CES 2011: Τα... υπόλοιπα

Φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα

Στις βιντεοκάμερες, παραδόξως, είχαμε περισσότερο ευδιάκριτη πρόοδο απ' ότι στις ψηφιακές φωτογραφικές - παρά το γεγονός ότι νέες τεχνολογίες στις δεύτερες εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ στις πρώτες... όχι και τόσο. Η πρόοδος σημειώθηκε με δύο κυρίως τρόπους. Πρώτον: σύλληψη 3D. Ενώ μόνο η Panasonic είχε κυκλοφορήσει τέτοια κάμερα πέρυσι, φέτος το έπραξε και η Sony και η JVC. H κύρια πρόταση της δεύτερης είναι ακριβότερη και προορίζεται για ημιεπαγγελματική χρήση, οι δύο προτάσεις της πρώτης όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Η μικρότερη εκ των δύο δεν είναι άλλη από το... λιλιπούτειο Bloggie 3D (!), το οποίο όμως μπορεί να συλλάβει σταθερή και κινούμενη εικόνα 3D στις 1080 γραμμές, παραμένοντας σε μέγεθος... κινητού τηλεφώνου (!).

Η άλλη πρόταση της Sony είναι "κανονικού" μεγέθους βιντεοκάμερα, η οποία όμως έχοντας τα πάντα... "διπλά" - διπλοί φακοί, αισθητήρες, επεξεργαστές - προσφέρει πλέον "και με το νόμο" 3D video σε πραγματική υψηλή ευκρίνεια (το πρωτοποριακό περυσινό μοντέλο της Panasonic δεν ήταν αληθινά HD). H Sony ήταν και η πρώτη εταιρεία που έκανε το τολμηρό βήμα να ενσωματώσει mini προβολέα (!) στο σώμα της ίδιας της βιντεοκάμερας, με τρία διαφορετικά μάλιστα μοντέλα. Προσπάθειες με ενσωματωμένο προβολέα είχαν γίνει παλαιότερα σε ψηφιακές φωτογραφικές από άλλους κατασκευαστές χωρίς μεγάλη επιτυχία, η περιέργειά μας λοιπόν να διαπιστώσουμε και πρακτικά αν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όντως "δουλεύει", είναι μεγάλη. Υπομονή μέχρι την άνοιξη που θα εμφανιστεί το πρώτο, λοιπόν...

Άλλες τάσεις που διακρίναμε σε αξιόλογα προϊόντα: συγκεκριμένοι κατασκευαστές (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Canon) κατάφεραν με τα μοντέλα 2011 να προσφέρουν στο "καταναλωτικό" μέγεθος καμερών "επαγγελματικά" χαρακτηριστικά, υιοθετώντας σχεδόν απαράλλακτους αισθητήρες και καλύτερα υποσυστήματα επεξεργασίας. Άλλοι κατόρθωσαν μέσω software να μεταφέρουν σε βιντεοκάμερες "έξυπνες" λειτουργίες που συναντούσαμε μόνο σε φωτογραφικές (όπως την ανίχνευση προσώπων και την αυτόματη προσαρμογή εστίασης... αλλά σε κινούμενη εικόνα!). Αρκετοί, δε, βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα σύλληψης ήχου από τις βιντεοκάμερες μέσης και ανώτερης κατηγορίας τιμής, τομέας ο οποίος είχε σαφώς παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Όλα μαζί, υπολογίσιμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ