Devolo Outdoor WiFi Powerline

Γρήγορο κι αξιόπιστο Internet στον κήπο; Γίνεται!

Από την στιγμή που τα συνδέσαμε όλα και ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας... κανένα παράπονο - για την ακρίβεια ομολογούμε την ευχάριστη έκπληξή μας όσον αφορά στο πόσο γρήγορα και σωστά λειτούργησε το Outdoor WiFi Powerline. Ο χρήστης συνδέει την συσκευή, την τοποθετεί σε όποια θέση εκτός σπιτιού τον βολεύει περισσότερο, ανοίγει το καπάκι της, πατά το πλήκτρο σύνδεσης (και μάλιστα ταυτόχρονης κρυπτογράφησης για ασφάλεια πρόσβασης) στον προσαρμογέα, πατά το αντίστοιχο στο Outdoor WiFi Powerline, αναμένει λίγα δευτερόλεπτα ώστε αυτό να "πάρει" την Δικτυακή σύνδεση από την εξωτερική πρίζα και... αυτό ήταν! Βγαίνοντας στον κήπο κανείς έχει αμέσως στην διάθεσή του για πρόσβαση στο Internet με smartphone, tablet ή laptop ένα hotspot όπου συνδέεται εισάγοντας στις συσκευές αυτές τον ειδικό κωδικό (WiFi key) που αναγράφεται κάτω από το καπάκι.

Οι έχοντες τεχνογνωσία, βέβαια, μπορούν πάντοτε να εγκαταστήσουν σε Η/Υ και να αξιοποιήσουν το γνωστό, πολύ καλό συνοδευτικό λογισμικό ελέγχου της Devolo που προσφέρει πλήρεις λειτουργίες ασφάλειας και παραμετροποίησης της Δικτυακής σύνδεσης που παρέχει η συσκευή. Κατά την διάρκεια των δοκιμών μας, δε, μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του Outdoor WiFi Powerline, κι ας απείχαν από το θεωρητικό maximum που αναγράφεται στα εγχειρίδια. Η κατασκευάστρια αναφέρει ταχύτητες της τάξης των 300 Mbps ως τις ανώτερες δυνατές, καταγράψαμε ωστόσο με μεταφορές αρχείων από laptop σε laptop (ασύρματο έξω και με Ethernet πάνω στον προσαρμογέα μέσα) ως ανώτερη πρακτική αυτήν των 75-80 Mbps.


Όσον αφορά στην πρόσβαση στο Internet πάντως, όπου εντοπίζεται και το όλο... νόημα ύπαρξης του προϊόντος αυτού, δεν καταφέραμε να βρούμε το όριο της ταχύτητας γιατί πολύ απλά μάλλον υπερέβαινε αυτό της οικιακής Δικτυακής μας σύνδεσης! Σε απόσταση 5 βημάτων αξιοποίησε τα 42 Μbps από τα 49 της VDSL που χρησιμοποιούμε, από απόσταση 10 μειώθηκε στα 29 Mbps (και πάλι πολύ καλά φυσικά) και χρειάστηκε να πάμε στα 25 βήματα - έξω από τον κήπο και την οικία... - για να δούμε την ταχύτητα να μειώνεται κάτω από τα 5 Mbps. Για τα πιο πολλά σενάρια χρήσης που μπορούμε να σκεφτούμε η απόσταση άνω των 20 μέτρων είναι φυσικά αντιρεαλιστική. Αν αληθινά χρειάζεται κανείς γρήγορη πρόσβαση στο Internet με την οικιακή του σύνδεση από τόσο μακριά μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει... προέκταση για το καλώδιο μπαλαντέζας (δεν το δοκιμάσαμε) είτε να αγοράσει πολλαπλά Outdoor WiFi Powerline για άλλες πρίζες γύρω από το σπίτι (επίσης δεν το δοκιμάσαμε).

Δεν χωρά αμφιβολία, ωστόσο, στο γεγονός ότι το Outdoor WiFi Powerline στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και περιστάσεων προσφέρει αυτό ακριβώς που υπόσχεται: απροβλημάτιστη ασύρματη σύνδεση στο Internet σε εξωτερικούς χώρους που δεν καλύπτονται ικανοποιητικά με το εσωτερικό οικιακό δίκτυο. Η μοναδική ένσταση που θα μπορούσε να έχει κανείς για το προϊόν εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ασύρματη σύνδεση που αυτό προσφέρει χρησιμοποιεί μόνο την μπάντα των 2.4 GHz, όχι και των 5 GHz που υποστηρίζεται από πάρα πολλές σύγχρονες συσκευές πλέον. Θα συμφωνήσουμε πως αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά για τις συνηθισμένες Δικτυακές χρήσεις μιας συσκευής εκτός σπιτιού - Web, social media, YouTube, Netflix, gaming - τα 25 ή 30 Mbps που θα έχουν αξιοποιήσιμα, υποθέτουμε, οι περισσότεροι καταναλωτές στον κήπο είναι υπεραρκετά.


Όπως δεν χωρά καμία αμφιβολία στα παραπάνω, δεν χωρά και στο γεγονός ότι τα περίπου €200 που ζητά η πρόταση της devolo - €169 για το ίδιο το Outdoor WiFi Powerline και €45 για έναν προσαρμογέα, εκτός κι αν φυσικά ο καταναλωτής έχει ήδη τέτοιον - δεν είναι αμελητέο ποσό. Δεν είναι, ωστόσο, είμαστε της γνώμης και υπερβολικό ποσό για όσους και όσες όντως χρειάζονται γρήγορη πρόσβαση στο Internet έξω από το σπίτι τους και γνωρίζουν πως θα την αξιοποιούν τακτικά. Με αυτά ως προαπαιτούμενα, συστήνουμε το Outdoor WiFi Powerline ανεπιφύλακτα: τουλάχιστον όσοι πάντοτε την ήθελαν αυτήν την επιλογή αξιόπιστης δωρεάν Δικτυακής πρόσβασης έξω από το σπίτι τους, τώρα την έχουν!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ