Apple iPhone 8 Plus

Εξελικτικό μεν, ακαταμάχητο δε

Επειδή καμιά φορά... χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε κι αυτό στις αξιολογήσεις smartphones, ως κινητό τηλέφωνο αυτό καθ' αυτό το iPhone 8 Plus είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Από την μία πλευρά χαρακτηρίζεται από άριστη λήψη, καθώς και την δυνατότητα ν' αξιοποιεί την χρήσιμη υπηρεσία WiFI Calling της COSMOTE (στο δίκτυο στο οποίο προτιμούμε πάντοτε να δοκιμάζουμε νέες συσκευές) ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία ακόμη και σε σημεία με αδύναμο σήμα. Από την άλλη πλευρά η πρόσβασή του στο Internet είναι ταχύτατη λόγω υποστήριξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας επιπέδου LTE Advanced, και πάλι όπως αυτό της COSMOTE: σε πρακτικές μετρήσεις πετύχαμε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων άνω των 150 Mbps (αν και το Galaxy Note 8 τις ξεπέρασε σε μία περίπτωση), με ταχύτητες γύρω στα 100 Mbps το συνηθέστερο σε πολλά μέρη της Αθήνας.

Εξαιρετικά ικανοποιητική είναι και η αυτονομία του 8 Plus, τόσο επειδή ενσωματώνει μεγάλη μπαταρία (για τα δεδομένα της Apple), όσο κι επειδή το iOS 11 την διαχειρίζεται καλύτερα. Για 10 μέρες περίπου χρησιμοποιήσαμε την συσκευή εντατικότερα απ' ό,τι θα κάναμε σε συνήθη καθημερινή χρήση και, παρ' όλα αυτά, δεν μάς... "εγκατέλειψε" μέχρι το βράδυ. Μιλώντας για μπαταρία δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει φυσικά τα δύο σημαντικά βήματα μπροστά που ο αμερικανικός κολοσσός έκανε με τα iPhone 8: τόσο την γρήγορη φόρτιση, όσο και την ασύρματη με την απλή διεπαφή σε συμβατούς φορτιστές τεχνολογίας Qi. Για να καταστεί αυτό εφικτό η πίσω πλευρά των δύο νέων iPhone είναι κατασκευασμένη από "διάφανο" στον ηλεκτρισμό γυαλί, υλικό όμως που καλό θα ήταν να... μην γνωρίσει βίαια άλλες επιφάνειες από ύψος.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το iPhone 8 Plus είναι το είδος της συσκευής που ολοκληρώνει, και όχι εξελίσσει σε σημαντικό βαθμό, την εικόνα των προκατόχων της - είναι μία κορυφαία, ασφαλής επιλογή που μόνο στους κατόχους ενός iPhone 7 Plus δεν θα προτείναμε ανεπιφύλακτα (ίσως στους άκρως απαιτητικούς εξ αυτών). Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η "ασφαλής" επιλογή ενδέχεται να σημαίνει και... "διαχειρίσιμη" ή τουλάχιστον "θετικά προβλέψιμη" καθώς η κατάσταση με το iPhone X δείχνει αυτή τη στιγμή αβέβαιη: η διαθεσιμότητά του θα είναι πάρα πολύ χαμηλή για πολύ καιρό, το κόστος του αυξημένο, κανείς δεν ξέρει με πόση ακρίβεια και ασφάλεια θα λειτουργεί σε καθημερινό πλαίσιο το σύστημα αναγνώρισης προσώπου και τί γνώμη θα σχηματίσει κάθε καταναλωτής ξεχωριστά για την πολυσυζητημένη εσοχή (notch) στο πάνω μέρος της οθόνης του.

Τα παραπάνω τοποθετούν το iPhone 8 Plus σε θέση... περίεργη: ναι μεν τιμολογιακά είναι πιο κοντά απ' όσο θα έπρεπε στο θεωρητικά ανώτερό του iPhone X, όμως τα περισσότερα χαρακτηριστικά τους - επεξεργαστής, μνήμη, αποθηκευτικός χώρος, κάμερες στις φωτογραφικές λειτουργίες, ηχεία - είναι πανομοιότυπα. Η ανασχεδιασμένη πρόσοψη, η οθόνη OLED του iPhone X και η δευτερεύουσα κάμερά του θα είναι αρκετοί λόγοι ώστε να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος σε πρακτικό επίπεδο; Κανείς μας δεν ξέρει αυτήν την στιγμή. Και για όσους δεν έχουν καμία όρεξη να... περιμένουν μέχρι τις αρχές του 2018 - όταν το iPhone X θα είναι, θεωρητικά, ευρέως διαθέσιμο - για την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, το iPhone 8 Plus είναι η προτιμότερη έως προφανής λύση. O νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ