Logitech Cinema Z

Του "σαλονιού", αλλά με ρώμη!

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Logitech

Τα σετ ηχείων που έχουν σχεδιαστεί για χρήση με σύγχρονα PC δεν είναι ακριβώς... δυσεύρετα πια, προφανώς, με ποιοτικές προτάσεις όλων των ειδών τόσο από την ίδια τη Logitech, όσο και από ανταγωνιστικές της εταιρείες. Το συγκεκριμένο ωστόσο σετ διαφέρει σε κάτι σημαντικό: δεν προορίζεται, ως επί το πλείστον, για σύνδεση με όλα τα είδη προσωπικών υπολογιστών, αλλά με Media Center PC, τους Η/Υ... "του σαλονιού" που δεν έχουν ομολογουμένως ακόμη αποδειχθεί πολύ δημοφιλή στην ελληνική αγορά, παραμένουν ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πηγές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού για τους "γνωρίζοντες" τα μυστικά και τις ιδιοτροπίες τους. Όχι τυχαία, το συγκεκριμένο σετ φέρει την επωνυμία "Cinema" ακριβώς επειδή φιλοδοξεί να προσφέρει "κινηματογραφικό" ήχο στο σαλόνι και, επίσης όχι τυχαία, το χαρακτηρισμό "Z" επειδή έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να αποδίδει πρωτότυπα κάτι σχετικό με τον... άξονα Ζ!

Από πλευράς σχεδιασμού, το προϊόν της Logitech είναι απολύτως ικανοποιητικό, έστω κι αν (α) η ποιότητα κατασκευής του δεν συναγωνίζεται αυτή των κορυφαίων της Ζ5450/Ζ5500 και (β) το design του δεν "προδίδει" σε καμία περίπτωση το "ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα" σε σχέση με άλλα προϊόντα της κατηγορίας των σετ 2.1. Αυτό δεν είναι άλλο από την υλοποίηση τεχνολογιών όπως η πασίγνωστη SRS TruSurround: το Cinema Z αξιοποιεί τις σχετικές τεχνικές ώστε, με δύο ηχεία και ένα subwoofer να δώσει την "ψευδαίσθηση" του 3D ήχου, την εντύπωση δηλαδή ότι αυτός προέρχεται και από τα δύο πίσω ηχεία που... φυσικά δεν υπάρχουν. H τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τηλεοράσεις, εδώ όμως εμφανίζεται πολύ πιο αποτελεσματική γιατί τα ηχεία και το subwoofer που απαρτίζουν το Cinema Z είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Ο χαρακτηρισμός "HD", άλλωστε, που η Logitech αποδίδει στην "δική της" SRS οφείλεται στο γεγονός ότι η σύνδεση του σετ γίνεται μέσω θύρας USB (!), γεγονός που εκμηδενίζει τις πιθανότητες αλλοίωσης του ήχου και επιτρέπει τη μεταφορά του στα ηχεία με τρόπο αμιγώς ψηφιακό.

Πρακτικά, οι εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς από το Cinema Z είναι θετικές σε σχεδόν... απρόσμενα μεγάλο βαθμό, αν σκεφτεί κανείς ότι - όταν όλα έχουν ειπωθεί - αναφερόμαστε σε ένα σετ 2.1. Η συνολική ισχύς των 180 Watt που διαμοιράζει το προϊόν της Logitech ανάμεσα στα ηχεία του είναι υπεραρκετή για ένα ευμεγέθες δωμάτιο - ειδικά τα μπάσα του subwoofer είναι εκπληκτικά για το μέγεθός τους, και τα πρίμα όμως αποδίδονται με διαύγεια και λεπτομέρεια. Το εφέ του "τρισδιάστατου ήχου", πάντως, άλλοτε μπορεί να είναι απόλυτα πειστικό, άλλοτε λιγότερο. Σε ταινίες και games, για παράδειγμα, αξιοποιείται σε εντυπωσιακό βαθμό, "ξεγελώντας" (ε, σχεδόν!) ακόμη και έμπειρους ακροατές. Στην αναπαραγωγή μουσικής όμως αποδίδει... παράξενα, σαν να αποδυναμώνει με κάποιο απροσδιόριστο τρόπο τη μελωδία στις υψηλές και μεσαίες στάθμες. Εκεί το εφέ μπορεί εύκολα - και πιθανώς... πρέπει - να απενεργοποιείται ώστε η μουσική να ακούγεται "κανονικά", δηλαδή στερεοφωνικά και βοηθούμενη από το sub στις χαμηλές.

Ένα μικρό "θέμα" ενδέχεται να έχουν τον πρώτο καιρό και όσοι δεν έχουν συνηθίσει να χειρίζονται το multimedia υλικό τους αποκλειστικά με τηλεχειριστήριο και σε γραφικό περιβάλλον. Αν και το συνοδευτικό software της Logitech (συμβατό με XP Media Center Edition και Vista Home ή Ultimate) είναι προσεγμένο και αρκούντως καλαίσθητο, πολλές φορές "παρεμποδίζει" με την συνεχή εμφάνισή του στην οθόνη - ενώ το τηλεχειριστήριο χρειάζεται επίσης μία περίοδο εξοικείωσης, έστω και πολύ μικρή. Μετά από τις πρώτες ώρες χρήσης τίποτε από αυτά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα βέβαια, σε μελλοντική αναβάθμιση του λογισμικού της όμως η ελβετική εταιρεία θα μπορούσε ίσως να προσθέσει και μερικές επιλογές "προσαρμογής" του τρόπου με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με το συγκεκριμένο software.

Ένα μόνο ουσιαστικό σημείο θα μπορούσε να προκαλέσει προβληματισμό στον επίδοξο αγοραστή ενός Cinema Z - και αυτό είναι η τιμή πώλησης του σετ της Logitech, η οποία, στο επίπεδο των 299 ευρώ, επαρκεί για άλλα σετ... πραγματικών 5 δορυφόρων και subwoofer. Κανένα εξ αυτών δεν προσφέρει βεβαίως την συνολική ισχύ σε Watt, το τηλεχειριστήριο και το συνοδευτικό software της ελβετικής εταιρείας: τα δύο τελευταία όντως απλοποιούν τη χρήση του Cinema Z, ενώ το γεγονός ότι αυτό δεν χρειάζεται τους τρεις επιπλέον δορυφόρους (και τα... σχετικά καλώδια) είναι πάντοτε σημαντικό στις περισσότερες αστικές οικίες του σήμερα, με τον συχνά περιορισμένο τους χώρο. Αυτό, εν τέλει, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα: ο ποιοτικότατος ήχος που προσφέρει, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες συνδέσεων και ρυθμίσεων. Για τους κατόχους Media Center PC (και όχι μόνο) που χρειάζονται ποιοτικό ήχο χωρίς τον αντίστοιχο... κόπο, αναμφισβήτητα πρόταση που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ