Διαθέσιμα τα Windows 8.1

Δωρεάν για τους χρήστες των 8.0, άμεσα σε κάθε νέο PC με Windows

Χωρίς ιδιαίτερες... τυμπανοκρουσίες, αλλά με την πρόθεση αυτή τη φορά να εστιάσει στο πώς αξιοποίησε την κριτική των τελευταίων 12 μηνών, η Microsoft διέθεσε χθες στο παγκόσμιο κοινό την αναβάθμιση των Windows 8 σε 8.1. Αυτή προσφέρεται σε όλους τους παρόντες χρήστες των 8.0 εντελώς δωρεάν: το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επισκεφθούν το Windows Store και η αναβάθμιση θα είναι το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί στην κεντρική σελίδα του (δεν εμφανίζεται ακόμη στη συνήθη σελίδα του Windows Update στο παραδοσιακό περιβάλλον desktop). Το σχετικό αρχείο αναβάθμισης, δε, ανέρχεται σε 3.3 GB (!), πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι ένα απλό update όπως αυτά που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά ουσιαστικά καινούργια, πλήρης έκδοση των Windows που εγκαθίσταται "πάνω από" την ήδη υπάρχουσα χωρίς να πειράζει τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις του χρήστη.

Έχουμε ήδη εγκαταστήσει τα Windows 8.1 σε δύο διαφορετικά PC με Windows 8.0 - και στις δύο περιπτώσεις είχαν εγκατασταθεί όλα ανεξαιρέτως τα updates του τελευταίου δωδεκαμήνου - και δεν έχουμε να αναφέρουμε κανένα πρόβλημα ή επιπλοκή: όλα κύλησαν ομαλά, με τα Windows 8.1 να χρειάζονται μόνο μία επανεκκίνηση. Μετά από αυτήν προβάλλεται μία εισαγωγική ρουτίνα που υπενθυμίζει ή γνωστοποιεί κάποια από τα βασικά στοιχεία χειρισμού των νέων Windows, γίνονται updates σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές που ενσωματώνει το λειτουργικό - από το Photos και το Music, μέχρι τον Internet Explorer και τα Games - και... αυτό ήταν. Ο χρήστης επανέρχεται στο καινούργιο γραφικό περιβάλλον κανονικά και από αυτό στο desktop, χωρίς καμία αλλαγή σε αρχεία του ή ρυθμίσεις που είχε κάνει σε παραμέτρους λειτουργίας των Windows 8.0.

Έχοντας δουλέψει λίγες μόνο ώρες με τα Windows 8.1, και χωρίς να έχουμε πραγματοποιήσει συγκριτικές μετρήσεις με τα Windows 8.0, έχουμε την αίσθηση ότι είναι σε μικρό βαθμό ταχύτερα - τόσο στην εκκίνηση, όσο και στην μετάβαση από εφαρμογή σε εφαρμογή. Η εικόνα αυτή είναι ευχάριστα διαφορετική από αυτήν παρελθόντων περιπτώσεων, στις οποίες όταν εγκαθιστούσαμε νέα Windows "πάνω από" προηγούμενα χωρίς να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές, το πρώτο διάστημα στο ίδιο PC το λειτρουργικό απέδιδε... "διστακτικά". Το μεγαλύτερο ποσοστό του ειδικού Τύπου έχει επικεντρωθεί στις "εξωτερικές" αλλαγές - αυτές που επηρεάζουν τον τρόπο χρήσης των Windows 8 και εκείνες για τις οποίες ακούστηκαν από πέρυσι μέχρι πρόσφατα οι πιο πολλές διαμαρτυρίες - όμως η ομάδα ανάπτυξης των Windows έχει κάνει πολλαπλές αναφορές και σε αλλαγές ή βελτιώσεις "κάτω από την επιφάνεια", τις οποίες θα "εισπράξουν" τόσο οι χρήστες που θα κάνουν αναβάθμιση σε υπάρχοντα συστήματα, όσο και οι καταναλωτές που θα αγοράσουν από δω και πέρα νέα PC με Windows.

To ερώτημα στα χείλη όλων, φυσικά, είναι απλό και προφανές. Θα είναι η αναβάθμιση των Windows 8.1 με τις αλλαγές, τις προσθήκες και τις βελτιώσεις που φέρνει στο προσκήνιο, αρκετή (α) για να καθησυχάσει το μπερδεμένο και προβληματισμένο κοινό σχετικά με την νέα "touch" προσέγγιση της Microsoft, (β) για να κατευνάσει τις φωνές της έντονης κριτικής που ασκήθηκε... non-stop για τις επιλογές της από τον περασμένο Οκτώβρη και (γ) για να δώσει στην "παραδοσιακή" αγορά των PC μία ώθηση στην πορεία για την εορταστική περίοδο; Ας μην ξεχνάμε πως η κατηγορία αυτή συνεχίζει να καταγράφει απώλειες όχι μόνο εμπορικές, αλλά και εικόνας στα μάτια του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού πλέον - την οποία πολλοί κατασκευαστές ανοιχτά και πιθανώς λανθασμένα "χρεώνουν" στη Microsoft. Θα χρειαστεί να περιμένουμε καιρό ακόμη για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να την δώσουμε, θα επανέλθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ