Canon PowerShot G10

Δεκαπέντε... και να καίνε!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές compact
Τιμή: €549,00

Εταιρία: Canon
Διανομή: Intersys

Η αγορά της ψηφιακής φωτογραφίας έχει κάνει... περίεργη στροφή τον τελευταίο καιρό, δείχνοντας σημάδια περαιτέρω κατηγοριοποίησης των προϊόντων της σε σχέση με το παρελθόν. Παλαιότερα υπήρχε σαφέστερος διαχωρισμός ανάμεσα στα μοντέλα compact και τα μοντέλα DSLR, ο οποίος ήταν τόσο σχεδιασμού, όσο και τεχνικών προδιαγραφών. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο παρουσιάζονται μοντέλα compact που προσφέρουν χαρακτηριστικά των DSLR, παραμένοντας "τσέπης", αλλά όντας παράλληλα και σημαντικά ικανότερες από αυτό που χρειάζεται κανείς από μία φωτογραφική "τσέπης". Τί εννοούμε; Ε, να. Ως compact θα πρέπει να τη χαρακτηρίσουμε την G10, τη νέα πρόταση της Canon στο hi-end τμήμα της κατηγορίας, αλλά... compact που συλλαμβάνει φωτογραφίες στα 15 Megapixel και "γράφει" σε αρχεία RAW...;

To κοινό που ασχολείται με το χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας σαφώς θα θυμάται το περυσινό μοντέλο που η G10 αντικαθιστά, την G9, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση με τον - για τα τότε δεδομένα - υψηλό αριθμό των Megapixel της, τα 12. Υπό αυτήν την έννοια, το βήμα από τα 12 στα 15 Megapixel της G10 δεν "ακούγεται" τόσο μεγάλο και ίσως όντως δεν είναι. Δεν παύει να είναι όμως αρκετά σημαντικό ώστε να προσφέρει στην G10 ένα ευδιάκριτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που ως επί το πλείστον κινείται ακόμη στα 10-12 Megapixel. Έστω κι αν, όπως είναι γνωστό και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πρακτικά, δεν είναι τα megapixel αυτά που έχουν εν τέλει την μεγαλύτερη επιρροή στην τελική φωτογραφία.

Φυσικά, ένας χρόνος προόδου στην αγορά της ψηφιακής φωτογραφίας επιβάλλει περισσότερες αλλαγές από το ένα μοντέλο στο άλλο, από απλώς... 3 Megapixel διαφορά. Η G10 έχει να επιδείξει ευτυχώς ουκ ολίγες. Ο φακός της μίκρυνε μεν κατά τι σε σχέση με της G9 (είναι πια ευρυγώνιος των 28-140mm αντί για 35-210mm) όμως ο επεξεργαστής μέσα από τον οποίο προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα είναι ο ολοκαίνουργιος DIGIC 4 και όχι ο III, στοιχείο σημαντικό. Η οθόνη προεπισκόπησης είναι της ίδιας διαγωνίου 3 ιντσών αλλά διπλάσιας σχεδόν ανάλυσης (460K κουκίδες αντί για 230K), δίνοντας σαφώς καλύτερη ιδέα για το κάδρο, το βάθος πεδίου και τις λεπτομέρειες κάθε πόζας. Καλύτερη είναι η νέα G και στην ταχύτητα του κλείστρου και στην αυτονομία, με υψηλότερων επιδόσεων μπαταρία λιθίου. Βελτιωμένη εμφανίζεται η καινούργια πρόταση της Canon και κατά τη χρήση, καθώς τα ρυθμιστικά ISO και EV έχουν μετακινηθεί σε λογικότερα προσβάσιμο σημείο.

Και... όσον αφορά τα αποτελέσματα; Η στήλη σε γενικές γραμμές δεν εξεπλάγη: αυτά ήταν ό,τι περίπου ανέμενε, πάρα πολύ ποιοτικά αλλά εξαρτώμενα από παράγοντες. Τα περισσότερα megapixel ναι, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες φωτογραφίες σε μέγεθος, αλλά όσο τα ISO αυξάνονται, ο κόκκος γίνεται εμφανέστατος (με άλλα λόγια, στα 1600 ISO τα 15 megapixel αξιοποιούντα πραγματικά μόνο σε πολύ καλές "και πάνω" συνθήκες φωτισμού). Από την αποθήκευση σε ασυμπίεστα αρχεία RAW είναι η αλήθεια ότι περιμέναμε κάτι παραπάνω, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις καλύτερης ποιότητας JPEG φωτογραφίες και τις RAW (κάτι για το οποίο ευθύνεται προφανώς ο αισθητήρας της G10 που... ε, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι του ίδιου επιπέδου με μιας DSLR). Όμως το γεγονός παραμένει ότι όσοι και όσες μπορούν να επέμβουν στις ψηφιακές φωτογραφίες τους π.χ. με το Photoshop, θα εκτιμήσουν την ασυμπίεστη μορφή που η νέα Canon προσφέρει.

Η G10 κοστίζει σε πραγματικές τιμές - μετά από τη σχετική έρευνα αγοράς δηλαδή - κάτι παραπάνω από 500 ευρώ, σημαντικά πιο πολύ απ' όσο η G9 με άλλα λόγια. Τα 100 και πλέον ευρώ της διαφοράς δικαιολογούνται μεν από τις βελτιώσεις που η πρώτη έχει να επιδείξει σε σχέση με τη δεύτερη, δεν περιλαμβάνουν ωστόσο το γνωστό... "κρυμμένο έξοδο", δηλαδή την απαραίτητη κάρτα μνήμης: στην περίπτωση της G10, αν θέλει να αξιοποιήσει κανείς την εγγραφή σε αρχεία RAW, δεν έχει νόημα να είναι κάτι άλλο από SDHC και μικρότερη των 16 GB. Με τα περίπου 50 ευρώ extra κόστους από αυτήν, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι ακριβώς... "ευκαιρία" η G10 - είναι όμως τόσο η καλύτερη compact της αγοράς αυτή τη στιγμή, όσο και μία ψηφιακή φωτογραφική με την οποία μπορεί να πειραματιστεί και να "παίξει" κανείς δημιουργικά σε ασυνήθιστο για την κατηγορία βαθμό. Για το κοινό που μπορεί να την αποκτήσει, λοιπόν...!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ