Βραβεία 2010: Και τα... άλλα!

Οι ειδικές περιπτώσεις, εξίσου σημαντικές

Στις προηγούμενες ενότητες των Βραβείων Home Entertainment 2010 του Αθηνόραμα Digital ξεχωρίσαμε και αποδώσαμε τα εύσημα σε προϊόντα που ανήκουν - λίγο έως πολύ - σε καθιερωμένες, συγκεκριμένες, με σαφήνεια οριοθετημένες κατηγορίες. Η τεχνολογία όμως, και... ευτυχώς, δεν κινείται μόνο σε "στρωμένους" δρόμους. Ανοίγει και παράλληλα μονοπάτια, αυτά που αργότερα θα τής προσφέρουν περιθώριο για εξέλιξη. Με αυτήν την έννοια, υπήρξαν προϊόντα του 2010 τα οποία δεν ανήκουν στις κατηγορίες που διακρίναμε σε όλο το αφιέρωμα, είναι όμως πολύ σημαντικά για την μορφή που θα πάρει η ηλεκτρονική διασκέδαση στο σπίτι τα επόμενα χρόνια. Ξεχωρίσαμε έξι από αυτά - άλλα αντίπαλα μεταξύ τους, άλλα όχι - και τα βραβεύουμε όχι τόσο για το τί προσφέρουν τώρα, αλλά για το τί έχουν τη δυναμική να προσφέρουν αργότερα. Για να τα δούμε!

Apple iPad

Εξήγηση δεν χρειάζεται καμία για τη συγκεκριμένη συσκευή: η Apple δημιούργησε μία νέα αγορά σχεδόν, με ένα και μόνο προϊόν - και μάλιστα του είδους που κυκλοφορεί για χρόνια έχοντας σημειώσει, γι' άλλες εταιρείες, εμπορική αποτυχία! Το iPad την δικαιούνταν όμως την αποδοχή της οποίας έτυχε σε σχέση με παλαιότερα tablets: είναι συνολικά πολύ καλό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για... προϊόν v1.0. Το πόσο καλό, έγινε πραγματικά κατανοητό με το πρόσφατο update του iOS 4.2: σε πάρα πολλά πράγματα, όντως υποκαθιστά τα laptop πλέον. Η μεγάλη οθόνη αφής, δε, ανοίγει όλων των ειδών τις προοπτικές για games κι εφαρμογές που μάς φέρνουν σ' επαφή με την πληροφορία και την ψυχαγωγία με τρόπους που άλλοτε δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Έχει τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά του - και υποφέρει από εμμονές της Apple που το περιορίζουν σημαντικά - το iPad ωστόσο είναι από εκείνα τα προϊόντα που "αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού". Και γι' αυτό αξίζει ειδικής μνείας και βράβευσης, απ' όλους.

Samsung Galaxy Tab

Από τη στιγμή που η Apple αποφάσισε να ανοίξει νέο μονοπάτι με δικό της προϊόν, το μόνο βέβαιο είναι πως ένας αριθμός άλλων εταιρειών... στρατηγικά θ' ακολουθήσουν. Και ναι μεν ο ρόλος του iPad wannabe αδικεί το Galaxy Tab, είναι όμως αλήθεια πως δεν θα κυκλοφορούσε στο ίδιο πλαίσιο και με τις ίδιες φιλοδοξίες αν δεν είχε προηγηθεί η συσκευή της Apple. Στηριγμένο στο Android της Google, με σημαντικά μικρότερης διαγωνίου οθόνη αφής και βεβαίως κατά πολύ φτωχότερο κατάλογο εφαρμογών και games - αλλά με κάποια θετικότατα χαρακτηριστικά που η Apple έχει στερήσει από το δικό της προϊόν - το Galaxy Tab είναι η πλέον αξιοπρόσεκτη εναλλακτική στο iPad αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τόσο πώς θα εξελιχθεί με την έκδοση 3.0 του Android, όσο και τί διαδόχους θα αποκτήσει από τη Samsung και άλλους τον επόμενο καιρό. Let the tablet wars begin!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ