TP-Link Neffos X1

Ποιοτικό, προσεγμένο, προσιτό

Στο ίδιο πνεύμα με την παραδοχή που έχει γίνει στον τομέα της επεξεργασίας γραφικών έχει γίνει και η επιλογή για ανάλυση 720 γραμμών και όχι 1080 στην οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών του Neffos X1. Πρόκειται για κάτι που "στα χαρτιά" έχει μία... άλφα σημασία, ναι, αλλά πρακτικά δεν θα το διέκρινε κανείς εύκολα: και οξεία είναι η εικόνα του κινητού της TP-Link, και λεπτομέρεια αποδίδει, και πειστική ως προς τα χρώματα είναι, και ευρύτατες γωνίες θέασης προσφέρει (ειδικά για το επίπεδο κόστους του X1). Η όχι υψηλή ανάλυση, δε, επιτρέπει και στην ενσωματωμένη μπαταρία των 2250 mAh - η οποία θα θεωρούνταν μικρή κάτω από κανονικές συνθήκες - να προσφέρει, σε συνδυασμό με ρουτίνες εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο λογισμικού, αυτονομία αρκετή για ολόκληρη εργασιακή μέρα. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τα περισσότερα άλλα κινητά όχι μόνο σε αυτήν την ζώνη κόστους, αλλά και σε υψηλότερες.

Σε άλλους τομείς που έχουν περισσότερη σημασία για μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού, ωστόσο, η TP-Link έχει φροντίσει να μην υπάρχουν αισθητές υποχωρήσεις. Η κύρια κάμερά της, για παράδειγμα, ενσωματώνει αισθητήρα της Sony, είναι ανάλυσης 13 Megapixel και αποτελεσματικότατη (παρά το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει οπτικό σταθεροποιητή). Η δευτερεύουσα της πρόσοψης είναι επίσης ικανότατη και σίγουρα επαρκής για τις... υποχρεωτικές πια σέλφιζ. Δεν λείπει ούτε ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής αντί για την πρόσοψη), ούτε η υποδοχή αναλογικών στερεοφωνικών ακουστικών, ούτε η πλήρης γκάμα αισθητήρων που έχουμε συνηθίσει να αναμένουμε από ποιοτικά smartphones που βασίζονται σε Android. Μιλώντας για το λειτουργικό της Google, το X1 στηρίζεται στην έκδοση 6 (με... διακριτικές ομολογουμένως παρεμβάσεις εκ μέρους της TP-Link), θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα αναβαθμιστεί στην 7.1.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η αξιολόγηση του Neffos X1 δεν μπορεί να μην εστιαστεί στην τιμή πώλησης των μόλις €189 που ζητά. Είναι αυτός ο πολύ υψηλός λόγος αξίας/κόστους που καθιστά, περισσότερο από κάθε άλλον λόγο, αξιοπρόσεκτο το νέο smartphone της TP-Link. Οι όποιες παραδοχές και συμβιβασμοί εντοπίζονται στον εξοπλισμό του έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το X1 να στέκεται με αξιώσεις δίπλα σε πολύ ακριβότερα κινητά τηλέφωνα. Στο εμπόριο υπάρχει και έκδοση με 3 GB μνήμης και 32 GB αποθηκευτικό χώρο στα €209 αντί για τα €189, η οποία είναι και πάλι εξαιρετικά συμφέρουσα για τα χρήματα που ζητά - όμως θεωρούμε πως το 1 GB μνήμης λειτουργίας παραπάνω δεν θα "κάνει διαφορά" σε καθημερινή χρήση και πως ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί ούτως ή άλλως να επεκταθεί έως τα 128 GB με κάρτα μνήμης microSD. Για το κοινό που αναζητά ποιοτικό snartphone με κόστος κάτω των €200, με άλλα λόγια, το Neffos X1 είναι μία από τις πρώτες επιλογές που αξίζει ν' αναζητήσει. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν στην αγορά είναι αρκετές, αλλά υποπτευόμαστε πως... ουκ ολίγοι, θα καταλήξουν σ' αυτήν!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ