Nokia N96

Διάδοχος άξιος, απολύτως προβλέψιμος

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €699,00

Εταιρία: HMD Global
Διανομή: Alpha Copy

Είναι γεγονός ότι η Nokia έκανε μία από τις καλύτερες στρατηγικές της κινήσεις τα τελευταία χρόνια με την προώθηση και εν πολλοίς καθιέρωση της "σειράς Ν" των κινητών της πριν από τρία χρόνια περίπου. Κάθε μέλος αυτής της "οικογένειας" έχει χαρακτηριστικά ποθητά, διατηρώντας ένα δικό του στυλ που αποσαφηνίζει πολύ εύκολα το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έχοντας πει τα παραπάνω, ωστόσο, το N95 - περυσινή "ναυαρχίδα" της φινλανδικής εταιρείας - ταλανίστηκε από πολλά λειτουργικά προβλήματα, ταλαιπωρώντας έτσι και τους καταναλωτές που επένδυσαν σε ένα super-phone όπως αυτό. Από μία πλευρά, λοιπόν, ίσως... άδικο που από τα βάσανα και τις εμπειρίες των τελευταίων επωφελούνται τώρα οι επίδοξοι κάτοχοι του "διαδόχου", του Ν96. Από την άλλη, αφού πρόκειται για καλύτερο προϊόν...

Η μόλις... μίας μονάδας διαφορά ανάμεσα στο N95 και στο N96 υπογραμμίζει μάλλον γλαφυρά το γεγονός ότι η Nokia δεν επεδίωξε να επανεφεύρει τον τροχό με το νέο μοντέλο: διατήρησε όλα τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου, διόρθωσε τα "θέματα" και έκανε βελτιώσεις όπου ήταν απαραίτητο. Το design του "διαδόχου" είναι διαφορετικό, με λιγότερο "αυστηρές" γραμμές και περισσότερες "καμπύλες", γεγονός που αποδίδει στη συσκευή περισσότερο lifestyle και λιγότερο business προφίλ. Είναι επίσης λεπτότερο και ελαφρύτερο. Από την άλλη, δίνει λιγότερο την αίσθηση της "πολυτέλειας" στο χέρι, καθώς το περίβλημά του απαρτίζεται από περισσότερο πλαστικό και πολύ λιγότερο μέταλλο απ' ότι στην περίπτωση του N95. Σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι.

Aυτά που... σίγουρα θα αρέσουν σε κάθε χρήστη ενός N96, πάντως, είναι ουκ ολίγα. H ενσωματωμένη μνήμη της συσκευής ανέρχεται πλέον στα 16 GB, ποσό γενναιόδωρο και επαρκές για πολλά πράγματα: για τους χρήστες, δε, που σχεδιάζουν να κάνουν εκτεταμένη και πολυποίκιλλη χρήση στο συγκεκριμένο κινητό, υπάρχει πάντοτε και η υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD. Η κάμερα των 5 Megapixel με φακό Carl Zeiss είναι πολύ καλή και οι φωτογραφίες που μπορεί να συλλάβει ενίοτε είναι εξαιρετικές, ενώ αισθητά μεγαλύτερη είναι και η αυτονομία της συσκευής, χάρις στη μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Παρών ο δέκτης GPS και ραδιοφώνου, παρούσα η σύνδεση με τηλεόραση, παρούσα και η διασύνδεση Wi-Fi. Μόνο χαρακτηριστικό του N96 που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά στην Ελλάδα είναι ο δέκτης τηλεοπτικού προγράμματος DVB-H, αλλά... μικρό το κακό.

Στη χρήση, το N96 είναι πάρα πολύ καλό - ειδικά στα μάτια... όσων είχαν ταλαιπωρηθεί αρχικά από το Ν95. Δεν υπάρχουν τα τότε "κολλήματα" στην πλοήγηση των menu, τα ανεξήγητα "παγώματα" ή οι καθυστερήσεις όταν η μνήμη αρχίζει να "φορτώνεται" με τραγούδια και video. Η οθόνη των 2.8 ιντσών είναι ευκρινέστατη (αν και η ανάλυση των 320x240 pixels σε τέτοια διαγώνιο "πάσχει") και η απόδοση του ήχου με τα συνοδευτικά ακουστικά ικανοποιητικότατη (ο χρήστης μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει άλλα της επιλογής του). Τα πράγματα δεν είναι φυσικά τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζουν οι providers και η Nokia όσον αφορά στο Web browsing - οι ταχύτητες 3G κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο όπου υπάρχουν, δηλαδή σε ελάχιστες περιοχές - όμως αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα και δεν μπορεί φυσικά να επικεντρωθεί στο κατά τα άλλα προσεγμένο αυτό κινητό.

To mοναδικό ίσως "θέμα" της στήλης με το N96, το οποίο "κερδίζει τις εντυπώσεις" με χαρακτηριστική άνεση (ειδικά ανάμεσα σε χρήστες που αγαπούν τη δομή των menu της Nokia), βρίσκεται στην τιμή πώλησής του. Αυτή, στο όριο των 700 ευρώ, κρίνεται υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μεν το καλύτερα "οπλισμένο" που έχει να προτείνει η Nokia, αλλά εν τέλει συμβατικό κινητό με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί (και λόγω iPhone) στην αγορά. Ίσως είναι το σύνηθες... premium που είθισται να πληρώνει κανείς για να κατέχει μία κορυφαία συσκευή από μια μεγάλη εταιρεία, όμως ακόμη κι έτσι το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Η στήλη λοιπόν θα πρέπει να αφήσει στην... διακριτική ευχέρια του κάθε αναγνώστη ή αναγνώστριας το αν και κατά πόσο το N96, όσο καλό κι αν είναι, δικαιούται τα χρήματα που ζητά. Με μια καλή επιδότηση, ίσως...

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ