30 Χρόνια Microsoft Hardware: το πληκτρολόγιο

Από το εργονομικό, στο άνετο, στο όμορφο

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Αθηνόραμα Digital: 30 Χρόνια Microsoft Hardware, έχουμε κάνει ήδη αναφορά στην εξελικτική πορεία που το τμήμα αυτό ακολούθησε όσον αφορά στο δημοφιλέστερο ίσως περιφερειακό για PC, το mouse. Αυτό μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο - κατέστησε, σε συνεργασία με λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, βατή τη χρήση των Η/Υ για το ευρύ κοινό - όμως η Εποχή της Πληροφορίας απαιτούσε κι απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων, η οποία γίνεται αποκλειστικά με πληκτρολόγια. Η Microsoft δεν θα μπορούσε παρά να έχει έντονη παρουσία και εκεί, λοιπόν, είτε αναφέρεται κανείς στο εταιρικό είτε στο οικιακό περιβάλλον. Και τα προϊόντα-σταθμοί είναι κι εδώ ουκ ολίγα.

To πρώτο πληκτρολόγιο της αμερικανικής εταιρείας που "άφησε εποχή" ήταν - ίσως... σε αντιπαράθεση με την παράδοση της "έκδοσης 1.0" σε άλλα προϊόντα της Microsoft - το πρώτο της ευρέως διαθέσιμο: το διάσημο πλέον Natural Keyboard. Κυκλοφόρησε το 1994 και, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν το πρώτο εργονομικά σχεδιασμένο, διατηρεί το χαρακτηρισμό αυτού που κατέστησε τη συγκεκριμένη προσέγγιση (των τεσσάρων σειρών πλήκτρων "σπασμένων" σε δύο μέρη) γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το Natural Keyboard έφερε στον κόσμο των PC και κάτι άλλο: το περίφημο Windows Key, το πλήκτρο δηλαδή που στα Windows 95 και έκτοτε εκτελεί σε συνδυασμό με άλλα, συγκεκριμένες λειτουργίες των Windows.

Το Natural Keyboard δεν άρεσε μεν σε όλους - χρειαζόταν κάποια περίοδο εξοικείωσης που πολλοί χρήστες, συνηθισμένοι στα παραδοσιακά πληκτρολόγια, δεν έδειξαν διατεθειμένοι να επενδύσουν - όμως χρησίμευσε πάρα πολύ σε κάτι άλλο: στην ανάδειξη της σημασίας που έχει ο εργονομικός σχεδιασμός για την άνετη χρήση των πληκτρολογίων και την αποφυγή προβλημάτων όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (RSI). Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πολύ περισσότερα πληκτρολόγια με την χαρακτηριστική προέκταση "ανάπαυσης" των καρπών στο κάτω μέρος τους, μετά από το Natural Keyboard. Η Microsoft, άλλωστε, συνέχισε να στηρίζει την επιλογή της για σχεδιασμό πληκτρολογίων με "σπαστή" διάταξη, κυκλοφορώντας τα Natural Keyboard Elite και Natural Keyboard Pro το 1998 και 1999 αντίστοιχα. Το 2004 ακολούθησε το ασύρματο Natural Multimedia Keyboard και το 2008 το Natural Ergonomic Keyboard 4000, και τα δύο εξοπλισμένα με πλειάδα προγραμματιζόμενων πλήκτρων αλλά περισσότερο μοντέρνο σχεδιασμό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ