Διαθέσιμο το 3D Mark 2013

Και το... μαρτύριο των σύγχρονων PC, συνεχίζεται

Τρόποι να μετρηθούν οι ικανότητες ενός προσωπικού υπολογιστή στην απόδοση 3D γραφικών υπάρχουν ουκ ολίγοι πια: ακόμη και τα Windows Vista, 7 και 8 ενσωματώνουν ρουτίνες που δίνουν μία εικόνα σχετική. Αλλά... σταθερή αξία δεν παύουν να είναι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό - και το 3D Mark είναι το διασημότερο από αυτά. Η Futuremark, δημιουργός εταιρεία του, το ανανεώνει συνήθως σε ετήσια βάση (ώστε να ακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των καρτών γραφικών για Η/Υ) και η ολοκαίνουργια έκδοση είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ώρες, ώστε κάθε ενδιαφέρόμενος να... καταπιέσει ψυχολογικά το PC του με τη σειρά των τεστ που το 3D Mark 12 υποβάλλει σε ακολουθία και να αξιολογήσει κατά πόσο ικανός είναι ο εκάστοτε Η/Υ στη διαχείριση γραφικών όπως αυτά που απολαμβάνουμε στα σύγχρονα PC games.

Το 3D Mark 2013 Αξιοποιεί τόσο τους νεότερους επεξεργαστές των Intel και AMD (με 4 ή 6 πυρήνες), όσο και όλα τα chipset επεξεργασίας γραφικών των nVidia και AMD. Ειδικά για τα τελευταία, ενσωματώνει πλέον ρουτίνες καλύτερες από ποτέ για την αξιολόγηση περίπλοκων 3D γραφικών μέσω DirectX 11: ειδικά το τρίτο τέτοιο τεστ, το Fire Strike, είναι από τα εντυπωσιακότερα και... "βαρύτερα" του είδους που έχουμε συναντήσει. Eγκαταστήσαμε το 3D Mark 2013 σε ένα Sony Vaio F21 - με Core i7 τεσσάρων πυρήνων, 8 GB μνήμης και μία GeForce GT 540M με 1 GB μνήμης, σε Windows 8 - και τ' αποτελέσματά του με τις απλές, εξ ορισμού ρυθμίσεις είναι αυτά που παραθέτουμε. Ολοφάνερα η FutureMark έχει σχεδιάσει το συγκεκριμένο test για να "φτάσει στα όριά τους" ακόμη και PC χιλιάδων ευρώ, ειδικά αν εκτελεστεί σε υψηλές αναλύσεις και με το προφίλ της ανώτατης ποιότητας απεικόνισης (Extreme) ενεργοποιημένο.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ναι μεν μιλάμε πάντοτε για την έκδοση των Windows, όμως η FutureMark έχει ανακοινώσει εκδόσεις και για Android, iOS και Windows RΤ. Ακριβής ημερομηνία διάθεσής τους πέρα από το "σύντομα" δεν υπάρχει για την ώρα, ευελπιστούμε πάντως να γνωστοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη του 3D Mark 2013 και γι' αυτά τα λειτουργικά συστήματα σημαίνει πως, για πρώτη φορά, θα είμαστε σε θέση να αντιπαραβάλλουμε - όσο αυτό είναι δυνατό - πώς αποδίδουν σε 3D games διαφορετικά PC, laptops, tablets και smartphones, έχοντας κάποιο κοινό μέτρο σύγκρισης.

Όπως πάντοτε, το 3D Mark 2013 για Windows Vista/7/8 διατίθεται στις εκδόσεις Basic, Advanced και Professional. Η πρώτη είναι περιορισμένη σε δυνατότητες αλλά προσφέρεται από τη Futuremark δωρεάν, η Advanced προσθέτει πολλά χαρακτηριστικά κι επιλογές (με κόστος €24.99 ή €18.75 για μερικές ακόμη ημέρες στo Δικτυακό κατάστημα Steam), ενώ η Professional είναι η πληρέστερη αλλά απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν συχνά το 3D Mark σε πλαίσιο εντατικών και λεπτομερών μετρήσεων hardware. Βρίσκονται όλες σε αυτή τη σελίδα και, περιττό να πούμε, έστω και για μία μέτρηση... διαπίστωσης, η Basic αξίζει εγκατάστασης. Click click click!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ