Samsung i900 Omnia

Τα πάντα, ή... περίπου!

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Samsung

Και ενώ το iPhone 3G συνεχίζει να διεισδύει στην αγορά χάρις στο... μαγικό marketing της Apple (που έχει το χάρισμα να "καλύπτει" τα αρνητικά, να αναδεικνύει τα θετικά και να δημιουργεί fanboys από το πουθενά), οι υπόλοιπες εταιρείες συνεχίζουν - λανθασμένα - να κυνηγούν το "όραμα" του iPhone-killer με δικές τους προτάσεις. Η Samsung θεώρησε καλή ιδέα να κάνει το ίδιο, σχεδιάζοντας με βάση τo λειτουργικό των Windows Mobile Professional ένα κινητό τηλέφωνο που φιλοδοξεί να προσφέρει... κυριολεκτικά "τα πάντα" (εξ ου και το χαρακτηριστικό όνομα Omnia). Ξεκινώντας όμως με τη συλλογιστική της "σύγκρισης με το iPhone", γίνεται να αντιτάξει οποιοσδήποτε κατασκευαστής μία συσκευή του είδους, αληθινά πλήρη;

Η απάντηση στην ερώτηση είναι... "ίσως". Δεν είναι "όχι" (γιατί τεχνικά είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό), δεν είναι όμως και "ναι" επειδή - καταφανώς - όταν τα Windows Mobile Professional καλούνται να "στηρίξουν" ένα άλλο περιβάλλον χειρισμού (κοινώς το δεύτερο να εκτελείται "πάνω" στα πρώτα), "υπάρχουν θέματα". Όπως και στην περίπτωση του HTC Touch Diamond, το Omnia επιχειρεί να προσφέρει μέσω της οθόνης αφής και του καταδεικτικού που το συνοδεύει έναν τρόπο λειτουργίας που "θυμίζει", αλλά τελικά δεν "εξομοιώνει" τον αντίστοιχο του iPhone. Αυτός επιτρέπει σε μικρές εφαρμογές - widgets λέγονται και στους Η/Υ - να τοποθετηθούν οπουδήποτε στην οθόνη έναρξης του κινητού ή να συγκεντρωθούν σε μία "sidebar" όπως αυτή των Windows Vista για άμεση εκτέλεση.

Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Touch, η όλη προσέγγιση απαιτεί μνήμη και επεξεργαστική ισχύ υπολογίσιμη, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τους χρόνους ανταπόκρισης και εμμέσως την ευχρηστία του. Θα πρέπει να αποδώσει πάντως κανείς τα εύσημα στην Samsung γιατί και "ανιχνευτή κίνησης" (accelerometer) ενσωμάτωσε στη συσκευή της, και με ένα είδος λιλιπούτειου trackpad που προσφέρει έλεγχο εν έδει mouse το εξόπλισε, και σχεδίασε το όλο περιβάλλον επικοινωνίας ώστε να είναι εφικτός ο χειρισμός με το δάκτυλο αντί για τη γραφίδα. Με τα σωστά μελλοντικά updates στο firmware της συσκευής η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά.

Από τις δυνατότητες πάντως συνολικά του Omnia δεν μπορεί να έχει παράπονο οποιοσδήποτε: είναι ένα κινητό κυριολεκτικά "πάνοπλο". Και συμβατότητα με όλα τα δίκτυα τηλεφωνίας στον κόσμο (σε ταχύτητες 3G όπου υπάρχουν), και συνδεσιμότητα Wi-Fi, Bluetooth και USB, και δέκτης GSP, και κάμερα ανάλυσης 5 Megapixel, και ραδιοφωνικός δέκτης, και έξοδος σύνδεσης με τηλεόραση... ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω την υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD, το πλούσιο λογισμικό που έρχεται προεγκατεστημένο στη συσκευή, την ικανοποιητικότατη πιστότητα ήχου κατά την αναπαραγωγή μουσικής, την εγγραφή video και τη συμβατότητα με αρχεία video μορφής DivX, έχει την εικόνα του σαφώς πληρέστερου κινητού με Windows Mobile αυτή τη στιγμή (ναι, και σε σχέση με το Touch Diamond).

Για να απαντήσει όμως κανείς στο... "κρίσιμο ερώτημα" ("είναι το Omnia ο πολυσυζητημένος iPhone killer;"), θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα με τη νέα πρόταση της Samsung, χρησιμοποιώντας παράλληλα το διάσημο κινητό της Apple - κάτι που δυστυχώς δεν είχε την ευκαιρία να κάνει η στήλη. Αυτό που μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να "καταθέσει" κανείς μετά από αρκετές ώρες χρήσης, πάντως, είναι το γεγονός ότι το Omnia είναι ένα προϊόν που μπορεί να ζητήσει με απόλυτη σοβαρότητα το ποσό των 600 ευρώ περίπου (για το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο στα 8 GB). Οι μελλοντικές συγκρίσεις με το iPhone 3G βέβαια θα συνεχιστούν ως αναπόφευκτες σχεδόν - και μόνο εξαιτίας του παρόμοιας συλλογιστικής σχεδιασμού! - όμως το Omnia είναι το μόνο κινητό της κατηγορίας του αυτή τη στιγμή που μπορεί να τις... αντέξει. Κι αυτό σε ένα βαθμό μιλά από μόνο του, σωστά;

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ