Apple iPhone SE

To καλύτερο μικρό... απρόσμενα ποθητό

Το iPhone SE εν έτει 2016 ίσως "προδίδεται" από τον σχεδιασμό του, ο οποίος στα μάτια πολλών ενδέχεται να δείχνει πια κοινότυπος. Η αλήθεια είναι πως... διαφωνούμε, καθώς ο σχεδιασμός των 6/6S έχει ελαττώματα από τα οποία το SE δεν χαρακτηρίζεται. Ακόμη και "να αφήσουμε στην άκρη", ωστόσο, το αισθητικό θέμα - που παραμένει προσωπικό - το SE έχει εκμεταλλευτεί αξιόλογα τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από την εποχή του 5S, όσο και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η αυτονομία του, για παράδειγμα, είναι αληθινά εντυπωσιακή: με την οθόνη να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και το iOS 9 να συνεργάζεται άψογα με τον επεξεργαστή Α9 για εξοικονόμηση ενέργειας επίσης, το SE δεν χρειάστηκε φόρτιση παρά στην εκπνοή της πρώτης μέρας χρήσης του, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως... υπέστη σχεδόν όλα τα τεστ της αξιολόγησής μας! Με "νορμάλ" χρήση, μία και μισή εργασιακή ημέρα είναι μέσα στις δυνατότητές του, γεγονός σημαντικό για iPhone.

Έπειτα είναι αυτή η... επανεξέταση των πραγμάτων στην οποία ωθεί η χρήση ενός "μικρού" smartphone, η οποία όμως οδηγεί πρακτικά σε μερικές ενδιαφέρουσες σκέψεις και συμπεράσματα. Τα "μεγάλα" κινητά με τις ευμεγέθεις οθόνες είναι αλήθεια πως καθιστούν πολλά πράγματα ευκολότερα (έστω κι αν εξαναγκάζουν σε... ασκήσεις stretching τον αντίχειρά μας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις). Παράλληλα, ωστόσο, δίνουν αυτήν την... ψευδαίσθηση πως μπορούμε με αυτά να κάνουμε πράγματα τα οποία άλλοτε κάναμε με tablet ή με laptop. Δοκιμάζοντας το SE επί σειρά ημερών συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλη ψευδαίσθηση είναι αυτή: το ότι γίνεται να κάνεις κάτι με ένα smartphone, δεν σημαίνει πως είναι ούτε ο ευκολότερος, ούτε ο ταχύτερος, ούτε ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις.

Χρησιμοποιώντας το SE ως αυτό που κυρίως θα έπρεπε να είναι - ένα κινητό τηλέφωνο για όλες τις καθημερινές λειτουργίες επικοινωνίας και μερικές πρόσθετες οι οποίες οφείλουν να εκτελούνται με "δύο tap" και χωρίς "ακροβατικά" - για τα υπόλοιπα πράγματα στραφήκαμε και πάλι στα tablet και τα PC μας. Και διαπιστώσαμε πως με αυτά κάναμε σαφώς ταχύτερα κι ανώδυνα όλα εκείνα που... ναι, γίνεται να γίνουν με τα "μεγάλα" iPhone, αλλά εν τέλει όχι άνετα, όχι χωρίς προσπάθεια. Αν υπάρχει, λοιπόν, στα μάτια μας μία πρόσθετη αξία στην απόκτηση του νεότερου iPhone - πέρα από αυτήν που προκύπτει από το γεγονός ότι είναι το ισχυρότερο μικρό smartphone της αγοράς, με τα ποιοτικότερα apps στη διάθεσή του - είναι αυτή: το SE ενθαρρύνει "την επιστροφή στα βασικά", όπως λένε και οι Σάξονες, όσον αφορά στην χρήση των δύο ή περισσότερων συσκευών που έχει ο καθένας μας πια στην διάθεσή του. Επιστροφή η οποία, παραδόξως, αποδεικνύεται θετική σε πολλαπλά επίπεδα τελικά.

Διαβαίνοντας τα μισά της χρονιάς και πλησιάζοντας τους επόμενους μήνες το iPhone 7 ή έναν αριθμό από άλλα, πρακτικά βέβαιο "μεγάλα" smartphones, το SE είναι η ιδανική εναλλακτική για αυτό ακριβώς το κοινό που συνειδητά "θέτει στεγανά" στη ζωή του όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συσκευές. Το κοινό που δεν επιθυμεί να βρίσκεται... ολημερίς κι οληνυκτίς "με τη μύτη κολλημένη" στην οθόνη του κινητού του, μόνο και μόνο επειδή αυτό μπορεί να κάνει ή υποτίθεται πως μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Απευθύνεται στο κοινό που χειρίζεται συγκεκριμένες συσκευές για συγκεκριμένες δουλειές, αλλά δεν παύει να έχει υψηλές απαιτήσεις από την συσκευή επικοινωνίας που έχει μαζί του παντού. Και σε αυτό το κοινό το iPhone SE συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ