Samsung Galaxy Z Fold3

Πανίσχυρο, εντυπωσιακό, μακράν το καλύτερο

Ως το ακριβότερο κινητό της Samsung για το τρέχον έτος, το Galaxy Z Fold3 ενσωματώνει τον ισχυρότερο επεξεργαστή - όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές τον Σεπτέμβριο - για συσκευές Android, τον Snapdragon 888. Μαζί με τα 12GB γρήγορης μνήμης του, το Fold3 προσφέρει επιδόσεις που επιτρέπουν όχι μόνο την χρήση οποιουδήποτε επαγγελματικού app (και πολλών apps μαζί) με άνεση, αλλά την απόδοση των πλέον απαιτητικών games σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης οθόνης και τρόπο τόσο ομαλό όσο προσφέρουν αυτά που συνήθως ονομάζουμε "gaming smartphones".

Τα games για την ακρίβεια - πέρα από τα μετροπρογράμματα προφανώς - δείχνουν να είναι τα μόνα apps που μπορούν να "πιέσουν" το Fold3 αρκετά ώστε αυτό (α) να αρχίσει να ζεσταίνεται και (β) να εμφανίζει αυτονομία μειωμένη σε σχέση με ό,τι περιμένει κανείς από συσκευή με μπαταρία των 4400 mAh. Με τυπική χρήση το Fold3 "αντέχει" για ολόκληρη μέρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά για κάποιο λόγο τα mobile games δείχνουν να απαιτούν πιο πολλή ενέργεια απ' όση ούτως ή άλλως περιμένει κανείς. Ένα smartphone βέβαια με δύο μεγάλες οθόνες, κορυφαίο επεξεργαστή, υποσύστημα 5G και πέντε κάμερες θα ήταν ενεργοβόρο ούτως ή άλλως, οπότε...


Μιλώντας για κάμερες, το Fold3 έχει πολύ καλές επιδόσεις στην σύλληψη φωτογραφιών και video... αλλά όχι τόσο υψηλές όσο ο "πρωταθλητής" της Samsung σε αυτούς τους τομείς, το Galaxy S21 Ultra. Το σύστημα κύριας κάμερας στο πίσω μέρος του αποτελείται από τρεις ξεχωριστές - με φακό ευρυγώνιο, υπερευρυγώνιο και τελέ - με αισθητήρα των 12 Megapixels έκαστη και ικανό συνολικά για ποιοτικότατα αποτελέσματα: φωτογραφίες με υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, καλή χρωματική ισορροπία και αντίθεση, πολύ καλή διαχείριση θορύβου σε υποφωτισμένες ή υπερφωτισμένες συνθήκες. H ευελιξία που προσφέρουν "τρεις κάμερες σε μία" με άνετη και γρήγορη εναλλαγή τους είναι πάντα χρήσιμη, ειδικά με την μεγάλη οθόνη του Fold3 ως προεπισκόπησης.

Η κάμερα στην πρόσοψη της συσκευής είναι επίσης ικανότατη για την... δική της κύρια αποστολή, τις selfies, παρ' ότι δεν προσφέρει αυτόματη εστίαση. Για τις καλύτερες δυνατές selfies, δε, αφού το Fold3 είναι αναδιπλούμενο μπορεί ν' αξιοποιηθεί πάντοτε και η... κύρια κάμερα! Πολλά έχουν ήδη γραφεί άλλωστε για την πέμπτη κάμερα, αυτή που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από την κύρια οθόνη της συσκευής - ενώ στην πράξη εν τέλει δεν έχουν και τόση σημασία οι επιδόσεις της. Ναι, είναι ορατή με γυμνό μάτι σε πολλές περιπτώσεις αλλά όχι σε βαθμό ενοχλητικό. Ναι, ο αισθητήρας της είναι των 4 Megapixels μόνο, αλλά και πάλι υπεραρκετός για βιντεοκλήσεις (την κύρια χρήση της). Και ναι, η παντελής απουσία "εγκοπής" (notch) στην μεγάλη οθόνη του Fold3 σαφώς αξίζει την "θυσία" της κάμερας που δεν κινείται στο επίπεδο των υπολοίπων. Η Samsung, θεωρούμε, έκανε την σωστή επιλογή στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης του Fold3.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το νέο αναδιπλούμενο κινητό των Κορεατών μπορεί μεν να είναι ανώτερο του προκατόχου του, και μακράν το καλύτερο του είδους του σήμερα, αλλά υπάρχει κάτι που πιθανότατα... δεν μπορεί να κάνει: να αλλάξει γνώμη σε εκείνους που, για τον οποιονδήποτε δικό τους λόγο, δεν συμπαθούν το κύριο χαρακτηριστικό των Fold, την οθόνη τους. Ίσως είναι το τετράγωνο σχήμα της. Ίσως το μαύρο πλαίσιο πάνω και κάτω από την εικόνα στην αναπαραγωγή video. Ίσως οι όχι πάντα σωστές αναλογίες οθόνης στα games. Ίσως τα apps για Android, πολλά εκ των οποίων δεν συνεργάζονται με την οθόνη άψογα ακόμη και με την λειτουργία... "φορσέ". Ίσως το γεγονός ότι τα Fold ναι μεν φιλοδοξούν να προσφέρουν την εμπειρία χρήσης ενός μικρού tablet, αλλά στα μάτια όσων χρησιμοποιούν συχνά "κανονικά" tablet (π.χ. 10 ιντσών ή μεγαλύτερα) φαντάζουν εν τέλει πολύ μικρότερα.

Όλα, λοιπόν, κρίνονται βάσει του τί προσφέρει το Fold3 σε εκείνους που θέλουν μία συσκευή ικανή να τους βοηθήσει να κάνουν περισσότερα απ' ό,τι με ένα τυπικό smartphone. Άνετη διαχείριση e-mail, web browsing χωρίς συμβιβασμούς, αληθινή ταυτόχρονη εκτέλεση apps στην ίδια οθόνη είναι ορισμένα πράγματα που κανένα άλλο smartphone δεν μπορεί να κάνει αυτήν την στιγμή. Για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτά τα πράγματα από μία συσκευή που χωρά σε τσέπη (έστω και μεγάλη!), δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από ένα Galaxy Z Fold3 αυτήν την στιγμή.


Το ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, φυσικά, όσον αφορά στην νέα πρόταση της Samsung είναι το κόστος της: €1799 είναι όντως πολλά χρήματα για smartphone σήμερα. Η συσκευή των Κορεατών τα αξίζει: η ποιότητα κατασκευής, τα υλικά, οι οθόνες, οι επιδόσεις, ο γενικότερος εξοπλισμός, είναι όλα κορυφαία και συνθέτουν ένα σύνολο που κανένας άλλος κατασκευαστής δεν θα μπορούσε να προσφέρει. To Fold3 δεν είναι σε καμία περίπτωση προσιτό και δεν περιμέναμε ποτέ να είναι: χαρακτηρίζεται από τεχνολογία αιχμής η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόν με πρακτικά ανύπαρκτο ανταγωνισμό. Στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, το κόστος ενός προϊόντος δεν λειτουργεί κατά βάση ως μέτρο της αξίας του: όταν αυτό το προϊόν είναι στην ουσία μοναδικό, δεν είναι εύκολο να αντιστοιχιστεί σε "σωστή τιμή" πώλησης.

Εκεί που... νομοτελειακά οδηγούν όλα αυτά, λοιπόν, είναι στο εξής συμπέρασμα: για όσους μπορούν να το αποκτήσουν και ξέρουν πως θα αξιοποιήσουν τον πρόσθετο διαθέσιμο χώρο της οθόνης του (με γραφίδα ή χωρίς) το Galaxy Z Fold3 είναι το πρώτο κινητό του είδους του που μπορεί να προταθεί χωρίς δισταγμό. Μπορεί η Samsung να χρειάστηκε κάποιο καιρό, αλλά έφτασε εν τέλει στο σημείο όπου το κορυφαίο της αναδιπλούμενο smartphone μπορεί να λειτουργήσει ως πραγματικό εργαλείο στα χέρια απαιτητικών χρηστών, όχι μόνο ως μοδάτο gadget στα χέρια εκείνων που μπορούν να το έχουν. Είναι κάτι για το οποίο ο κορεατικός κολοσσός αξίζει τα εύσημα. Η πρωτοτυπία σε ένα τεχνολογικό προϊόν, όταν όλα έχουν ειπωθεί, κάποια στιγμή συνηθίζεται και παύει να έχει την αρχική της αξία. Ο χρόνος που εξοικονομεί κανείς με την χρήση του, όχι.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ