Βραβεία 2010: Και τα... άλλα!

Οι ειδικές περιπτώσεις, εξίσου σημαντικές

Microsoft Kinect for Xbox 360

O χειρισμός video games με αναγνώριση κίνησης του ανθρώπινου σώματος και μόνο δεν είναι κάτι καινούργιο - το αντικρύσαμε για πρώτη φορά στο Λονδίνο σε demo του EyeToy για PS2 το Σεπτέμβρη του 2000 - όμως αυτό που επιχειρεί η Microsoft με το Kinect είναι απείρως πιο φιλόδοξο: το περιφερειακό του Xbox 360 ανιχνεύει κινήσεις από κάθε μέλος του σώματος, στις τρεις διαστάσεις, παράλληλα και τη φωνή, και τα "μεταφράζει" σε ενέργειες στην οθόνη, σε υψηλή ευκρίνεια, με τρόπο πειστικό. Η αλήθεια είναι πως δεν λειτουργεί ακόμη άψογα σε ένα ποσοστό των περιπτώσεων, όπως αλήθεια είναι πως τα πιο πολλά από τα πρώτα του games δεν είναι συναρπαστικά ακριβώς. Βλέποντας το Kinect όμως σε δράση είναι από εκείνα τα πράγματα που αληθινά δίνουν "μια γεύση από το μέλλον", όπως το φαντάστηκαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και το απεικόνισαν ταινίες όπως το Minority Report ή το Τhe Island. Και σε αυτή τη γεύση προσβλέπουμε με το δεύτερο ή το τρίτο κύμα των games του!

PlayStation Move

Η ανταγωνιστική πρόταση της Sony για τη μεταφορά ενεργειών του παίκτη στην οθόνη με ανθρώπινες χειρονομίες είναι διαφορετική. Δεν είναι, από τη μία πλευρά, τόσο τολμηρή και φιλόδοξη όσο αυτή του Kinect, καθώς ο παίκτης συνεχίζει να κρατά στα χέρια του κάτι. Δεν χαρακτηρίζεται, όμως, και από... παιδικές ασθένειες ή προβλήματα ανταπόκρισης όπως το Kinect, καθώς η τεχνολογία Bluetooth είναι δοκιμασμένη κι άκρως αξιόπιστη, ενώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες games ο δικός του χειρισμός είναι ακριβέστερος και προτιμότερος. Ούτε στην περίπτωση του PlayStation Move το πρώτο κύμα games του επέδειξε επαρκώς τί πραγματικά είναι ικανό να κάνει αυτό το σύστημα χειρισμού: έχουμε δει απίστευτα demos της Sony Computer Entertainment, τα οποία αφήνουν άφωνο οποιονδήποτε σχετικά με το τί είναι εφικτό να γίνει αν οι δημιουργοί games σκεφτούν περισσότερο δημιουργικά και φιλόδοξα. Με άλλα λόγια, και εδώ έχουμε ολοφάνερα μεγάλες προοπτικές για το μέλλον και μεγάλες προσδοκίες από τα games δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Και σε υψηλή ευκρίνεια και πιθανότατα με εικόνα 3D, μάλιστα!

Google TV

Δύο αντίπαλους κόσμους, τον παθητικό της τηλεόρασης και τον αλληλεπιδραστικό του Web, μόνο η Google θα τολμούσε να γεφυρώσει. Kαι ναι μεν λόγω δυσκολίας του εγχειρήματος η πρώτη της προσπάθεια δεν είναι άψογη, είναι όμως πολλά, μα πάρα πολλά υποσχόμενη. Tο Google TV προβάλλει κανονικά το τηλεοπτικό πρόγραμμα που επιθυμεί να παρακολουθεί ο χρήστης - αφενός όμως το εμπλουτίζει ανά πάσα στιγμή με πληροφορίες από το Web, αναζητήσιμες από τον τηλεθεατή, αφετέρου επεκτείνει και το ίδιο το τηλεοπτικό πρόγραμμα με περιεχόμενο από τα χιλιάδες "κανάλια" video που υπάρχουν στο Internet αυτή τη στιγμή. Ως πλατφόρμα το Google TV υπάρχει αυτή τη στιγμή είτε ενσωματωμένο σε συγκεκριμένες τηλεοράσεις της Sony, είτε ως περιφερειακό για σύνδεση με οποιαδήποτε τηλεόραση, κατασκευής Logitech. Μέσα στο 2011, ωστόσο, περιμένουμε τόσο την ωριμότερη έκδοση του ίδιου του Google TV, όσο και περισσότερους κατασκευαστές να το υποστηρίξουν. Και βέβαια το Android Market, το οποίο θα προσθέσει στο Google TV την ικανότητα να λαμβάνει και ν' αξιοποιεί εφαρμογές κάθε είδους. Και τότε... κλισέ, αλλά "η τηλεόραση δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια". Ω, ναι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ