iPhone OS 4: Τα σημαντικά

Επιτέλους, βήματα μπροστά από την Apple

Και τώρα τα... όχι και τόσο καλά νέα. Το iPhone OS 4 θα μπορεί να το αξιοποιήσει πλήρως - από τα παρόντα iPhone - μόνο το 3GS και η πιο πρόσφατη έκδοση του iPod Touch. To iPhone 3G θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού, αλλά όχι όλα και όχι το σημαντικότερο, το multitasking. Για το αρχικό iPhone και το προηγούμενο iPod Touch δεν έγινε καν λόγος, κάτι που μας δίνει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να υποστηριχθούν και θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην 3.1.3 ή κάποια παραπλήσια έκδοση του OS για πάντα. Από την άλλη αναφερόμαστε και σε συσκευές τριετίας πλέον, οπότε μάλλον φυσιολογικό και δικαιολογήσιμο.

Συνολικά, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το OS 4 φέρνει στο προσκήνιο πολλά σημαντικά πράγματα - δεν είναι, με άλλα λόγια, μία αναβάθμιση λογισμικού με απλές "βελτιώσεις στα σημεία", οι οποίες θα συνέθεταν ένα από τα τυπικά εξελικτικά, όχι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, "βήματα μπροστά" της Apple. Οι κάτοχοι 3GS θα αποσπάσουν πολύ μεγαλύτερη αξία και χρηστικότητα από το κινητό τους, οι κάτοχοι μελλοντικών iPhone θα αποκτήσουν από την πρώτη μέρα ένα σαφώς πληρέστερο λειτουργικό και... υπάρχει πάντοτε και το iPad, που επίσης θα ωφεληθεί (περισσότερα σε αυτό το άρθρο). Κίνηση ωφέλιμη για πάρα πολλά εκατομμύρια ήδη και εν δυνάμει καταναλωτών, με άλλα λόγια. Pas mal!

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν εύκολα πολλοί να υποστηρίξουν ότι αρκετές από τις προσθήκες του iPhone OS 4 όχι μόνο είναι πράγματα που άλλα κινητά προσφέρουν εδώ και χρόνια, αλλά και πράγματα που θα έπρεπε να προσφέρει η Apple από το iPhone 3G και μετά εξ ορισμού. Επίσης ότι, πέραν του multitasking, δεν είναι πολλά τα νέα χαρακτηριστικά που θα φανούν χρήσιμα σε μεγάλο ποσοστό των κατόχων iPhone καθημερινά - ενώ υπάρχουν και κάποια ποθητά που παραλείφθηκαν (τα έχουμε συγκεντρώσει σε αυτό το άρθρο). Ίσως έχουν κι αυτοί δίκιο - δεν υποτιμούμε πάντως τη σημασία του OS 4, αν μη τί άλλο επειδή χαράζει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα παλαιότερα iPhone και τα νεότερα από πλευράς συμβατότητας στις λειτουργίες.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για την πρακτική αξία των νέων χαρακτηριστικών, όσο και για το αν και κατά πόσο τοποθετούν την Apple σε θέση πλεονεκτική απέναντι στη Google (Android) και τη Microsoft (Windows Phone 7), δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Η αμερικανική εταιρεία έχει υποσχεθεί το σχετικό firmware update που θα φέρει το OS 4 στις οθόνες των iPhone μέσα στο καλοκαίρι, πιθανώς τον Ιούνιο. Υπομονή μόλις τρεις μήνες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ