Panasonic HDC-SD9

Υψηλή ευκρίνεια, για αρχάριους

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Panasonic

Μπορεί ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι οι περισσότερο "hot" μήνες για τις πωλήσεις σε ψηφιακές φωτογραφικές και βιντεοκάμερες (για προφανείς λόγους), αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι εξίσου σημαντικά μοντέλα δεν εμφανίζονται στην αγορά και... μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η Panasonic "κινείται" εδώ και πολύ καιρό έντονα στη δεύτερη κατηγορία, αυτή της ψηφιακής βιντεοκάμερας, με αποτέλεσμα να έχει πλέον στην προϊοντική της γκάμα προτάσεις για κάθε σχεδόν απαίτηση και "ζώνη τιμής". Η HDC-SD9 είναι παράδειγμα τέτοιας συσκευής που απευθύνεται μεν σε κοινό πολύ ευρύτερο από αυτό των "βετεράνων", καταφέρνει ωστόσο να αποδώσει αποτελέσματα που δεν συνδέει εύκολα κανείς με το κόστος της.

Η SD9 ανήκει στη σειρά εκείνη από βιντεοκάμερες που, προκειμένου να επιτύχει πολύ μικρό μέγεθος και βάρος, "θυσιάζει" τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο ενός σκληρού δίσκου και αξιοποιεί (ιδανικά ευμεγέθεις) κάρτες μνήμης. Η ιαπωνική εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο διατείνεται πως είναι το μικρότερο της αγοράς και - ενώ η στήλη ομολογεί ότι έχει... μάλλον κουραστεί με αυτά τα "το μεγαλύτερο", το "μικρότερο", το "ταχύτερο" κλπ. κλπ. - όντως το μέγεθός του είναι εξαιρετικά βολικό και άνετο στη χρήση ακόμη και από "παιδικά" χέρια. Όντας, δε, στην ουσία... Matsushita, η Panasonic αξιοποιεί βεβαίως τις κάρτες μνήμης τύπου SD, στη γρήγορη και περισσότερο αξιόπιστη High Capacity εκδοχή τους.

Η χωρητικότητα της κάρτας SDHC που θα χρησιμοποιηθεί με την SD9 ορίζει, και πρακτικά, όχι μόνο την διάρκεια των εγγραφών, αλλά και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος που θα προβληθεί σε υψηλής ευκρίνειας panel ή οθόνη υπολογιστή. Η Panasonic προσφέρει διάφορες "ποιότητες" εγγραφής, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις να επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας. Πάντοτε σε 1080 γραμμές και πάντοτε με τον αλγόριθμο συμπίεσης AVCHD, που θεωρείται ο πλέον αποδοτικός για αυτές τις συσκευές, ο χρήστης μιας SD9 μπορεί να συλλάβει περίπου 1 ώρα υλικού στην ανώτερη δυνατή ποιότητα (με ρυθμό ροής δεδομένων στα σεβαστά 17 Mbps) σε μία κάρτα μνήμης των 8 GB. Λιγότερα Mbps προσφέρουν περισσότερη ώρα στον ίδιο χώρο, βέβαια.

Στην προαναφερθείσα ρύθμιση, πάντως, η ποιότητα της εικόνας που μπορεί να συλλάβει η SD9 είναι πάρα πολύ καλή, αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη συσκευή απευθύνεται στην ευρέως καταναλωτική αγορά. Τα χρώματα είναι ίσως λίγο εντονότερα απ' όσο θα περίμενε κανείς (απέχουν κατά τι από το "φυσικό" δηλαδή), όμως - με καλό φωτισμό κατά την εγγραφή - η λεπτομέρεια που μπορεί να διακρίνει ο θεατής είναι απρόσμενα μεγάλη. Ο ήχος που συνοδεύει την εικόνα είναι "ποιότητας" (όχι βεβαίως "πραγματικός") Dolby Digital και ακούγεται καθαρά, ενώ το σύστημα σταθεροποίησης αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο απ' ότι σε άλλες κάμερες της κατηγορίας, αν μη τί άλλο γιατί εμφανίζεται περισσότερο ευαίσθητο και αποτρέπει τον χρήστη από απότομες κινήσεις.

Άκρως ικανοποιητική συσκευή όσον αφορά στην απόδοση, λοιπόν, με τη διασύνδεση USB 2.0 προς τα PC και HDMI προς τα συμβατά ψηφιακά panel, να ολοκληρώνει την πολύ καλή εικόνα της SD9 συνολικά. Ποιό "παράπονο" θα μπορούσε να έχει κανείς από αυτήν ή θα πρέπει να γνωρίζει, λοιπόν; Μικρά πράγματα, κατά κύριο λόγο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι στοιχεία του χειρισμού της απαιτούν χρόνο εξοικείωσης μεγαλύτερο του αναμενομένου, επειδή πολλά από τα σημαντικά κουμπιά πρέπει να τα χειρίζεται κανείς "στα τυφλά", καθώς παρακολουθεί τί εγγράφει στην οθόνη προεπισκόπησης. Ή το γεγονός ότι στην εμπορική συσκευασία της SD9 δεν περιλαμβάνεται καμία κάρτα μνήμης, κάτι που συνεπάγεται και αυτό το "κρυμμένο έξοδο" (μια τέτοια π.χ. των 8 GB κοστίζει 40 ή 45 ευρώ περίπου και προτείνεται η απόκτηση σαφώς μεγαλύτερης). Με τιμή πώλησης στα 800 ευρώ, όμως - μία έρευνα αγοράς οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή - δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη Panasonic διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την ιδανική βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας "για να αρχίσει κανείς". Και όσο αυξάνονται οι ικανότητες και απαιτήσεις κάθε επίδοξου Mann... έχει ο Θεός!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ