Casio Exilim EX-Ζ300

Μικρή και... πολλά υποσχόμενη

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές compact
Τιμή: €249,00

Εταιρία: Canon
Διανομή: Intersys

Με τα όσα συναρπαστικά συμβαίνουν στην κατηγορία των ψηφιακών φωτογραφικών της κατηγορίας DSLR (μείωση τιμών, άλματα στην ανάλυση, δημιουργία νέων υποκατηγοριών κλπ) είναι σχεδόν... εγκληματικά εύκολο να ξεχάσει κανείς πως (α) η πλειοψηφία των πωλήσεων στις κάμερες συνεχίζει να βρίσκεται στις "τσέπης" (point and shoot), αλλά και πως (β) η δημοφιλέστερη ζώνη τιμής παραμένει αυτή των 199-299 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρουσα είναι η νέα πρόταση της Casio στη συγκεκριμένη "καταναλωτική" κατηγορία, αυτή των Exilim: η Z300 και στη ζώνη αυτή τιμής κινείται, και έχει να επιδείξει μερικά νέα χαρακτηριστικά, που την διαχωρίζουν από τα αναρίθμητα άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα άλλων εταιρειών. Το ερώτημα είναι: ως σύνολο, τί εικόνα παρουσιάζει στον τελικό καταναλωτή, για να διεκδικήσει τα χρήματά του;

Από πλευράς σχεδιασμού, η Z300 δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα ούτε από παλαιότερες Exilim ούτε από τις "περγαμηνές" της κατηγορίας συνολικά - έχει διακριτικά "στρογγυλεμένες" ακμές σε σχέση με ανταγωνιστικά μοντέλα που ακολουθούν περισσότερο γωνιώδες, με αυστηρές γραμμές design, αλλά... ως εκεί. Τα "κλασικά" χρώματα στα οποία διατίθεται (ασημί και μαύρο) καθιστούν ακόμη εντονότερη την αίσθηση του οικείου - από την άλλη πλευρά, τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής της είναι ασυνήθιστα ποιοτικά για αυτήν την κατηγορία, όπως και το μέγεθος της οθόνης προεπισκόπησης που (με διαγώνιο 3 ιντσών) δίνει σαφέστατη ιδέα του εκάστοτε κάδρου.

Όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές, δεν υπάρχει κάποια κραυγαλέα αδυναμία. Η ανάλυση των 10 megapixel είναι αρκετή για πάρα πολλές χρήσεις της τελικής φωτογραφίας, το οπτικό zoom 4x κρίνεται αρκετό για την πλειοψηφία των περιπτώσεων στις οποίες αναμένει κανείς να χρησιμοποιήσει μία κάμερα "τσέπης", η χρήση καρτών μνήμης SD ή SDHC εξασφαλίζει υψηλές χωρητικότητες αποθήκευσης σε λογική τιμή. Παρέχονται όλα τα ρυθμιστικά που μπορεί να ζητήσει κανείς από συσκευή της κατηγορίας (η οποία εκ των πραγμάτων δίνει έμφαση στην ευκολία χρήσης και έχει δομήσει τα menu επιλογών της ανάλογα), παρόντας είναι και ο καθιερωμένος πια μηχανισμός σταθεροποίησης της εικόνας κατά τη λήψη, παρούσα είναι και η σύνδεση με προσωπικό υπολογιστή μέσω USB 2.0.

Τρία είναι τα "επιχειρήματα" που έχει ουσιαστικά να επικαλεστεί για να ξεχωρίσει έναντι άλλων ανταγωνιστικών φωτογραφικών. Το ένα έχει να κάνει με την αναγνώριση προσώπων στις φωτογραφίες: η Casio προχωρά το γνωστό μηχανισμό ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας την επιλογή να δοθεί "ιδιαίτερη προσοχή" σε συγκεκριμένα πρόσωπα, για καλύτερη απόδοση αυτών ειδικά (ο χρήστης μπορεί μάλιστα να... αποθηκεύσει και τη φυσιογνωμία αγαπημένων του προσώπων στην ενσωματωμένη μνήμη της κάμερας, ώστε να "βγαίνουν καλά" πάντοτε!). Το δεύτερο έχει να κάνει με την δυνατότητα σύλληψης video (ανάλυσης είτε 480 γραμμών είτε 720), και μάλιστα σε widescreen αναλογίες για απευθείας προβολή σε αντίστοιχες τηλεοράσεις, συνοδευόμενο από μονοφωνικό ήχο. Το τρίτο έχει να κάνει με μία "ευφυή" δυνατότητα... ρετούς (!) που μπορεί να κάνει η ίδια η κάμερα στα πρόσωπα καθώς συλλαμβάνει τη φωτογραφία, ώστε αυτά να βγαίνουν "ομορφότερα".

Στην πράξη, πάντως, όλα τα παραπάνω άλλες φορές αποδίδουν όπως περιμένει κανείς, άλλες... όχι ακριβώς. Ο "εντοπισμός" των προσώπων που θέλουμε να φωτογραφηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, για παράδειγμα, επηρεάζεται από τον περιβάλλοντα φωτισμό - με αποτέλεσμα, όσο κι αν προσπαθεί ο επεξεργαστής της κάμερας να προσαρμόσει την έκθεση, τα αποτελέσματα να μην είναι απολύτως προβλέψιμα. Το video ανάλυσης 720p υποφέρει από εμφανή κόκκο, αποτέλεσμα κυρίως του φακού και όχι της συμπίεσης MPEG4, ενώ η φωτογράφηση σε ISO άνω των 800 παραμένει... τολμηρό πείραμα. Από την άλλη, ανέλπιστα καλά αποτελέσματα η Z300 μπόρεσε να δώσει σε συνθήκες κακού φωτισμού (η συνήθης "αχίλλειος πτέρνα" των φωτογραφικών της συγκεκριμένης κατηγορίας), ενώ η αυτονομία της με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου αποδείχθηκε άκρως ικανοποιητική.

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς το εξής απλό: η νέα Exilim εν πολλοίς μπορεί να ξεχωρίσει σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές κάμερες στην ίδια κατηγορία, πάντοτε βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της... υπό τον όρο όμως ότι τα τελευταία "δουλεύουν" πάντοτε. Κάτι όχι τόσο σίγουρο στο βαθμό που η Casio - και σίγουρα εμείς - θα θέλαμε. Δεν παύει όμως να προσφέρει άριστα αποτελέσματα σε "κανονικές" συνθήκες φωτογράφησης, να είναι από τις πλέον εύχρηστες στο είδος της και να "ζητά" ένα ποσό χρημάτων λογικότατο για το όλο "σύνολο" που συνθέτει (ονομαστική τιμή στα 250 ευρώ, στα καταστήματα κατά τι λιγότερο). Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται βέβαια η απαραίτητη κάρτα μνήμης, το γνωστό... "κρυφό έξοδο", αυτό όμως δεν μπορεί να καταλογιστεί σε μία, τελικά, πολύ καλή ψηφιακή φωτογραφική όπως αυτή. Από τις προτάσεις που, αυτόν τον καιρό, αξίζουν μια θέση στην... short list για δώρο!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ