CES 2010: το Tegra 2 είναι... wow!

Εντυπωσιάζει το chipset της nVidia για φορητές συσκευές

Ουκ ολίγοι να ήταν αυτοί που κάποτε υποστήριζαν πως ποτέ δεν θα συμβεί η περίφημη "σύγκλιση των τεχνολογιών" στις φορητές συσκευές - με άλλα λόγια ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν ένα προϊόν σε μέγεθος π.χ. κινητού τηλεφώνου ή netbook, ικανό να κάνει τα πάντα εξίσου καλά. Η nVidia ωστόσο φαίνεται έτοιμη να διαψεύσει αυτούς και όλους εμάς που περιμέναμε μεν ένα τέτοιο προϊόν, αλλά όχι πριν άλλους 12 ή 18 μήνες, με τη νέα της πρόταση. Το Tegra 2 είναι ουσιαστικά ένας ολόκληρος υπολογιστής συμπυκνωμένος σε ένα chip και έχει τη δυναμική να αλλάξει για πάντα την εικόνα που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε φορητά player, κινητά ή τα πολυσυζητημένα Tablet PC που θα μας απασχολήσουν τη νέα χρονιά.

Το Tegra 2 είναι ο διάδοχος του chip που ενσωματώνει το Zune HD, το πρώτο φορητό μουσικό player που προσέφερε πέρυσι "κανονικά" τρισδιάστατα γραφικά σε games και αναπαραγωγή video υψηλής ευκρίνειας σε ανάλυση 720p. Η nVidia έχει συνθέσει το Tegra 2 με όχι λιγότερους από οκτώ (!) επιμέρους επεξεργαστές: δύο είναι οι βασικοί, άλλοι δύο αναλαμβάνουν την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση video (έως και ανάλυσης 1080p!), ένας αναλαμβάνει μόνο τον ήχο, ένας την επεξεργασία 2D/3D γραφικών, ένας την προβολή τους και ένας ακόμη την... ενορχήστρωση όλων των παραπάνω.

Μία συσκευή που αξιοποιεί το Tegra 2, λοιπόν, μπορεί να αναπαράγει μουσική από αρχεία MP3 για πάνω από 100 ώρες και αρχεία video ανάλυσης 1080p για πάνω από 10 (είτε στην οθόνη της είτε συνδεδεμένη σε τηλεόραση Full HD μέσω θύρας HDMI), να αξιοποιεί κάμερες των 12 Megapixel για εγγραφή video σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να παίζει games σε ποιότητα... PC γραφικών του 2008 - με άλλα λόγια ανώτερα από ο,τιδήποτε άλλο φορητό αυτή τη στιγμή. Από επιδείξεις στη CES 2010 - ένας αριθμός κατασκευαστών είχε ήδη ετοιμάσει πειραματικά μοντέλα - συσκευές στηριγμένες στο Tegra 2 και το Android ως λειτουργικό απέδωσαν πάρα πολύ καλά, τόσο στην αναπαραγωγή ταινιών σε 1080p, όσο και σε κανονικότατα 3D games τύπου Unreal Tournament (όπως είχαμε... προβλέψει πριν από τις γιορτές). Σημαντικότατο, δε, είναι το γεγονός ότι το chipset της nVidia δείχνει ολιγαρκές σε ενεργειακές απαιτήσεις, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη αυτονομία για τις σχετικές συσκευές.

Η nVidia έχει μεγάλες ελπίδες για το Tegra 2, καθώς η αγορά των καταναλωτικών φορητών συσκευών είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος και με σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από αυτή π.χ. των καρτών γραφικών για PC, όπου καθιερώθηκε. Ειδικά αν αποδειχθεί αληθής η φημολογία περί συνεργασίας της nVidia με την Apple για το αινιγματικό και πολυαναμενόμενο iTablet, είναι σίγουρο ότι ο - θετικός - θόρυβος που θα δημιουργηθεί γύρω από το Tegra 2 θα φέρει στην αγορά πολλαπλές προτάσεις στις προϊοντικές κατηγορίες των Tablet PC, των κινητών τηλεφώνων και των φορητών multimedia player. Τα πρώτα δείγματα αναμένεται να εμφανιστούν στα καταστήματα μέσα στην άνοιξη και είναι μία από τις λίγες φορές που πραγματικά ανυπομονούμε να περιεργαστούμε προϊόντα βασισμένα σε μια νέα πλατφόρμα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ