Samsung Galaxy Z Fold3

Πανίσχυρο, εντυπωσιακό, μακράν το καλύτερο

Το όλο νόημα στις αναδιπλούμενες συσκευές βέβαια - τουλάχιστον στις συσκευές... αυτού του μεγέθους! - βρίσκεται στην μεγαλύτερη οθόνη που μπορούν να προσφέρουν συγκριτικά με τις αντίστοιχες των "κανονικών" smartphones. Τέτοια οθόνη προσέφεραν και οι δύο προκάτοχοι του Fold3 αλλά περιθώρια βελτίωσης υπήρχαν ολοφάνερα μεγάλα. Το νέο μοντέλο πρακτικά διορθώνει όλες εκείνες τις αδυναμίες, έστω κι αν οι καταναλωτές που δεν συμπάθησαν αυτήν την οθόνη για τους δικούς τους συγκεκριμένους λόγους είναι πολύ πιθανό πως δεν θα αλλάξουν γνώμη με το Fold3.

Πρώτα απ' όλα... ναι: το βλέπει καθαρά κανείς το σημείο όπου η οθόνη της συσκευής "διπλώνει". Όχι, δεν επηρεάζει σε κάτι την λειτουργία της. Ναι, μετά από λίγες ημέρες σταματά να τής δίνει σημασία κανείς. Όχι, μέχρις ότου η Samsung ή οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής ανακαλύψει κάποιον τρόπο διαφορετικό για να "διπλώσει γυαλί", δεν γίνεται να υπάρξει αναδιπλούμενη συσκευή με οθόνη όπου δεν φαίνεται το σημείο της δίπλωσης. Ο τρόπος που έχει υλοποιηθεί στο Fold3 είναι ο καλύτερος δυνατός προς το παρόν και για το προσεχές μέλλον. Για όσους αυτό είναι αληθινό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να... περιμένουν μερικά χρόνια ακόμη. Για όσους δεν είναι - και θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να είναι - ζήτημα δεν υπάρχει πια στην ουσία.


Αυτή η οθόνη των 7.6 ιντσών είναι καλύτερα προστατευμένη από ποτέ, δεν δίνει αποπνέει την αίσθηση του "πλαστικού" στην αφή όσο η αντίστοιχη προηγούμενων μοντέλων, δεν δείχνει εύκολο να πάθει ζημιά τόσο εύκολα ενώ παράλληλα "αντιστέκεται" πιο πολύ στις "δαχτυλιές". Όλες βελτιώσεις ευπρόσδεκτες. Η οθόνη του Fold3, άλλωστε, είναι η πρώτη σε αναδιπλούμενη συσκευή που υποστηρίζει και την χρήση γραφίδας. Η Samsung προσφέρει δύο νέες τέτοιες, μία "Pro" και μία ειδικά για το νέο Fold, και λειτουργούν με τον τρόπο που γνωρίζουν εκατομμύρια καταναλωτές από την σειρά των Galaxy Note. Είναι σαφώς χρήσιμη επιλογή... για όσους έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένα σενάρια χρήσης μιας γραφίδας σε κινητό, βέβαια.

Ακόμη σημαντικότερη, πάντως, από την υποστήριξη γραφίδας είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί με το Fold3 στον τομέα του λογισμικού. Η έκδοση Android στην οποία στηρίζεται η συσκευή είναι η ίδια με του Fold2, οι βελτιώσεις λοιπόν δεν προέρχονται από την Google αλλά από τις προσαρμογές και προσθήκες που έχει κάνει η ίδια η Samsung ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν την μεγάλη οθόνη περισσότερο παραγωγικά. Υπάρχουν νέοι τρόποι διάταξης πολλαπλών apps ταυτόχρονα σε όλη την "επιφάνεια εργασίας" του Fold3, νέοι τρόποι "διαίρεσης" του διαθέσιμου ωφέλιμου χώρου μέσα ένα app, ακόμη και μία λειτουργία που αποθηκεύει "σετ" διατάξων για apps ώστε να ανακαλούνται εύκολα. Υπάρχει επίσης μία επιλογή που "εξαναγκάζει" apps που δεν έχουν σχεδιαστεί για την οθόνη του Fold3 να "προσαρμόζονται" σε αυτήν - όπως π.χ. των Instagram, Slack, Tik Tok κλπ. - για να λειτουργούν έτσι. Δεν είναι... πανάκεια, είναι πάντως μία λύση για όσους χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιο τέτοιο app να λειτουργεί στο Fold3.


H αλήθεια είναι πως, στην πράξη, τα διαφημιστικά video της Samsung είναι κάπως... αισιόδοξα: είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και σε οθόνη 7.6 ιντσών, να έχει κανείς ταυτόχρονα ορατά κι ενεργά 3-4 apps και να χρησιμοποιεί το καθένα με άνεση. Όμως για δύο apps μαζί είναι απολύτως εφικτό και παραγωγικό, ενώ συγκεκριμένα apps εκμεταλλεύονται τον extra χώρο καλύτερα από ποτέ, όπως π.χ. το Gmail που έχει πλέον πολλαπλές στήλες ενεργές κι ορατές ή ο Chrome, όπου μπορεί να έχει κανείς πολλαπλά "ανοιχτά" tabs για διαφορετικά sites όπως ακριβώς σε tablet ή Η/Υ.

Η Samsung συνεχίζει να συνεργάζεται με τους δημιουργούς apps για Android ώστε όλο και πιο πολλά τέτοια ν' αξιοποιούν την οθόνη των αναδιπλούμενών της. Τα πράγματα είναι ήδη πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα απ' ότι ήταν το περσινό καλοκαίρι με το Fold2 και, αν οι Κορεάτες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, μέσα στο 2022 η λίστα με τα δημοφιλέστερα apps για Android δεν θα έχει σημαντικά κενά συμβατότητας με την οθόνη του Fold3 - κάτι από το οποίο θα ωφεληθούν φυσικά όλοι οι κάτοχοι των μοντέλων Fold, παρόντες και μελλοντικοί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ