LG G5

Τολμηρό, καινοτομικό, ατελές

Αξίζουν λοιπόν οι υποχωρήσεις που έγιναν στην ποιότητα κατασκευής του LG G5, ώστε αυτό να φέρει στο προσκήνιο τα εναλλάξιμα αξεσουάρ του ως διαφοροποιό στοιχείο; Απάντηση με βεβαιότητα δεν έχουμε ούτε για όλους. Τα μόνα τέτοια περιφερειακά που έχουν κυκλοφορήσει είναι μία "φωτογραφική" επέκταση και μία "μουσική", οι οποίες αναλαμβάνουν ευκολότερη σύλληψη φωτογραφιών/video και ποιοτικότερη αναπαραγωγή ήχου από αυτές που προσφέρει το εξ ορισμού το G5. Θεωρούμε, ωστόσο, πως και κάπως ακριβά είναι τα αξεσουάρ αυτά (€89.99 και €129.99 αντίστοιχα) και όχι τόσο... θεαματικά τα αποτελέσματά τους, ώστε να δικαιολογούν την απόκτηση του G5 εξ αρχής. Σημαντική, άλλωστε, για το μέλλον αυτής της "τμηματικής" επεκτασιμότητας του G5 και των διαδόχων του είναι και η υποστήριξη που άλλες, ανεξάρτητες εταιρείες κατασκευής αξεσουάρ θα προσφέρουν στην πρόταση αυτή. Αν οι Κορεάτες αναγκαστούν να σχεδιάζουν μόνο αυτοί συμβατά περιφερειακά, το μέλλον της όλης προσέγγισης είναι - δυστυχώς - αμφίβολο.

Ειρωνικά, περισσότερο ενδιαφέρον έχουν περιφερειακά της LG για το G5 τα οποία δεν συνδέονται στην συσκευή αυτή με τον καινοτομικό της τρόπο: τα 360 Cam και 360 VR. Αυτά αναλαμβάνουν να συλλάβουν και να προβάλλουν αντίστοιχα εικόνα "360 μοιρών", κάτι που ναι μεν έχει περιορισμένες... "εφαρμογές" αλλά έχει τουλάχιστον και ένα ενδιαφέρον. Για να αποδώσουμε, πάντως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, το G5 σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα στοιχεία του κινείται σε υψηλό επίπεδο. Η οθόνη του είναι πάρα πολύ καλή, η κύρια κάμερά του ικανότατη, η λειτουργία του η γενικότερη ταχύτατη. Είναι υπερπλήρες όσον αφορά τους τρόπους ασύρματης διασύνδεσης, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος παραμένει επεκτάσιμος. Όπως... πάντοτε σχεδόν, θα προτιμούσαμε "ανόθευτο" το Android αντί για τα "πρόσθετα" που τού έχει προσθέσει η LG, όμως δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και σε άλλα smartphones. Η αυτονομία του δεν είναι κακή για τα δεδομένα των "μεγάλων" κινητών, όμως εργασιακή μέρα χωρίς φόρτιση δεν "βγάζει" ούτε το G5: αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άλλοι να εκτιμήσουν την θύρα USB-C που επιτρέπει γρήγορη φόρτιση, άλλοι να... μην την εκτιμήσουν και τόσο, καθώς το καλώδιο για τον σχετική φορτιστή δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένο.

Από πολλές απόψεις το G5... αδικείται από την ίδια του την κατασκευάστρια: ενώ επιδιώκει να προσφέρει αυτό που όλοι ζητάμε από τις πολυεθνικές αυτού του μεγέθους κάθε χρόνο - δηλαδή την καινοτομία και τις νέες ιδέες που θα ωθήσουν τα smartphones μπροστά ως κατηγορία - ο τρόπος με τον οποίο το έχει υλοποιήσει αφήνει αρκετό περιθώριο για παράπονα ώστε να δημιουργεί στη συσκευή αυτή πρόβλημα απέναντι στον ανταγωνισμό της. Είναι κρίμα. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να προτείνουμε "με το χέρι στην καρδιά" το G5 για αγορά στο κοινό του Αθηνόραμα Digital, παρ' εκτός κι αν ο υποψήφιος αγοραστής του έχει συγκεκριμένο λόγο να το αποκτήσει λόγω των αξεσουάρ του. Τέτοια περίπτωση υπάρχει, δεν είναι όμως η πιθανότερη.

Ελπίζουμε, στην ουσία, αυτή να ήταν η... "έκδοση 1.0" της προσπάθειας της LG να καινοτομήσει με την επεκτασιμότηττα των smartphones της και στην "2.0" να έχουν ληφθεί όλα τα παράπονά μας για τις ατέλειες του G5 στα υπ' όψιν. Ένα προσεγμένο G6 με (και τα αξεσουάρ του με περισσότερο προσιτό κόστος), καθόλου δεν θα μάς πείραζε να το δούμε του χρόνου απέναντι στα επόμενα Galaxy S, Xperia και One!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ