30 Χρόνια Microsoft Hardware: το mouse

Το δημοφιλέστερο περιφερειακό του κόσμου, από το 1982... μέχρι χθες!

Με διάθεση... απορίας και κριτική ματιά, είναι δύσκολο να μην υπογραμμιστεί πως ουδείς γνωρίζει για ποιούς λόγους το Microsoft Mouse 2.0, ο διάδοχος του πρώτου, χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια για να κυκλοφορήσει στην αγορά (1993). Όταν το έκανε, ωστόσο, άλλαξε και πάλι τα δεδομένα: δεν ήταν μόνο ομορφότερο, αλλά ασύγκριτα περισσότερο εργονομικό, ταιριάζοντας με το φυσικό σχήμα του χεριού σαφώς πιο πολύ από το Microsoft Mouse. Tα Windows (3.1/3.11) είχαν στο μεταξύ καθιερωθεί και "εξοπλιστεί" με πάρα πολλές εφαρμογές που μπορούσαν να αξιοποιήσουν mouse - όπως το σύνολο του MS Office ή το Adobe Photoshop. Τα Windows 95 καθιέρωσαν οριστικά το mouse ως αναπόσπαστο τμήμα του λειτουργικού συστήματος για PC... και η αγορά των mouse ως απαραίτητων περιφερειακών γεννιέται - όπως και η ευγενής άμιλλα της Microsoft σε πολλές κατηγορίες προϊόντων με την ελβετική Logitech.

Εκείνη η... "χαλαρή" δεκαετία (1983-1993) δεν επαναλήφθηκε έκτοτε, πάντως. Το 1999 η Microsoft έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά στην εξέλιξη των mouse, φέρνοντας στην αγορά το πρώτο τέτοιο προϊόν με οπτικό αισθητήρα (τέλος στο καθάρισμα της γνωστής... μπίλιας των μηχανικών μοντέλων): το ΜS Optical Mouse. Αυτό ήταν και από τα πρώτα της που προσέφερε τόσο τον τροχό κύλισης (wheel), όσο και βοηθητικά πλάγια πλήκτρα σε mouse, μαζί φυσικά με το συνοδευτικό λογισμικό για να αξιοποιηθούν σε Windows. Στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία αξιοποίησε τον οπτικό αισθητήρα σε περισσότερα μοντέλα, κυκλοφόρησε τα πρώτα της ασύρματα mouse με αυτόν, καθώς και τα πρώτα ειδικά για gaming: το 2003 η προϊοντική κατηγορία των mouse της Microsoft ήταν όχι μόνο υπερπλήρης, αλλά και μία από τις υπολογίσιμες πηγές εσόδων του Hardware Group.

Έχοντας καλύψει όλα τα παραπάνω - με προτάσεις για Η/Υ γραφείων, για laptop, για gamers κλπ. κλπ. - αναπόφευκτα η αμερικανική εταιρεία στράφηκε στο εντυπωσιακότερο design και την lifestyle προσέγγιση. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Optical Mouse by Philippe Stark (ή... S+ARCK) το 2004, αλλά και το Arc Mouse το 2008 - δύο προϊόντα όντως ξεχωριστά ανάμεσα στα άλλα mouse της αγοράς όταν εμφανίστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως η Microsoft παρέμεινε στάσιμη στην προσπάθεια για εξελικτικά βήματα στις δυνατότητες των mouse της: το 2008 παρουσίασε τα πρώτα μοντέλα με τεχνολογία BlueTrack, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία τους σε σχεδόν οποιουδήποτε είδους επιφάνεια. Σταδιακά ο κολοσσός του Redmond την καθιερώνει και στα μέσης κατηγορίας προϊόντα της, κάνοντας έτσι ευκολότερη τη ζωή των χρηστών "εν κινήσει"... και όχι μόνο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ