Βραβεία 2010: Gadgets

Εικόνα, ήχος και... σήμα παντού!

Σε αυτό το τμήμα της αγοράς, μέσα στο 2010 τουλάχιστον, χμμμ... στασιμότητα. Πόσο να εξελιχθεί, βέβαια, μία συσκευή προορισμένη πρωτίστως για την αναπαραγωγή μουσικής - ε, ας ξεχάσουμε πια τις ανοησίες περί σοβαρής θέασης video στις 4 ίντσες - όταν τα κινητά το κάνουν πια άψογα; Ο μόνος δρόμος εξέλιξης ανοίγεται από τις πρόσθετες λειτουργίες μέσω apps, γι' αυτό και είναι σχεδόν... σικέ η άνετη νίκη του νέου iPod Touch, καθώς το πλεονέκτημα που έχει στον τομέα αυτό είναι συντριπτικό. Αν δεν κόστιζαν οι νέοι Touch τόσο πολύ, θα είχαν κυριολεκτικά μονοπωλήσει την αγορά - και δικαίως.

Όσο ωστόσο η Apple συνεχίζει να χρεώνει image - και όσο συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο τμήμα του κοινού που θέλει απλώς ν' ακούει μουσική και όχι να προσθέτει καθημερινά apps στο φορητό του player - χώρος για εξαιρετικές άλλες προτάσεις, ευτυχώς, υπάρχει. Και θα υπάρχει. Τα ενδιαφέροντα ερωτήματα για το 2011, λοιπόν, είναι δύο: (α) για πόσο καιρό ακόμη αυτή η ισορροπία ανάμεσα στα... smartplayer και τα καθιερωμένα player θα κρατιέται τεχνητά, μέσω της τιμολογιακής πολιτικής της Apple και (β) πότε, κι από ποιον, θα εμφανιστεί επιτέλους εκείνο το sexy μεν, αλλά προσιτό Android φορητό player, που θα ανατρέψει την ισορροπία αυτή; Ίδωμεν!

Η επιλογή μας: Apple iPod Touch

Διαφορετικά: πώς να διαθέσεις ένα iPhone4 αφαιρώντας τον δέκτη κινητής τηλεφωνίας και να διατηρήσεις το θρόνο σου στα φορητά player, χωρίς να προσπαθήσεις ιδιαίτερα! Ο νέος iPod είναι ακριβώς αυτό και, κατά συνέπεια, έχει να επιδείξει την καλύτερη οθόνη της κατηγορίας του, την πλουσιότερη γκάμα πρόσθετων εφαρμογών και games, καθώς και πολύ καλή ποιότητα αναπαραγωγής ήχου και video. Η κάμερά του είναι επίσης ικανότατη (διαθέτει δύο ώστε να διενεργεί και βιντεοκλήσεις μέσω Wi-Fi), ενώ η αυτονομία του παραμένει εντυπωσιακή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο λεπτό και ελαφρύ είναι. Να κόστιζε λιγότερο και να συνοδευόταν κι από αξιοπρεπή ακουστικά... αλλά τότε δεν θα ήταν Apple, προφανώς!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Sony NZW-845

Για εκείνους κι εκείνες που ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για την ακρόαση μουσικής παντού, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πιο πρόσφατο Network Walkman της ιαπωνικής εταιρείας είναι προτιμότερη επιλογή. Προσφέρει ανώτερη ποιότητα αναπαραγωγής ήχου, διαχειρίζεται την ψηφιακή μουσική απευθείας μέσα από τα Windows και όχι από το iTunes, συνοδεύεται από καλύτερα ακουστικά, είναι μικρότερο, ελαφρύτερο και κοστίζει σημαντικά λιγότερο. Η οθόνη του είναι μεν μικρότερη αλλά τεχνολογίας OLED, πεντακάθαρη και απολύτως κατάλληλη για το χειρισμό της συσκευής, ενώ η αυτονομία του είναι υποδειγματική. Για τους μουσικόφιλους που δεν ενδιαφέρονται για τα apps, αλλά τη μελωδία... ο νοών νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ