30 Χρόνια Microsoft Hardware: το πληκτρολόγιο

Από το εργονομικό, στο άνετο, στο όμορφο

Η Microsoft παρουσίασε ωστόσο - φυσιολογικά! - περισσότερες προτάσεις σε πληκτρολόγια παραδοσιακής διάταξης. Αναζήτησε, επίσης, τη "χρυσή τομή" ανάμεσα στη εργονομία και την καθιερωμένη διάταξη. Ανάμεσα στο 1995 και το 2002 παρουσίασε μεγάλη σειρά πληκτρολογίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και συνδυασμούς των τελευταίων: κάποια προσέφεραν βοηθητικά πλήκτρα για συγκεκριμένες λειτουργίες, κάποια μια σειρά από προγραμματιζόμενα, κάποια και τα δύο. Μετά η αμερικανική εταιρεία μετέβη στα ασύρματα πληκτρολόγια, επιτυγχάνοντας κάθε χρόνο πρόοδο στην αυτονομία των τελευταίων, ενώ το 2002 σημείωσε και μία "πρωτιά" στην κυκλοφορία του πρώτου σετ πληκτρολογίου/mouse που αξιοποίησε την (σήμερα καθιερωμένη) τεχνολογία Bluetooth.

Τα πληκτρολόγια της Microsoft, ωστόσο, κατά βάση άρχισαν να παίρνουν την περισσότερο μοντέρνα τους μορφή από το 2004 και μετά. Εκείνη τη χρονιά η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της προϊόν με τον σχεδιασμό Comfort Curve: αποτέλεσμα έρευνας ετών, ήταν ολοφάνερα η πρόταση της Microsoft για ένα πληκτρολόγιο που δεν θα χρειαζόταν να... ξαναμάθει κανείς να χρησιμοποιεί, αλλά μπορούσε να χειριστεί περισσότερο άνετα από τα τυπικά. Εκείνη τη χρονιά, άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει τις προτάσεις της για περισσότερο "εξειδικευμένα" πληκτρολόγια, είτε αυτά απευθύνονταν αμιγώς σε PC gamers, είτε σε κατόχους Media Center PC (άρα για χρήση στο σαλόνι), είτε σε χρήστες laptop. Από το 2004 και μετά μπορεί να διακρίνει κάποιος και τη στροφή της στον περισσότερο μινιμαλιστικό σχεδιασμό, σε σχέση με το παρελθόν.

Το αποκορύφωμα του εντυπωσιακού design όσον αφορά στα πληκτρολόγια της Microsoft, πάντως, ήλθε το 2010 με το αληθινά υπέροχο Arc Keyboard. Αυτό όχι μόνο είναι απίστευτα λεπτό και ζυγίζει... κάτι γραμμάρια, αλλά στη χρήση έχει αυτήν την "πολυτελή" αίσθηση που μόνο τα πληκτρολόγια των κορυφαίων laptop προσφέρουν. Τα πιο πρόσφατα Sculpt Mobile Keyboard, Sculpt Comfort Keyboard και Wedge Mobile Keyboard είναι επίσης λεπτά, ελαφρά και άνετα στη χρήση, όμως δεν αγγίζουν την καλαισθησία του Arc Keyboard, που παραμένει ένα από τα highlights ανάμεσα στις δημιουργίες του Hardware Group της Microsoft. Απόδειξη, αν μη τί άλλο, ότι προϊόντα που "μένουν χαραγμένα στη μνήμη" του καταναλωτικού κοινού δεν είναι απαραίτητο να... φέρουν το λογότυπο ενός γνωστού και μη εξαιρετέου "μήλου"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ