HTC S740

Επαγγελματική λύση, ενδιαφέρουσα πρόταση

Είδος: PDA
Τιμή: €499,00

Εταιρία: HTC
Διανομή: HTC Hellas

Το 2008 ήταν ομολογουμένως μια πολύ καλή χρονιά για την HTC, η οποία εδραίωσε πια πέραν κάθε αμφιβολίας τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές smart phones, "προκαλώντας" μάλιστα σε ένα βαθμό και την επικυριαρχία του iPhone στην hi-end ή lifestyle κατηγορία με τα μοντέλα Touch. Το πιο πρόσφατο μοντέλο της, ωστόσο, το S740, δείχνει να αποτελεί... "επιστροφή στις ρίζες" κατά κάποιον τρόπο, υπό την έννοια ότι τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα τον εντυπωσιασμό των οθονών αφής και επικεντρώνεται σε όσα καθιστούν ένα επαγγελματικό κινητό, πραγματικό "εργαλείο". Πόσο must μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ως όχι μικρού κόστους αγορά, με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός σε αυτήν την κατηγορία είναι πλέον αμείλικτος;

Όπως και άλλα μοντέλα της HTC, έτσι και το S740 υιοθετεί με στυλ το ανθρακί γυαλιστερό περίβλημα - αν και, λίγο "αυστηρότερο" στο σχεδιασμό, αποπνέει όντως πιο επαγγελματική αίσθηση από π.χ. τα Touch. Η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ καλή, το σχήμα του ωστόσο αρχικά θα ξενίσει πολλούς: αυτό είναι στενό και μεγαλύτερο σε μήκος απ' ότι έχει συνηθίσει να συναντά κανείς σε σύγχρονα κινητά. Ο λόγος γίνεται αντιληπτός πολύ γρήγορα αφού, παρατηρώντας κανείς το πάχος της συσκευής, δεν αργεί να αποκαλύψει το πλήρες πληκτρολόγιο που βρίσκεται κάτω από την πρόσοψη του S740. Αυτό απαρτίζεται από 4 σειρές πλήκτρων, αντί για τις 5 π.χ. του Touch Pro, εξ ου και το στενόμακρο σχήμα του κινητού συνολικά. Παραμένει πάντως σχετικά ελαφρύ και σε καμία περίπτωση ογκώδες (για smart phone πάντοτε).

Ένα επαγγελματικό κινητό δεν μπορεί να στερείται ποικιλίας τρόπων διασύνδεσης με το Internet, το S740 λοιπόν προσφέρει και δέκτη Wi-Fi, και modem για αξιοποίηση των δικτύων 3G (το Bluetooth είναι επίσης παρόν για διασύνδεση με άλλες συσκευές, όπως και η θύρα mini-USB για σύνδεση με PC). Η ενσωματωμένη κάμερα δεν... μετρά πολλά megapixel (3.2 και όχι 5 όπως πολλά κορυφαία κινητά σήμερα), και δεν προσφέρει ούτε flash ούτε εστίαση, είναι σε θέση να συλλάβει πάντως αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες και video. Ο δέκτης ραδιοφώνου είναι ευπρόδεκτος, ενώ... ζωτικής σημασίας κρίνεται (παρά την άβολη θέση της κάτω από τη SIM) η υποδοχή καρτών μνήμης microSD, καθώς το κινητό της HTC φέρει "μόνο" 256 ΜΒ ενσωματωμένης μνήμης για εφαρμογές και τα Windows Mobile 6.1 χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη από αυτή για να τις υποστηρίζουν γρήγορα και απροβλημάτιστα.

Το πιο σημαντικό βέβαια προτέρημα του S740 δεν είναι άλλο από το πλήρες πληκτρολόγιο: αυτό, σε συνεργασία με την οθόνη που αξιοποιείται οριζόντια με τρόπο υποδειγματικό (αν και καθόλου δεν θα μας πείραζε μία ανάλυση μεγαλύτερη των 320x240 pixel), προσφέρει άνετη και γρήγορη σύνταξη SMS και e-mail μετά από λίγες ώρες εξοικείωσης μαζί του. Ο ενσωματωμένος δέκτης GPS θα λειτουργούσε επίσης αποδοτικότερα αν είχε στη διάθεσή του οθόνη μεγαλύτερη, αλλά και έτσι τα Google Maps σαφώς παραμένουν χρήσιμα. Περιθώριο για αρνητικά σχόλια πάντως δεν υπάρχει όσον αφορά στην αυτονομία του S740, αφού ακόμη και με έντονη χρήση, ξεπέρασε τις δύο ημέρες λειτουργίας πριν η μπαταρία ιόντων λιθίου της χρειαστεί φόρτιση.

Σε γενικές γραμμές θετικότατη η εικόνα που δημιουργεί στον επίδοξο χρήστη του το S740, λοιπόν - το ζήτημα είναι: είναι... 450 ευρώ θετική; Για όσους και όσες χρειάζονται όντως τη δυνατότητα σύνδεσης με το Internet παντού και της σύνταξης μηνυμάτων μεγαλύτερων των SMS συχνά, έχουν εξοικειωθεί με τα Windows Mobile και δεν ενδιαφέρονται τόσο για την lifestyle, όσο για τη χρηστική πλευρά ενός κινητού-εργαλείου, η στήλη θεωρεί πως ναι, είναι τόσο θετική. Δεν είναι το τέλειο smart phone, αλλά τα όποια στοιχεία του επιδέχονται βελτίωσης εν τέλει δεν παρεμποδίζουν τον χρήστη να το αξιοποιήσει όπως πρέπει - κι αυτό είναι το σημαντικό. Αν σκεφτεί κανείς, άλλωστε, ότι η πλησιέστερη άλλη λύση της HTC για παρόμοια χρήση - το Touch Pro - κοστίζει... 300 ευρώ περισσότερα, έχει ένα μέτρο σύγκρισης για να τοποθετήσει το S740 τιμολογιακά. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ