30 Χρόνια Microsoft Hardware: το mouse

Το δημοφιλέστερο περιφερειακό του κόσμου, από το 1982... μέχρι χθες!

Υπάρχουν μερικά πράγματα με τα οποία... απλώς δεν μπορείς να φανταστείς κάποια άλλα. Ή τα δεύτερα τα πρόλαβες χωρίς τα πρώτα, αλλά... δεν θέλεις να τα πολυθυμάσαι έτσι! Δεν είναι συνήθης ο συνειρμός, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε χρήστης προσωπικών υπολογιστών αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή σκεφτεί το απλό, καθημερινό... mouse: ναι, και πριν από αυτό υπήρχαν Η/Υ που χειριζόμασταν μόνο με πληκτρολόγιο. Αλλά νοσταλγούμε ιδιαίτερα τη χρήση τους μόνο με αυτό; Στην πραγματικότητα, όχι. Και μία από τις εταιρείες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είναι η Microsoft. Ταιριαστό, λοιπόν, ξεκινώντας την Αθηνόραμα Digital: 30 Χρόνια Microsoft Hardware, να αναφερθούμε στην πιο σημαντική ίσως συμβολή της αμερικανικής εταιρείας στον κόσμο των PC: στο καθημερινό, καθιερωμένο, απαραίτητο mouse.

Όσον αφορά στο ποιά εταιρεία "έφευρε" πρώτη το mouse, γνώμες υπάρχουν πολλές. Όσοι π.χ. υποστηρίζουν πως αυτή ήταν η Apple, ξεχνούν ότι ο Jobs "δανείστηκε" - κατά γενική ομολογία, και δική του, ολοφάνερα... έκλεψε - την ιδέα του mouse και του δείκτη που αυτό ελέγχει από την Xerox και το ερευνητικό της κέντρο στο Palo Alto. H λεγόμενη Silicon Valley ήταν κοιτίδα έμπενυσης για όλους τότε, αναμενόμενο λοιπόν να αντιληφθεί και ο Bill Gates πάρα πολύ γρήγορα πόσο σημαντική θέση στη χρήση ενός Η/Υ "επόμενης γενιάς" θα είχε το mouse. Με δική του πρωτοβουλία το 1982 - τρία χρόνια πριν διατεθεί στο εμπόριο η πρώτη έκδοση των Windows - στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας που θα αναδεικνυόταν αργότερα σε γίγαντα του software, ιδρύθηκε ένα νέο τμήμα: το Microsoft Hardware Group. Αποστολή του; Να σχεδιάσει και κατασκευάσει το πρώτο mouse που θα διευκόλυνε τη χρήση του θρυλικού Microsoft Word!

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital δικαίως ενδέχεται να χαμογελούν τώρα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου αποδείχθηκε πως, αν μη τί άλλο, οι επεξεργαστές κειμένου ανήκουν στις εφαρμογές που αξιοποιούν... πολύ λιγότερο το mouse απ' ότι άλλες. Η επιλογή και κατάδειξη στοιχείων, όμως, σε προγράμματα που δεν εκτελούνταν σε γραφικό λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows (αλλά σε...DOS), ήταν τότε όντως καινοτομικό στοιχείο και "βήμα μπροστά". Γι' αυτό και, εν έτει 1983, όταν κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο Microsoft Mouse, οι κάτοχοι PC συχνά τοποθετούν ένα ορόσημο: τη διάθεση του πρώτου καταδεικτικού περιφερειακού για Η/Υ συμβατό με IBM PC. Τα Windows 1.0, το πρώτο σε κάποιο βαθμό εμπορικά επιτυχημένο παραθυρικό λειτουργικό σύστημα για PC, φυσικά υποστήριζε το Microsoft Mouse από την αρχή... και κάπως έτσι ξεκίνησε η επικυριαρχία τους στην αγορά, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ