Olympus μ1030 SW

Για τους... λάτρεις της περιπέτειας!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Olympus

Η απόκτηση μιας ψηφιακής φωτογραφικής έχει αναχθεί ομολογουμένως σε... καθιερωμένη προ-καλοκαιρινή αγορά τα τελευταία χρόνια και, όπως είναι φυσικό, στα compact μοντέλα ("τσέπης" για τους φίλους, έστω κι αν ελάχιστες χωρούν πραγματικά εκεί) αντιστοιχεί η "μερίδα του λέοντος" στις πωλήσεις αυτόν τον καιρό. Το στυλ διακοπών, ωστόσο, που επιλέγει ένα σημαντικο ποσοστό ανθρώπων - ειδικά νεαρότερης ηλικίας - κάνει... "δύσκολη τη ζωή" αυτών των ψηφιακών φωτογραφικών: ορειβασίες σε βουνά, βουτιές σε θάλασσες, trekking... ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Για αυτό ακριβώς το κοινό η Olympus κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα το πληρέστερό της μοντέλο για... "αντίξοες συνθήκες χρήσης", την μ1030. Και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της καλύτερης πρότασης στην κατηγορία αυτή.

Η νέα Olympus "παίρνει τη σκυτάλη" από την αντίστοιχη περσινή μ850 SW, σε όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία των δύο, όμως, έχει να επιδείξει βελτιώσεις. Είναι αδιάβροχη μέχρι τα 10 μέτρα, αντέχει κραδασμούς πτώσης από τα 2 μέτρα, δεν επηρεάζεται από το ψύχος, ενώ θα χρειαστεί πίεση άνω των... 100 κιλών για να τη σπάσει (!). Φυσικά η "αρματωμένη" φύση της m1030 έχει επηρεάσει το design της, το οποίο δεν είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό: χωρίς να είναι ακαλαίσθητο, δεν έχει την ίδια φινέτσα με αυτή άλλων "φυσιολογικών" compact ανταγωνιστικών εταιρειών ή της ίδιας της Olympus. Έχουμε την υποψία ωστόσο ότι για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο μοντέλο πολύ περισσότερη σημασία έχει η ανθεκτικότητα της μηχανής παρά ο σχεδιασμός της, οπότε...

Ως ψηφιακή φωτογραφική αυτή καθ' αυτή, η μ1030 SW έχει να επιδείξει όλες τις αρετές που περιμένει πλέον οποιοσδήποτε από κορυφαία compact: ανάλυση στα 10 Megapixels, οπτικό zoom 5x, ευκρινέστατη οθόνη προεπισκόπησης 2.7 ιντσών, επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου με αξιολογότατη αυτονομία, θύρα USB 2.0 για γρήγορη σύνδεση με υπολογιστή. Παρούσες είναι και όλες οι τεχνολογίες "τελευταίας γενιάς", όπως ο σταθεροποιητής των καρέ, η ανίχνευση προσώπων και η ενίσχυση του φλας σε κακές συνθήκες φωτισμού, δικό της μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού πάντως παραμένει το zoom ευρυγώνιου χαρακτήρα, ιδανικό για "κοντινές" λήψεις. Με τη βοήθεια του πολύ καλού ενσωματωμένου ψηφιακού επεξεργαστή της, άλλωστε, η μ1030 μπορεί να αποδώσει εξαιρετικές φωτογραφίες, έστω και αν σε υψηλά ISO μοιράζεται το πρόβλημα του αυξημένου θορύβου και κόκκου με κάθε άλλη compact της κατηγορίας.

Δεν χωρά αμφισβήτηση στο γεγονός, πάντως, ότι για... "ειδικών αποστολών" ψηφιακή, η m1030 SW είναι ποιοτικότατη, σαφώς συνιστώμενη αγορά. Μόνο στοιχείο που πρέπει να έχει ο επίδοξος αγοραστής της "στο πίσω μέρος του μυαλού του" είναι το γεγονός ότι η ενσωματωμένη μνήμη της είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ουσιαστικά επιβάλλει την αγορά μίας κάρτας μνήμης xD σεβαστής χωρητικότητας (και αυτές δεν είναι ομολογουμένως οι φθηνότερες της αγοράς). Πρόκειται για ένα "κρυμμένο κόστος" που ανεβάζει σε ένα βαθμό αυτό της προτεινόμενης λιανικής τιμής της των 399 ευρώ. Με μια μικρή έρευνα αγοράς, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και στα 350 ευρώ - οπότε η διαφορά να επενδυθεί στην απόκτηση μιας xD των 2 GB και το "κρυφό έξοδο" να καλυφθεί: λύσεις υπάρχουν για όλα, αν τα αντιμετωπίσει κανείς από τη... σωστή οπτική γωνία!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ