Acer: οθόνη για gamers με... απ' όλα

Υπερυψηλή ευκρίνεια, εικόνα HDR, γοργός ρυθμός ανανέωσης, άγνωστη τιμή πώλησης

To 2016 ήταν χρονιά διόλου συναρπαστική στην κατηγορία των οθονών για προσωπικούς υπολογιστές, με ελάχιστα... highlights προϊόντων που επεδίωξαν να φέρουν στο προσκήνιο κάτι διαφορετικό - όμως το 2017 εξελίσσεται τελείως διαφορετικά, καθώς πλησιάζοντας στα μέσα της χρονιάς έχουμε στην αγορά το πρώτο monitor τεχνολογίας OLED, το πρώτο monitor ανάλυσης 8Κ, έναν αριθμό από monitors που υποστηρίζουν (θεωρητικά τουλάχιστον) την τεχνολογία απεικόνισης χρώματος HDR και τώρα ένα monitor που θα επιδιώξει να προσφέρει όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία που ποθούν οι απαιτητικοί PC gamers, μαζί!

Πρόκειται για το Predator X27 της Acer, το πρώτο monitor για H/Y που είναι και υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 3840x2160 pixels), και τεχνολογίας quantum dot (μόνο η Asus έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ένα δεύτερο τέτοιο), και ρυθμού σάρωσης στα 144 Hz (υποστήριξη στο πρότυπο G-Sync της nVidia), και ένα από τα πρώτα που φιλοδοξούν να απεικονίσουν σωστά την χρωματική γκάμα της τεχνολογίας HDR με συμβατό υλικό (αγγίζει σε "λαμπρότητα" τα 1000 nits). Η υποστήριξη στην εικόνα HDR υλοποιείται μέσα από το πρότυπο HDR10 και όχι το Dolby Vision (αλλά τα PC games έτσι κι αλλιώς το πρώτο υποστηρίζουν μέχρι στιγμής) και το X27 είναι σε θέση να την προσφέρει ποιοτικά γιατί είναι από τα λίγα σε αριθμό monitor για PC που δεν στηρίζεται σε περιμετρικό, αλλά τοπικό υποφωτισμό (384 ζωνών μάλιστα).

Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, το X27 δεν θα είναι ακριβώς... φθηνό όταν κυκλοφορήσει το φθινόπωρο (η Acer δεν ανακοινώνει καν τιμή ακόμη), ενώ στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστεί βεβαίως και κάποια από τις ισχυρότερες κάρτες γραφικών της σειράς 1080 της nVidia για να έχει νόημα η απόκτησή του. Για να παίξει κανείς σύγχρονα PC games στα... 144 καρέ ανά δευτερόλεπτο και σε ανάλυση 4Κ, άλλωστε, θα χρειαζόταν δύο από τις ολοκαίνουργιες Titan Xp (και πάλι δεν θα ήταν αρκετές για πολλούς τίτλους). Πρόκειται για ένα monitor-επένδυση με κάθε έννοια, λοιπόν, το οποίο περισσότερο ως επίδειξη τεχνογνωσίας κυκλοφορεί φέτος η Asus, παρά ως κάτι άλλο. Το 2018 όμως...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ