Βραβεία 2010: Gadgets

Εικόνα, ήχος και... σήμα παντού!

Πρόοδο... δύο ταχυτήτων δείχνει να σημείωσε η αγορά της κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά την εξέλιξη των συσκευών της μέσα στο 2010: σε άλλα πράγματα εξελίχθηκε περισσότερο απ' όσο περιμέναμε, σε άλλα παρέμεινε σχεδόν εκνευριστικά στάσιμη. Διευκρινίζουμε: οθόνη και ισχύ όπως αυτή του iPhone4 από το... 2011 και μετά θα ήταν φυσιολογικότερο να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών - τα εύσημα λοιπόν στην Apple γι' αυτό, η οποία "ανέβασε τον πήχη" αναπάντεχα ψηλά, παρά τα όποια... Antennagate. Από την άλλη, το Android συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, αλλά το κάνει αργά όσον αφορά στην υιοθέτηση των νεότερων εκδόσεών του από τους κατασκευαστές, και αδέξια, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που κατάφερε το Android είναι να καταστήσει σαφές πως περνάμε οριστικά πια στα smartphones. Στο επόμενο έτος θ' αναδειχθεί σε... μη δίλλημα το "αγοράζω απλό κινητό ή κινητό με apps;". Μία άλλη εξέλιξη, δε, του 2010 που πιθανότατα θα επηρεάσει καταστάσεις και πράγματα μέσα στο 2011, είναι ο πρακτικός θάνατος του λειτουργικού της Symbian. Μόνο η Nokia το υποστηρίζει πια, θα το κάνει μεν για κάποιο καιρό ακόμη, αλλά ψάχνει ήδη λύσεις αλλού. Η Sony Ericsson ορθώς έχει στραφεί στο Android, οι LG, Samsung και HTC επίσης - υποστηρίζουν και τα Windows Phone 7, αλλά το λειτουργικό της Microsoft έχει ακόμη πολλά να αποδείξει - κι απομένει να δούμε μέσα από όλες αυτές τις ζυμώσεις ποιοί θα έχουν αυξήσει και ποιοί θα παραδώσει μερίδιο αγοράς του χρόνου τέτοιο καιρό. Στοιχήματα, κανείς;

Η επιλογή μας: Apple iPhone4

Το γνωρίζαμε πως θα ήταν σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με το iPhone 3GS, απλώς δεν είμασταν προετοιμασμένοι για το... πόσο: η υψηλότερης ανάλυσης οθόνη που υπάρχει σε τέτοια συσκευή, ο ικανότερος επεξεργαστής, αρκετή μνήμη, βελτιωμένη κάμερα (επιτέλους και στην πρόσοψη μία), συν όλες οι δυνατότητες των παρελθόντων iPhone, καθιστούν το 4 άκρως εντυπωσιακό. Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω την αληθινή δύναμη των iPhone, το App Store και τις 300.000 εφαρμογές του, έχει ένα συνδυασμό εξαιρετικό. Παραμένει ακριβό, έχει ενίοτε και τα θέματά του με τη λήψη - ω, ναι, μπορούμε να το βεβαιώσουμε μετά από 3 μήνες non stop χρήσης - όμως είναι το καλύτερο smartphone, τελεία και παύλα. Και βραβεύεται όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και για το ότι ανέβασε τον πήχυ για τα κινητά Android, ψηλά. Έτσι!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Samsung Galaxy S

Μέχρι να εμφανιστεί κάτι αντίστοιχο του Google Nexus S (που μάλιστα στηρίζεται στο Galaxy S), η πρόταση της Samsung παραμένει η ισχυρότερη υλοποίηση του Android μέχρι στιγμής. Απίθανη οθόνη, ταχύτατος επεξεργαστής, ικανή κάμερα, άφθονη μνήμη, αλλά και επεκτάσιμη, όλα φιλοξενούμενα σε εντυπωσιακά λεπτό περίβλημα και με σχετικά περιορισμένο βάρος. Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων του είναι μεγάλος, ξεκινώντας από το συνοδευτικό λογισμικό και καταλήγοντας στην αξιολογότατη αυτονομία. Δεν χωρά αμφιβολίας στο γεγονός, πάντως, ότι το Galaxy S είναι ένα εξαιρετικό κινητό... φυλακισμένο σε μία έκδοση του Android με ολοφάνερα περιθώρια βελτίωσης. Όταν δεχθεί επίσημα την 2.3, το... επανεξετάζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ