CES 2011: Τα... υπόλοιπα

Φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης τεχνολογικής έκθεσης δεν θα μπορούσαν παρά να επιδειχθούν και προϊόντα κατηγοριών πέραν αυτών που υπάγονται στο χώρο του home cinema ή του computing - κι όχι μόνο επειδή πολλά από τα πρώτα προέρχονται από τις ίδιες κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά κι επειδή οι πραναφερθέντες χώροι είναι πλέον αποδεδειγμένα... "συγκοινωνούντα δοχεία" με αυτούς της ψηφιακής φωτογραφίας, της εγγραφής video και των κινητών τηλεφώνων. Στην CES 2011 είχαμε μία σειρά ανακοινώσεων και αποκαλύψεων για σχετικά προϊόντα, κάποιες εκ των οποίων όντως αντιπροσωπεύουν "βήματα μπροστά". Κάποιες άλλες ήταν... απλώς φυσιολογικές κι αναμενόμενες, χωρίς αυτό να υποτιμά τη σημασία τους.

Στις ψηφιακές φωτογραφικές η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε τις περασμένες μέρες κάποια... βαρύγδουπη ανακοίνωση ακριβώς, καθώς οι μεγάλες κατασκευάστριες της κατηγορίας έχουν διαθέσιμες κι άλλες εκθέσεις, περισσότερο σχετικές, για κάτι τέτοιο. Είχαμε ανανέωση, όμως, κυρίως των καταναλωτικών μοντέλων - κυρίως των pocket και των συμπαγών superzoom - από όλους σχεδόν τους μεγάλους "παίκτες" του χώρου. Τα πιο πολλά νέα μοντέλα είχαν να επιδείξουν περισσότερα Megapixel ανάλυσης, κάποια κατάφεραν να συνδυάσουν σε μικρό σώμα μεγάλες εστιάσεις με ευρυγώνιους φακούς, ενώ κάποια άλλα προσέφεραν εξ ορισμού πλέον σύλληψη φωτογραφιών 3D. Είχαμε επίσης την εμφάνιση περισσότερων διεκδικητών στις συμπαγείς κάμερες με συστήματα δίχως καθρέπτη (mirrorless), κατηγορία που προβλέπεται... hot για τη νέα χρονιά.

Άλλες τάσεις που διακρίναμε: παρουσιάστηκαν πολλά νέα μοντέλα με οθόνη αφής για το χειρισμό τους, αρκετά με δυνατότητα σύλληψης video υψηλής ευκρίνειας (κάποτε προνόμιο των DSLR) και κάποια με πολύ χρήσιμες δυνατότητες, όπως αυτόνομη ενσωματωμένη λειτουργία Wi-Fi. Ο σχεδιασμός και οι λειτουργίες των περισσότερων καινούργιων μοντέλων, πάντως, παρέμειναν πολύ κοντά στα αντίστοιχα των περυσινών προκατόχων τους, δίνοντας τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως συγκεκριμένες κατηγορίες (όπως οι compact) έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα όριά τους ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται "εξυπνότερες" προκειμένου να εξελιχθούν πραγματικά. Τείνουμε να συμφωνήσουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ