάθε PC για τη λειτουργία του, αλλά φυσικά κρατούν ανέπαφα τα δεδομένα μας όταν αυτό απενεργοποιηθεί. Και, με τον τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους, φέρνουν στο προσκήνιο για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα απ' όσα αρχικά φαίνεται - εκ των οποίων το περισσότερο αντιληπτό είναι, ε, κακά τα ψέματα... η ταχύτητα!

Η διαφορά αυτή στην ταχύτητα ανάμεσα σε έναν μηχανικό σκληρό δίσκο (hard disk drive ή HDD) και έναν σκληρό δίσκο μνήμης μόνιμης εγγραφής (solid state drive ή SDD) είναι, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ο σημαντικότερος λόγος αναβάθμισης ενός PC που χρησιμοποιεί κάποιον του πρώτου είδους, σε έναν καινούργιο του δεύτερου. Χωρίς υπερβολή, είναι η πιο σημαντική βελτίωση που μπορεί να κάνει κάποιος σε υπάρχοντα υπολογιστή (μαζί με την τοποθέτηση περισσότερων από 2 GB μνήμης). Μετά την τοποθέτηση ενός δίσκου SSD σε έναν Η/Υ, PC ή Mac, και την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος εκεί - γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει περισσότερο αντιληπτή η διαφορά - όλη η λειτουργία του εκάστοτε Η/Υ μεταμορφώνεται.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ