Dell UltraSharp 4K Webcam

Εξειδικευμένη, προσεγμένη, κορυφαία

Πώς κρίνουμε, λοιπόν, το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κι επιχείρημα απόκτησης της webcam αυτής της Dell, δηλαδή την ποιότητα εικόνας που αποδίδεται με τα εξελιγμένα της υποσυστήματα; Όλα αποδεικνύεται πως είναι θέμα φωτός και λογισμικού. O αισθητήρας στον οποίο στηρίζεται η UltraSharp 4K Webcam μπορεί να συγκεντρώσει πολύ περισσότερο φως απ' ότι οι αντίστοιχοι σε άλλες κάμερες, οπότε η εικόνα που παράγεται είναι κατά πολύ φωτεινότερη απ' ότι "σε κανονικές συνθήκες". Περισσότερο διαθέσιμο φως σημαίνει, στην συνέχεια, πως το λογισμικό που ελέγχει την Dell UltraSharp 4K Webcam μπορεί να κρίνει με πολύ περισσότερη ακρίβεια πότε και πώς θα εφαρμόσει περαιτέρω ρυθμίσεις στην έκθεση και την ισορροπία λευκού, εξασφαλίζοντας πως η εικόνα που στέλνεται τελικά δεν είναι ποτέ υπερβολικά σκοτεινή όποιος κι αν είναι ο περιβάλλοντας φωτισμός του εκάστοτε χώρου (πλην του πλήρους σκότους βέβαια).

Το λογισμικό που ελέγχει τον αισθητήρα, άλλωστε, κάνει σε πραγματικό χρόνο και επεξεργασία της εικόνας που συλλαμβάνεται έτσι ώστε να μειώσει θεαματικά τον "θόρυβο" και τον "κόκκο", ενώ επιδιώκεται παράλληλα και η χρωματική βελτίωσή της για αποτέλεσμα περισσότερο φυσικό και ισορροπημένο. Η καταστολή "θορύβου" γίνεται με τρεις διαφορετικές τεχνικές μαζί - spatial, temporal και video - ενώ για το χρώμα η UltraSharp 4K Webcam στην ουσία συνδυάζει διαφορετικές "εκδοχές" της εικόνας ώστε να αποδώσει μία με μεγαλύτερο χρωματικό εύρος (HDR).

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής ποικίλλουν από το επίπεδο του "απρόσμενα καλού" έως εκείνο του κυριολεκτικά "απίστευτου": η ποιότητα εικόνας που επιτυγχάνει η κάμερα της Dell είναι τόσο υψηλή που... κατά βάση δεν φαίνεται να προέρχεται από webcam. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο έχουμε λάβει υψηλότερη είναι συνδέοντας μία φωτογραφική DSLR Nikon 7200D σε PC κι αξιοποιώντας το επίσημο λογισμικό της Nikon που τής επιτρέπει να λειτουργήσει ως κάμερα - ακόμη και τότε, όμως, μόνο όταν ο περιβάλλων φωτισμός είναι ευνοϊκός παρά το γεγονός ότι η 7200D έχει μεγαλύτερο φακό και αισθητήρα... τριπλάσιο σε μέγεθος από αυτόν της UltraSharp 4K Webcam. Καθώς, μάλιστα, είναι το λογισμικό της Dell αυτό που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το ποιοτικό αποτέλεσμα της κάμεράς της, αυτή μπορεί να αποδώσει ακόμη καλύτερα σε βάθος χρόνου μέσω ενημερώσεων λογισμικού που βελτιώνουν τους αλγορίθμους επεξεργασίας ή προσθέτουν νέες επιλογές.


Η Dell υπογραμμίζει πάντως και στις έξτρα λειτουργίες που το λογισμικό της κάμεράς της προσφέρει στο κοινό. Ο αισθητήρας υπερύθρων, για παράδειγμα, επιτρέπει στην UltraSharp 4K Webcam την δυνατότητα ταυτοποίησης χρήστη μέσω αναγνώρισης προσώπου με την λειτουργία Windows Hello της Microsoft. Εφικτή είναι και η επιλογή αναγνώρισης ταχύτερης κίνησης μέσα στον χώρο που καλύπτει η κάμερα αντί του ακριβέστερου υπολογισμού έκθεσης. Υπάρχει, άλλωστε, και η λειτουργία AI Auto Framing: αυτή επιτρέπει τον συνεχή εντοπισμό του προσώπου του χρήστη έτσι ώστε αν αυτός κινηθεί προς τα δεξιά ή αριστερά, η κάμερα να τον "ακολουθήσει" ώστε να βρίσκεται πάντοτε στο κέντρο της εικόνας. Αν και η "επαναφορά στο κέντρο" μαζί με την σχετική επανεστίαση δεν γίνονται ακαριαία, η λειτουργία είναι όντως χρήσιμη.

Είναι βέβαια αναπόφευκτο να μην αναφέρει κανείς το... προφανές ζήτημα της έλλειψης μικροφώνου στην κάμερα της Dell: αυτό σημαίνει πως η UltraSharp 4K Webcam δεν συλλαμβάνει ήχο, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα απόδοσης ομιλίας στις βιντεοκλήσεις ή στα αρχεία video που αποθηκεύει η κάμερα. Οι καταναλωτές μπορούν να κρίνουν το ζήτημα με δύο τρόπους. Πρώτος τρόπος: ως σοβαρή παράλειψη που δημιουργεί ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Ο χρήστης θα πρέπει να συνδέσει στο εκάστοτε PC είτε σετ ακουστικών/μικροφώνου είτε ξεχωριστό μικρόφωνο - είτε, αν μιλάμε για laptop, να βασιστεί στο ενσωματωμένο μικρόφωνό τους, κάτι όχι ιδανικό. Δεύτερος τρόπος: να αποδεχθεί ο καταναλωτής το γεγονός ότι η Dell θεωρεί πιθανό όποιος αγοράσει αυτήν την webcam να έχει αντίστοιχες απαιτήσεις και από τον ήχο όπως από την εικόνα, οπότε θα έχει ήδη ικανό σετ ακουστικών/μικροφώνου ή αυτόνομο μικρόφωνο. Η αλήθεια είναι πως τα ενσωματωμένα μικρόφωνα των πιο πολλών webcam δεν είναι ποιοτικά, οπότε... ίσως έχει δίκιο η Dell στην πράξη.

Βέβαια με προτεινόμενο κόστος λιανικής τα €199 η UltraSharp 4K Webcam δεν είναι ακριβώς φθηνή - για την ακρίβεια είναι σημαντικά ακριβότερη από άλλες καθ' όλα αξιοπρεπείς κάμερες που προσφέρουν κατασκευαστές όπως οι Logitech, Creative και άλλοι με κόστος χαμηλότερο του "ψυχολογικού ορίου" των €100. Αυτό είναι, ωστόσο, το... όλο θέμα με αυτήν την webcam: η πρόταση της Dell επιδιώκει να μην συγκριθεί με εκείνα τα μοντέλα καν, καθώς η ποιότητα εικόνας της θεωρητικά την τοποθετεί σε "άλλο επίπεδο" συνολικά. Σε αυτόν τον τομέα συγκεκριμένα, δεν θα διαφωνήσουμε: ως έχει αυτήν την στιγμή η Dell UltraSharp 4K Webcam είναι πιθανότατα η webcam με την υψηλότερη ποιότητα video που διατίθεται στην καταναλωτική αγορά.


Πέρα από την ποιότητα εικόνας, ωστόσο, η κάμερα της Dell τυγχάνει να είναι και εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής, και ευέλικτη στην χρήση - ενώ μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει με αναβαθμίσεις λογισμικού αν η εταιρεία επενδύσει σε αυτόν τον τομέα. Για όσους ή όσες έχουν λοιπόν ήδη φροντίσει το θέμα ήχου για τις βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις τους, η κάμερα της Dell είναι πιθανότατα αυτό που έψαχναν. Για όλους τους υπόλοιπους ένα ποιοτικό σετ ακουστικών/μικροφώνου ή ένα πολύ καλό μικρόφωνο είναι το μόνο που χρειάζονται για να έχουν το καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα σε τέτοιο πλαίσιο χρήσης. Γιατί αν πρόκειται να συνεχίσουμε να περνάμε για πολύ καιρό ακόμη πολλές ώρες κάθε εβδομάδα μπροστά σε μία κάμερα, δεν βλάπτει να μην φαινόμαστε σαν... συνοθύλευμα από pixel τουλάχιστον, σωστά;

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ