iPhone OS 4: Τα σημαντικά

Επιτέλους, βήματα μπροστά από την Apple

H Αpple διεκδικεί τη θέση - ή τη... φήμη! - της εταιρείας με έφεση στην καινοτομία περισσότερο από άλλες στο χώρο της τεχνολογίας, ναι. Σχεδιάζει υπέροχα προϊόντα, ναι. Αλλά είναι το software αυτό που τελικά "κάνει τη διαφορά". Είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι (στη δεύτερη περίπτωση λόγω του αυστηρού τρόπου με τον οποίο θέτει όρια για το πώς λειτουργεί αυτό το software), το γεγονός παραμένει: εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούν το περιβάλλον χειρισμού του iPhone εύχρηστο, βολικό και κατάλληλο για τις ανάγκες τους, ασχέτως αν άλλα τέτοια περιβάλλοντα υπερέχουν του iPhone OS σε συγκεκριμένους τομείς. Περιθώρια βελτίωσης, λοιπόν, υπάρχουν στα πάντα - και αν μη τί άλλο η Apple το απέδειξε εντυπωσιακά απόψε, αποκαλύπτοντας όλα τα νέα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν την επόμενη έκδοση αυτού του λειτουργικού, την 4.0.

Πρώτη και σημαντικότερη είναι βέβαια η πολυσυζητημένη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multitasking) στο iPhone, την οποία επεξηγούμε σε ξεχωριστό άρθρο. Στη συνέχεια έχουμε δυνατότητες που θα φανούν περισσότερο χρήσιμες σε επαγγελματίες και δυνατότητες που θα φανούν χρήσιμες σε όσους αξιοποιούν το κινητό της Apple για ψυχαγωγία: παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας είναι το ενοποιημένο πια σύστημα εισερχομένων mail από πολλαπλούς λογαριασμούς, παράδειγμα της δεύτερης η προσφορά της υπηρεσίας iBooks του iPad και για iPhone. Υπάρχουν, άλλωστε, και δυνατότητες που θα φανούν χρήσιμες σε όλους ανεξαιρέτως, όπως το σύστημα ομαδοποίησης και σαφώς καλύτερης διαχείρισης των apps.

Αναγνωρίζοντας, άλλωστε, την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των games στη βιβλιοθήκη apps για iPhone, η Apple δημιούργησε το Game Center. Αυτό - α λα Xbox Live - δημιουργεί ένα πλαίσιο δημιουργίας games που υποστηρίζουν online αναμετρήσεις, παγκόσμιες κατατάξεις στα σκορ, αντιστοίχιση παικτών του ίδιου επιπέδου και... Achievements (!). Άλλες βελτιώσεις κρίνονται σαφώς λιγότερο σημαντικές: θα υποστηρίζονται πλέον πληκτρολόγια Bluetooth, προσφέρεται ψηφιακό zoom 5x, δυνατότητα αλλαγής των backgrounds κλπ. Παραδόξως, δεν ήταν ευχάριστες... όλες οι προσθήκες: το σύστημα διαχείρισης iAd έχει δημιουργήσει ήδη πολλούς προβληματισμούς - το γιατί, επεξηγούμε επίσης σε ξεχωριστό άρθρο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ