Sony Ericsson W960

Καλό, αλλά όχι αρκετά καλό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Sony

Το... "club των μνηστήρων" που δημιουργήθηκε μετά από την επιτυχία των iPod Touch και iPhone ολοένα μεγαλώνει, με τις κατασκευάστριες εταιρείες που παραδοσιακά επικεντρώνονταν στα κινητά τηλέφωνα να δημιουργούν προτάσεις που υλοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Apple, στα νέα προϊόντα τους. Η Sony-Ericsson έχει απέναντι στις ανταγωνίστριες εταιρείες το πλεονέκτημα της "κληρονομιάς" των Walkman, εξ ου και τα γενικώς επιτυχημένα "μουσικά κινητά" της. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι κάθε ένα από αυτά είναι απαραίτητα και μνηστήρας με αξιώσεις...

Το W960 ανήκει δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία των wannabe, όχι των πραγματικών διεκδικητών. Με μία πρώτη ματιά στα χαρακτηριστικά του, ωστόσο, δεν "προδίδεται" τίποτε τέτοιο: η ενσωματωμένη μνήμη των 8 GB επαρκεί για την αποθήκευση μουσικής σε τυπικά "σενάρια" χρήσης (ας είμαστε ρεαλιστές, κανείς δεν ακούει όλη του τη δισκοθήκη καθημερινά), η διασύνδεση Wi-Fi αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις, η οθόνη με ιδιότητες touchscreen είναι φωτεινή και ευκρινής, το λειτουργικό Symbian που φέρει η συσκευή εμπεριέχει όλων των ειδών τις αξιόλογες εφαρμογές. Ως κινητό τηλέφωνο, άλλωστε, αν και "μουσικό" δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα "επαγγελματικά", με υποστήριξη σε όλα τα δίκτυα, εύχρηστη πρόσβαση σε mail και Web sites, άψογη συνεργασία με Η/Υ κλπ.

Οι αδυναμίες του συγκεκριμένου μοντέλου αρχίζουν να διαφαίνονται κυρίως μετά από κάποια ώρα χρήσης - και δυστυχώς δεν είναι από αυτές που συνηθίζονται με τον καιρό. Η οθόνη αφής είναι αργή στην ανταπόκριση και σε πολλές των περιπτώσεων απλώς απαιτεί τη χρήση γραφίδας, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον "μουσικό" χαρακτήρα του W960. H διαχείριση της μουσικής του χρήστη (ταξινόμηση, playlists κλπ.) δεν είναι ό,τι ταχύτερο ή ευκολότερο. Τα πλήκτρα του κινητού είναι υπερβολικά κοντά το ένα με το άλλο και δεν διευκολύνουν "κλασικές" λειτουργίες, όπως τα SMS. Και η γενικότερη "αίσθηση" που αποπνέει κατά τη χρήση, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τα πλήκτρα πλοήγησης και το πλαϊνό, δεν είναι αυτή που περιμένει κανείς από ένα κινητό με φιλοδοξίες iPhone.

Σχεδόν κάθε άλλο θετικό χαρακτηριστικό του W960 "αντισταθμίζεται" με ένα αρνητικό: η ποιότητα ήχου στην αναπαραγωγή είναι πάρα πολύ καλή, αλλά η αυτονομία συνολικά της συσκευής δέχεται μεγάλο "πλήγμα" μέσω αυτής (με άλλα λόγια... "κάθε μέρα φόρτισμα" αν χρησιμοποιείται ως music player), η λειτουργία του ραδιοφώνου είναι προσεγμένη αλλά τα στερεοφωνικά ακουστικά μέσω Bluetooth έχουν... "θέματα", η ψηφιακή κάμερα των 3.2 megapixel μπορεί να συλλάβει καλές φωτογραφίες αλλά χαμηλής ποιότητας video. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η ανάμικτη εικόνα που δίνει η συσκευή δεν συμβιβάζεται εύκολα με τα 500 και πλέον ευρώ της προτεινόμενης τιμής λιανικής της, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι για τόσα ή ελάχιστα λιγότερα χρήματα υπάρχουν στην αγορά πληρέστερες προτάσεις από ανταγωνιστικές εταιρείες. Για "οπαδούς" της Sony Ericsson και μόνο, λοιπόν, ή για όσους και όσες δεν συμπαθούν τις... κάρτες μνήμης!

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ