LG KC910 Renoir

Από φωτό, "ζωγραφίζει"!

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €499,00

Εταιρία: LG
Διανομή: LG Hellas

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δίνουν την εντύπωση ότι έχουν ελαφρώς... "ξεφύγει" όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ονοματίζουν τις καινούργιες τους προτάσεις, ώστε αυτές να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Καταμετρούμε τους τελευταίους 18 μήνες: Chocolate, Serenata, Viewty, Soul, Secret, Omnia και τώρα... Renoir...; Οι συνειρμοί δεν είναι πάντοτε εύκολοι να γίνουν σχετικά με το τί χαρακτηρίζει κάθε κινητό (υποτίθεται) και το αντίστοιχό του όνομα, στη νέα συσκευή της LG πάντως είναι κατά τι πιο εύκολο αφού - με το Γάλλο ζωγράφο παρόντα - αυτή δεν μπορεί παρά να υπερέχει στον τομέα του imaging, δηλαδή της ψηφιακής κάμερας που ενσωματώνει. Το ερώτημα είναι: με τόσους μνηστήρες στην κατηγορία των "φωτογραφικών κινητών" πια, διαθέτει το Renoir αυτό το "κάτι παραπάνω" που θα το βοηθήσει να κεντρίσει το ενδιαφέρον;

Τυπικά, το Renoir θεωρείται από την LG ο διάδοχος του Viewty και ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του σε όλα τα σημεία που έχουν σημασία: η μεγάλη οθόνη αφής, η έλλειψη πολλών πλήκτρων (μόλις τρία) στην πρόσοψη, η εγγραφή video γοργά κινούμενης εικόνας, η επεκτασιμότητα με κάρτες μνήμης, η σύνδεση με τηλεόραση, είναι όλα "σημεία κατατεθέντα" ενός multimedia κινητού. Στα παραπάνω, το Renoir έρχεται να προσθέσει δυνατότητες που έχουν αρχίσει να θεωρούνται λίγο έως πολύ δεδομένες πλέον σε συσκευές που ανήκουν στη ζώνη τιμών των 500 ευρώ, όπως το GPS, το ραδιόφωνο και την πρόσβαση στο Internet σε ταχύτητες 3G. Στον τομέα της διασύνδεσης δεν λείπει ούτε η... οικονομική ασύρματη, μέσω Wi-Fi και Bluetooth για διαφορετικές χρήσεις, ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραμένει και η απευθείας προβολή video κωδικοποιημένου κατά DivX και XviD.

Το Renoir πάντως δεν μπορεί παρά να εστιάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στις φωτογραφικές του αρετές - κι εκεί όντως η νέα συσκευή της LG είναι "ένα κλικ πιο πάνω" από τον προκάτοχό του και τη συντριπτική πλειοψηφία των κινητών της αγοράς αυτή τη στιγμή. Ο αισθητήρας των 8 Megapixel και ο φακός κατασκευής Schneider-Kreuznach συνεργάζονται άριστα σε καλές συνθήκες φωτισμού, προσφέροντας μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες έχουμε δει ποτέ από τηλέφωνο. Το software ελέγχου προσφέρει ακόμη και δυνατότητες που συναντούσαμε μόνο σε "κανονικές" ψηφιακές φωτογραφικές μέχρι πρότινος, όπως τον εντοπισμό προσώπων και τις πανοραμικές λήψεις. Εκεί που περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα είναι στον κακό φωτισμό, όπου για κάποιο λόγο το flash, αν και τεχνολογίας xenon, δεν αποδίδει πάντοτε ικανοποιητικά ώστε να αποτρέψει τις μέτριας ποιότητας φωτογραφίες.

Ένας τομέας στον οποίο το Renoir πρωτοπορεί και... δεν έχει να κάνει με την ενσωματωμένη του κάμερα, είναι αυτός του κινηματογραφικού (!) ήχου: απ' όσο γνωρίζουμε, είναι το πρώτο κινητό τηλέφωνο που ενσωματώνει υποστήριξη για το περίφημο πρότυπο Dolby Mobile, το οποίο υποτίθεται πως διευρύνει το φάσμα ήχου και καθιστά λεπτομερέστερα τα πρίμα και "βαθύτερα" τα μπάσα τόσο κατά την ακρόαση μουσικής, όσο και κατά τη θέαση ταινιών. Η στήλη είχε μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσει αν πρακτικά το Dolby Mobile - όντας software και όχι κύκλωμα hardware - αποδίδει και, ομολογουμένως, μία διαφορά υπάρχει σε σχέση με τον συχνά "ξερό", "φτωχό" ήχο που εισπράττει κανείς από κινητά και συμβατικά ακουστικά... αλλά όχι κάτι το συνταρακτικό. Ίσως με καλύτερα ακουστικά της αρεσκείας μας να διακρίναμε περισσότερες διαφορές, όμως το Renoir δεν προσφέρει standard θύρα 3.5 χιλιοστών για οποιοδήποτε ζεύγος, οπότε...

Από τα παραπάνω, είναι μάλλον εύκολο να φτάσει κανείς στο ίδιο συμπέρασμα όπου καταλήξαμε κι εμείς όσον αφορά στο Renoir: είναι ένα πληρέστατο κινητό, ποιοτικής κατασκευής, με αξιοζήλευτη γκάμα δυνατοτήτων, που δικαίως υπογραμμίζει τις αρετές του στην ψηφιακή φωτογραφία για να ξεχωρίσει. Όμως είναι και ένα κινητό που, παρά την ευχρηστία του, στηρίζεται σε "κλειστό" λειτουργικό σύστημα για τις λειτουργίες του και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να προσφέρει ποτέ την ευελιξία ενός iPhone ή ενός κινητού με Windows Mobile, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον εφαρμογές της αρεσκείας του χρήστη. Για όσους και όσες δεν πρόκειται να προσθέσουν ποτέ τέτοιες στο κινητό τους, όμως, το Renoir είναι από τις καλύτερες επιλογές για ένα multimedia, "φωτογραφικό" κινητό αυτόν τον καιρό: σε περιβάλλον καλοφωτισμένο η συσκευή της LG πραγματικά... "ζωγραφίζει"!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ