AMD: αντεπίθεση από... τα χαμηλά με την Radeon RX480

Κάρτα γραφικών ικανότατη αλλά προσιτή από το ευρύ κοινό, διαθέσιμη στα τέλη Ιουνίου

Από όλες τις διαρροές, τις συζητήσεις και τις εικασίες που είχαν προηγηθεί τους περασμένους μήνες γνωρίζαμε ήδη πως η AMD με την νέα της "γενιά" καρτών γραφικών δεν θα προσπαθούσε να ανταγωνιστεί την nVidia στον τομέα των κορυφαίων επιδόσεων, αλλά σε αυτόν του υψηλού λόγου αξίας/κόστους. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ελάχιστοι δημοσιογράφοι ήταν προετοιμασμένοι για το... μικρό σοκ των $199 (!), ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης της νέας κάρτας γραφικών της AMD, της Radeon RX480, στην εισαγωγική της έκδοση με μνήμη λειτουργίας των 4GB. Η έκδοση των 8GB θα είναι κατά τι ακριβότερη, στην τιμή των $229, αλλά και πάλι απολύτως προσιτή για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ευρύτερου κοινού - αυτού δηλαδή που χρειάζεται μεν ανταγωνιστικές επιδόσεις για PC games και τίτλους εικονικής πραγματικότητας, αλλά δεν προτίθεται να καταβάλλει ποσά άνω των $500/€500 για την κάρτα γραφικών του Η/Υ του και μόνο.

Η Radeon RX480 στηρίζεται στην νέα αρχιτεκτονική Polaris της AMD, η οποία έχει μελετηθεί εξ αρχής με στόχο να προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις με χαμηλό κόστος κατασκευής, χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και εξελιγμένα, "έξυπνα" χαρακτηριστικά λειτουργίας. Από πλευράς υπολογιστικής δύναμης η ίδια η AMD τοποθετεί την RX480 ανάμεσα στις nVidia GeForce GTX 970 και 980, στην συνέντευξη Τύπου ωστόσο όπου την παρουσίασε (στο πλαίσιο της έκθεσης Computex που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Ταϊβάν) η αμερικανική εταιρεία επέδειξε δύο RX480 σε διάταξη Crossfire να... ξεπερνούν σε επιδόσεις μία ολοκαίνουργια, και πανίσχυρη, GeForce GTX 1080! Η AMD υπογραμμίζει πως μία RX480 υπερκαλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τίτλους εικονικής πραγματικότητας μέσω του περιφερειακού Oculus Rift, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος απόκτησης ενός PC ικανού να προσφέρει εμπειρίες virtual reality με τρόπο άρτιο.

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες εκτενείς δοκιμές σε PC games "τελευταίας εσοδείας" προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η AMD έχει επιτύχει τους παραπάνω στόχους με την Radeon RX480 και την αρχιτεκτονική Polaris γενικότερα, μία παράμετρος στην επίσημη πια παρουσίαση της τελευταίας ενδιαφέρει ήδη ακόμη περισσότερο κόσμο: τους gamers που προτιμούν τα PlayStation και Xbox. Είναι ευρέως γνωστό πια πως η Sony σχεδιάσει να φέρει στην αγορά κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον ένα PlayStation4 ισχυρότερο του παρόντος, το οποίο ο ειδικός Τύπος εδώ και μήνες αποκαλεί "PS4K". Οι Ιάπωνες εννοούν να διατηρήσουν την ενότητα της πελατειακής τους βάσης και την συμβατότητα των games του PS4 με το PS4K, η αρχιτεκτονική Polaris λοιπόν είναι πιθανό να στηρίζει το δεύτερο σύστημα με κάποιες προσαρμογές.

Αν συνυπολογίσει κανείς πως ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις για ένα "Xbox VR" αντίστοιχα αναβαθμισμένο, αλλά και το ενδεχόμενο η Nintendo να έχει επίσης συνεργαστεί με την AMD για το επερχόμενο NX, η αρχιτεκτονική Polaris αρχίζει να δείχνει εξόχως σημαντική για τα video games του 2017. Θα αποδειχθεί ; Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, θα γνωρίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ