AMD Radeon VII: αξιόλογη πρόταση, όχι αρκετή

Οι Αμερικανοί με νέα κάρτα γραφικών μετά από καιρό, δεν αλλάζουν όμως οι ισορροπίες με την nVidia

Στην αγορά των καρτών γραφικών για PC games και ημιεπαγγελματικές εφαρμογές δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως η AMD πρακτικά... άφησε όλο τον 2018 στην διάθεση της nVidia - όχι μόνο επειδή η πρώτη δεν παρουσίασε νέα μοντέλα, αλλά και επειδή η δεύτερη είχε την ευκαιρία να προωθήσει μία εν δυνάμει πολύ σημαντική προσέγγιση προβολής γραφικών, αυτή του πολυσυζητημένου raytracing, ως... δική της καινοτομία (ενώ η σχετική τεχνολογία υφίσταται εδώ και χρόνια). Σε κάθε περίπτωση η AMD ξάφνιασε τους πάντες όταν αποκάλυψε την πρόθεσή της να διαθέσει καινούργιο chip επεξεργασίας γραφικών, αυτό της Radeon VII, και πιστή στην υπόσχεσή της το έκανε διαθέσιμο πριν από λίγες ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν, ωστόσο, μάλλον... χλιαρό, αν κρίνουμε από τις αναλυτικές παρουσιάσεις που δημοσίευσαν τα τεχνικά μέσα ενημέρωσης.

H Radeon VII δεν βασίζεται στην πολυαναμενόμενη καινούργια αρχιτεκτονική της AMD που όλοι περιμένουμε με ενδιαφέρον για μία σειρά από λόγους, την Navi. Βασίζεται στην υπάρχουσα Vega με την διαφορά ότι έχει γίνει μετάβαση στην μέθοδο κατασκευής των 7 nm (για πρώτη φορά σε chip γραφικών), κάτι που επέτρεψε στην AMD να ωθήσει τις επιδόσεις της Radeon VII ψηλότερα από ποτέ. Παράλληλα η αμερικανική εταιρεία εξόπλισε την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών με 16 GB ταχύτατης μνήμης τύπου HBM2, επίσης για πρώτη φορά σε καταναλωτικό προϊόν. Με προτεινόμενη λιανική τιμή αυτή των $699 η AMD δηλώνει πως με την Radeon VII προσφέρει αντιπρόταση στο μεσαίο μοντέλο των καρτών γραφικών GeForce RTX της nVidia, την RTX 2080 δηλαδή, όντας παράλληλα φθηνότερη από αυτήν.

Στην πράξη, ωστόσο, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά όσον αφορά στις επιδόσεις της Radeon VII. Οι πιο πολλοί τεχνικοί δημοσιογράφοι στις δοκιμές τους διαπιστώνουν πως η nVidia RTX 2080 συνεχίζει να είναι ταχύτερη στα περισσότερα PC games σε χαμηλότερες αναλύσεις, παραμένοντας ταυτόχρονα λιγότερη θορυβώδης και ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια από την νέα πρόταση της AMD. Η Radeon VII υπερέχει μόνο όταν αναφερόμαστε σε ανάλυση 4Κ, σε ποσοστό 2%-5% και μόνο σε ορισμένους τίτλους, όχι σε όλους. Παραδόξως η καινούργια κάρτα των Αμερικανών είναι πολύ καλή, καλύτερη από την GeForce RTX 2080, στην επεξεργασία εικόνας και video όπου τα 16 GB μνήμης βοηθούν. Η Radeon VII συνολικά, ωστόσο, δεν δείχνει να είναι "το αντίπαλο δέος" στις nVidia RTX που χρειαζόμασταν.

Με... αυτά και μ' εκείνα οι φίλοι του "κόκκινου στρατοπέδου" στις κάρτες γραφικών θα πρέπει μάλλον να συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να εμφανιστούν στην αγορά οι πρώτες κάρτες γραφικών της AMD με το επόμενο chip της εταιρείας, το Navi. Αναλυτές τοποθετούν το χρονικό αυτό σημείο στον Οκτώβριο και η χαμηλή διαθεσιμότητα της Radeon VII σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αφήνει περιθώριο για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς στο μεσοδιάστημα. Οι gamers συνολικά περιμένουν βεβαίως να δουν πώς θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο chip γραφικών και στα επόμενα PlayStation και Xbox, τα οποία δεδηλωμένα θα αξιοποιούν "συνδυαστική" αρχιτεκτονική κεντρικού επεξεργαστή και επεξεργαστή γραφικών τεχνολογίας AMD. Μέχρι τότε, με άλλα λόγια... υπομονή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ