Απεβίωσε ο θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking

Μεγάλη η απώλεια για την επιστημονική κοινότητα αλλά και την ανθρωπότητα συνολικά, το έργο του παρακαταθήκη για το μέλλον

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης, 14/3, ο διάσημος επιστήμονας φυσικής, καθηγητής και συγγραφέας Stephen Hawking, στην οικία του στο Cambridge. Ο παρομοιώδους ευφυΐας Hawking έπασχε από εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος που τον είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα και είχε επιβάλλει την επικοινωνία του με την βοήθεια τεχνολογικών μέσων, χωρίς ωστόσο να τον εμποδίζει να συνεχίζει τις έρευνες για τα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος.

Ο Hawking γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942, σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Oxford το 1959 και τρία χρόνια μετά μετέβη στο πανεπιστήμιο του Cambridge ως ερευνητής στο πεδίο της κοσμολογίας. Τα επόμενα χρόνια έγινε διεθνώς διάσημος κυρίως για το έργο του αναφορικά στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, καθώς και την συγγραφή πολλών δημοφιλών βιβλίων με κορυφαίο το πασίγνωστο "A Brief History of Time". Αυτό εκδόθηκε το 1988 και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά), σημειώνοντας πωλήσεις άνω των 10 εκ. παγκοσμίως και παραμένοντας στην λίστα των περισσότερο επιτυχημένων εκδόσεων των Sunday Times για 240 εβδομάδες σχεδόν.

Ο Hawking είχε ξεχωρίσει ανάμεσα στους σύγχρονους συναδέλφους του τομέα του όχι μόνο για την ευφυΐα του αλλά και για την πεισματική του προσπάθεια να καταστήσει αντιληπτές στο πλατύ κοινό "δύσκολες" έννοιες της κοσμολογίας. Από την εποχή του Albert Einstein, στην ουσία, είχε να εμφανιστεί επιστήμονας που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας εξάπτοντας την φαντασία και το ενδιαφέρον του κοινού για την πρόοδο της ανθρώπινης αντίληψης όσον αφορά τα άλυτα μυστήρια του σύμπαντος.

Η απώλεια του Stephen Hawking είναι πολύ μεγάλη και η θέση του στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κυριολεκτικά αναντικατάστατη - η απουσία της αντίληψής του, δε, είναι πρακτικά βέβαιο πως θα γίνει αισθητή τα επόμενα χρόνια, όταν μυαλά πολύ κατώτερα του δικού του θα κληθούν να διαχειριστούν την πρόοδο της τεχνολογίας σε πολλαπλά επίπεδα και πεδία. Αντίο, Stephen. Μερικοί κοιτάμε περισσότερο απ' ότι άλλοτε τ' αστέρια και το χρωστάμε εν μέρει σ' εσένα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ