Nokia 7.1

Με αγνό Android, με πολλές δυνατότητες, σε σωστή τιμή

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €399,00

Εταιρία: HMD Global
Διανομή: HMD Global

Διαπιστώσεις τύπου... "το όνομα μετράει" δεν είναι φυσικά δύσκολο να γίνουν στην αγορά της τεχνολογίας: η καλλιέργεια ενός brand σε βάθος χρόνου είναι πολύ σημαντική και ένα αγαπημένο ,εμπορικά επιτυχημένο τέτοιο brand υπερπολύτιμο. Καμία απορία, λοιπόν, που οποτεδήποτε η HMD, η πολυεθνική που διαχειρίζεται πλέον το όνομα της Nokia, ανακοινώνει νέο μοντέλο κινητού, ο ειδικός Τύπος δείχνει περισσότερη προσοχή απ' ότι με άλλα παρόμοια smartphones που βασίζονται σε αντίστοιχα υποσυστήματα και στην ίδια έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, του Android. Το νεότερο τέτοιο Nokia, το 7.1 που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, χρησιμοποιούμε εδώ και 10 ημέρες καθημερινά. Είναι το είδος της συσκευής που ξεχωρίζει ανάμεσα στις, πολυάριθμες τελευταία, προτάσεις της "μέσης κατηγορίας" κινητών κόστους €200-€500;

Η συνιστώμενη τιμή πώλησης του Nokia 7.1 έχει οριστεί στα €399 και αυτό είναι κάτι που αξίζει να έχει κανείς στα υπ' όψιν πάντοτε - αυτή τη φορά, ωστόσο, όχι μόνο για να αξιολογήσει τον δείκτη αξίας/κόστους στον οποίο εστιάζουμε σε αυτή τη ζώνη τιμής, αλλά και για... να μην ξεχνά πως αυτή είναι μία συσκευή μέσης κατηγορίας! Πράγματι, στα πρώτα λεπτά επαφής με το 7.1 εισπράττει κανείς την αίσθηση πως έχει στα χέρια του κατά πολύ ακριβότερη συσκευή: η γυάλινη επιφάνεια μπροστά και πίσω, το μεταλλικό τμήμα που τις συνδέει, η συναρμογή μεταξύ τους, η προσεκτική λείανση στις ακμές, το σωστό "ζύγισμα" παραπέμπουν σε προτάσεις των €800 "και πάνω" από πλευράς ποιότητας κατασκευής. To κλειστό μπλε χρώμα του Nokia 7.1 της δοκιμής μας είναι όμορφο - "σοβαρό" κι "επαγγελματικό" χωρίς να είναι βαρετό, θα κυκλοφορήσει και σε μεταλλικό ασημί - ενώ η συσκευή παραμένει λεπτού προφίλ κι ελαφριά παρά τη στιβαρότητά της.


Το σχήμα του νέου κινητού της Nokia ορίζεται φυσικά από αυτό της οθόνης του, το οποίο ακολουθεί μία από τις κυρίαρχες τάσεις του 2018 όντας αναλογιών 19:9 (περισσότερο "στενόμακρο" δηλαδή), διαγωνίου 5.4 ιντσών κι ανάλυσης 2280x1080 pixels. Το 7.1 ακολουθεί και μια άλλη τέτοια τάση, αυτή της ύπαρξης εγκοπής (notch) στο πάνω μέρος της οθόνης, ευτυχώς όχι μεγάλου μεγέθους. Η HMD έχει επιλέξει, σωστά κατά τη γνώμη μας, να τοποθετήσει τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο μέσο της πίσω πλευράς του νέου της κινητού, οπότε όλο το υπόλοιπο πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι περιορισμένο. Το σύνολο πλησιάζει πολύ στο... ζητούμενο του "όλη η πρόσοψη οθόνη" για την χρονιά που διανύουμε, ειδικά για τα δεδομένα της κατηγορίας της.

H οθόνη του Nokia 7.1, πάντως, αξίζει ειδικής αναφοράς και για άλλους λόγους (αντίστοιχων αναλογιών και ανάλυσης οθόνη έχουμε συναντήσει και σε άλλα ποιοτικά smartphones φέτος). Πρώτος λόγος: είναι μία από τις ελάχιστες της αγοράς - και έχουμε την εντύπωση η μόνη στην κατηγορία αυτή κόστους - που υποστηρίζει επίσημα την τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR βάσει του προτύπου HDR10. Το θέμα βέβαια είναι... ελαφρώς περισσότερο περίπλοκο από το να ισχυρίζεται απλώς μία συσκευή πως "υποστηρίζει HDR10", καθώς το "πόσο καλά" εξαρτάται από την μέγιστη φωτεινότητα που η εκάστοτε οθόνη προσφέρει.


Η φωτεινότητα της συγκεκριμένης οθόνης ανέρχεται περίπου στα 500 nits, τα οποία για άλλες οθόνες (π.χ. τηλεόρασης ή monitor) δεν είναι αρκετά ώστε να απεικονίζεται άψογα το υλικό τεχνολογίας HDR από πηγές π.χ. όπως τα Netflix και YouTube. Όμως επειδή αυτή δεν είναι... τηλεόρασης αλλά πολύ μικρότερη, υπάρχει όντως εντυπωσιακή, ολοφάνερη διαφορά στην απεικόνιση HDR video σε σχέση με ό,τι εισπράττουμε σε συμβατικές οθόνες. Η Nokia μάλιστα προσφέρει και λειτουργία "προσομείωσης" απεικόνισης HDR και σε συμβατικό περιεχόμενο SDR (μπορεί ν' απενεργοποιηθεί αν δεν αρέσει στον χρήστη). Η οθόνη του 7.1 είναι γενικότερα πάρα πολύ καλή αν σκεφτεί κανείς πως είναι τεχνολογίας LCD και όχι OLED: διακρίνει κανείς την διαφορά στην απόδοση του μαύρου, αλλά κατά βάση... μόνο εκεί, πουθενά αλλού. Η αντίθεση είναι υψηλή και οι αντανακλάσεις περιορισμένες, γεγονός που επιτρέπει στο 7.1 να χρησιμοποιηθεί με ευκολία και στο εξωτερικό περιβάλλον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ