Αναβάθμιση; κάνε επιλογή... like a boss

Βοηθητικά Web sites για να εντοπίσει το κοινό τον κατάλληλο επεξεργαστή ή κάρτα γραφικών

Για τους κατόχους παλαιότερων PC που θέλουν να μην καταβάλλουν το αντίτιμο της αγοράς νέου συστήματος, μία αναβάθμιση - συνήθως σε κεντρικό επεξεργαστή, μνήμη και κάρτα γραφικών - είναι αρκετή για να τούς δώσει μία... "αναζωογονητική ένεση" και να τούς επιτρέψει να φιλοξενήσουν "νέας κοπής" PC games. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι το... γνωστό: ποιόν από τους διαθέσιμους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών να επιλέξει, όχι μόνο βάσει συμβατότητας με το υπάρχον motherboard, αλλά και βάσει κόστους, βάσει συντελεστή αξίας/κόστους, βάσει δυνατοτήτων, βάσει δυνατοτήτων/κόστους... δεν είναι και ό,τι ευκολότερο να εξιχνιάσει οποιοσδήποτε, ακόμη κι αν τυγχάνει "γνώστης"! Ε, αυτό ακριβώς κατάλαβε και μία ομάδα φοιτητών μηχανικών πληροφορικής, γι' αυτό και δημιούργησε τα CPUBoss.com και GPUBoss.com!

Πρόκειται, στην ουσία, για δύο όμορφα οπτικοποιημένα sites που προσφέρουν - σε μία μόνο σελίδα - σχεδόν όλες τις σημαντικές πληροφορίες που θα χρειαζόταν να επισκεφθεί... δεκάδες "παραδοσιακά" δημοσιογραφικά sites κάποιος για να συγκεντρώσει. Το CPUBoss.com προσφέρει το υλικό που αφορά στους κεντρικούς επεξεργαστές και το GPUBoss.com το αντίστοιχο για τις κάρτες γραφικών. Προτεραιότητα έχουν, όπως μπορεί να φανταστεί εύκολα κανείς, τα τελευταία μοντέλα και των δύο προϊοντικών κατηγοριών, προσφέρεται δε και η δυνατότητα σύγκρισης μοντέλων μεταξύ τους, για την ανάδειξη των διαφορών και των πλεονεκτημάτων τους. Υπάρχει ένας αριθμός κριτηρίων ταξινόμησης, για όσους ξέρουν περίπου τί ψάχνουν και θέλουν να βρουν προτάσεις συγκεκριμένες, ενώ παρατίθενται και ενδεικτικές μετρήσεις για τα προϊόντα αυτά (benchmarks), ως "μέτρο σύγκρισης" που "καταθέτει" και πρακτικά αποτελέσματά τους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως τόσο το CPUBoss.com όσο και το GPUBoss.com απαιτούν από τον επισκέπτη τους κάποια έστω βασικού επιπέδου εξοικείωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών και καρτών γραφικών που αντίστοιχα φιλοξενούν - διαφορετικά δεν βοηθά και πολύ η παράθεση των στοιχείων αυτών. Όμως ο κόσμος που θα επιλέξει πώς θα αναβαθμίσει υπάρχον PC το πιθανότερο είναι να έχει ήδη αυτήν την εξοικείωση... και τα δύο sites "τον γλιτώνουν" από πολύ ψάξιμο αφενός, απλοποιούν και οπτικοποιούν την τελική επιλογή του με τρόπο ευπρόσδεκτο αφετέρου. Αξίζουν μιας επίσκεψης, αν μη τί άλλο για να δει κανείς πώς μπορεί ένα καλαίσθητο και κατανοητό γραφικό περιβάλλον να "συνοψίσει" τόση τεχνική πληροφορία, σε μία σελίδα. Click, click, click!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ