AMD: νέοι επεξεργαστές Ryzen τον Νοέμβριο

H σειρά 5000, βασισμένη στην αρχιτεκτονική Zen 3, υπόσχεται σημαντικό άλμα στις επιδόσεις

Όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί - και όπως πιθανώς... φοβόταν η Intel δικαιολογημένα - η AMD αποκάλυψε την νέα σειρά κεντρικών επεξεργαστών Ryzen για προσωπικούς υπολογιστές με την οποία θα διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τους επόμενους μήνες. Οι Ryzen 5000 βασίζονται στην νεότερη αρχιτεκτονική Zen 3 της AMD, η οποία φέρνει μεν "βελτιώσεις στα σημεία" σε σχέση με την πρότερη Zen 2, μα αρκετές ώστε να προσφέρει κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 25% στις επιδόσεις στην ίδια (!) κατανάλωση ενέργειας και αξιοποιώντας τον ίδιο αριθμό πυρήνων επεξεργασίας.

Οι Ryzen 5000 δεν θα χρειάζονται νέα υποδοχή ειδικά σχεδιασμένη γι' αυτούς, οπότε οι υπάρχουσες μητρικές που βασίζονται στην υποδομή AM4 θα είναι σε θέση να αξιοποιηθούν με μία απλή αναβάθμιση λογισμικού - ιδανική οδός για όσους καταναλωτές θέλουν να αναβαθμίσ
ουν τα συστήματά τους χωρίς να αγοράσουν νέα μητρική και μνήμη, να κάνουν εκ νέου εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος κλπ. Θα κοστίζουν, ωστόσο, κατά $50 περισσότερο κατά μέσο όρο απ' ότι κόστιζαν οι αντίστοιχοι επεξεργαστές Ryzen της σειράς 3000, κάτι που τους τοποθετεί πολύ πιο κοντά σε ανταγωνιστικούς επεξεργαστές της Intel (σίγουρα "σε τιμές αγοράς") απ' ότι στο παρελθόν.

Οι τέσσερις πρώτοι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 5000 είναι οι 5600X (με 6 πυρήνες/12 νήματα επεξεργασίας και ανώτερη συχνότητα λειτουργίας τα 4.6 GHz), 5800Χ (με 8 πυρήνες/16 νήματα επεξεργασίας και ανώτερη συχνότητα λειτουργίας τα 4.7 GHz), 5900Χ (με 12 πυρήνες/24 νήματα επεξεργασίας και ανώτερη συχνότητα λειτουργίας τα 4.8 GHz) και 5950Χ (με 16 πυρήνες/32 νήματα επεξεργασίας και ανώτερη συχνότητα λειτουργίας τα 4.9 GHz). Οι ανώτερες δυνατές αυτές συχνότητες λειτουργίας (boost) είναι χαμηλότερες από εκείνες που μπορούν να επιτύχουν αντίστοιχοι επεξεργαστές Intel δέκατης γενιάς, η AMD ωστόσο ισχυρίζεται πως σε πάρα πολλά PC games - όπου οι δικοί της επεξεργαστές έρχονταν μέχρι πρότινος δεύτεροι - οι νέοι Ryzen προσφέρουν συνολικά υψηλότερες επιδόσεις πλέον. Αυτό θα πρέπει να επαληθευτεί, φυσικά, από ανεξάρτητες αξιολογήσεις.

Οι επεξεργαστές Ryzen 5000 της αρχιτεκτονικής Zen 3 θα είναι εμπορικά διαθέσιμοι στις 5 Νοεμβρίου και τώρα περιμένουμε, βεβαίως, με αυξημένο ενδιαφέρον τον "αντίλογο" της AMD και στις κάρτες γραφικών σειράς 3000 της nVidia, καθώς στις 28/10 αποκαλύπτονται οι νέες Radeon σειράς 6000. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ