Apple iPhone 7 Plus

Μεγάλο σε όλα, κορυφαίο της χρονιάς

Πολύ μεγάλη - για να είμαστε ειλικρινείς μεγαλύτερη απ' ότι περιμέναμε - ήταν και η διαφορά στην ταχύτητα λειτουργίας ανάμεσα στο iPhone 7 Plus και τα 6/6S. Ο νέος επεξεργαστής της Apple, o A10 "Fusion", είναι όντως τόσο ισχυρός όσο τον σκιαγραφούν τα διάφορα μετροπρογράμματα, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως δεν... περιμέναμε αυτά να μάς το πουν: σε διάστημα δέκα ημερών περίπου δεν καταφέραμε να βρούμε τίποτε που να φάνηκε πως... "καταπιέζει ψυχολογικά" τον επεξεργαστή αυτόν. Όλα τα απλά και καθημερινά γίνονται ακαριαία, ενώ όσα χρειάζονται κάποια "δουλειά στο παρασκήνιο" γίνονται απλώς πολύ γρήγορα (πάντοτε συγκριτικά με τα 6/6S και πάντοτε σε iOS 10). Τα 3GB μνήμης λειτουργίας στο 7 Plus δεν ξέρουμε κατά πόσο υποβοηθούν σε σχέση με τα 2GB του "απλού" 7, όμως στην "αντοχή στο χρόνο" θα βοηθήσουν σίγουρα το συγκεκριμένο μοντέλο (και φυσικά τους πλέον απαιτητικούς κατόχους του). Mιλώντας για ταχύτητα, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς στην υποστήριξη δικτύων τηλεφωνίας 4G κατηγορίας 9 - πράγμα που σημαίνει πως στο ταχύτερο τέτοιο δίκτυο της χώρας, αυτό της COSMOTE, το iPhone 7 μπορεί θεωρητικά να λάβει δεδομένα με ρυθμό έως και 375 Mbps. Πρακτικά δεν τα πλησιάσαμε αυτά, αλλά και τα 100-150 Mbps που καταγράψαμε σε διάφορα σημεία της Αθήνας τα θεωρούμε άκρως ικανοποιητικά.

Πολύς λόγος έχει γίνει, επίσης, και για τις δύο κάμερες του iPhone 7 Plus, την κύρια και αυτήν της πρόσοψης. Η δεύτερη είναι όντως σημαντικά βελτιωμένη (το "απλό" 7 έχει την ίδια) και το ισχυρότερο flash της βοηθά πολύ τις selfie στις... party καταστάσεις όπου ο φωτισμός συχνά δημιουργεί προβλήματα. Κυριολεκτικά όμως "όλα τα λεφτά" - η Apple με το δίκιο της "πουλά" αυτό το χαρακτηριστικό ως ένα από τα πιο σημαντικά στο 7 Plus - είναι η κύρια κάμερα: δεν είναι τόσο τα 12 Megapixel που εντυπωσιάζουν, όσο η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είναι αυτό για το οποίο πολλοί κάτοχοι Android... μισούν τα iPhone: πάρα πολύ καλές λήψεις με πρακτικά μηδενική προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη. Το κινητό της Apple "μετρά" σωστά, φωτίζει έξυπνα, αποτυπώνει πάρα, μα πάρα πολλές λεπτομέρειες και συλλαμβάνει τόσο από "ουδέτερη" κατάσταση όσο και σε "επαναληπτικές" λήψεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στο Plus το οπτικό zoom 2x λειτουργεί άψογα, ακόμη και στην σύλληψη video σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι φανερό πως το software παίζει σημαντικό ρόλο στην άνεση και την φυσικότητα με την οποία το 7 συλλαμβάνει υλικό.


Άλλες πρακτικές διαπιστώσεις: το επίμαχο θέμα της απουσίας θύρας για ακουστικά δικαίως έχει τεθεί, τελικά, καθώς τα ακουστικά σύνδεσης Lightning δεν προσφέρουν σε καμία περίπτωση διακριτά καλύτερο ήχο. Θα κυκλοφορήσουν σιγά-σιγά ποιοτικά τέτοια ακουστικά, σε διάφορα επίπεδα κόστους, αλλά αυτά που περιλαμβάνει η Apple στην συσκευασία του 7 Plus κινούνται στο επίπεδο των γνωστών... φτηνιάρικων. Παραμένοντας στον τομέα του ήχου, δεν δηλώνουμε επίσης εντυπωσιασμένοι και από τα διπλά πλέον ηχεία: ναι, ακούγονται δυνατότερα, αλλά όχι τόσο καθαρά όσο π.χ. στα HTC One M9/10. Την αντοχή του στο νερό δεν την δοκιμάσαμε με βύθιση, αλλά ένα ατυχές "βρέξιμο" το αντέχει με άνεση πια το νέο iPhone. Όσον αφορά στην αυτονομία, δε, πολλά έχουμε διαβάσει για την μεγαλύτερη μπαταρία και τον αποδοτικότερο επεξεργαστή του 7 Plus, όμως πρακτικά διαφορά σημαντική δεν είδαμε σε σχέση με το 6 Plus: οι περίπου 9 ώρες συνεχόμενης χρήσης "ακούγονται" πολλές, όμως σε καθημερινό πλαίσιο (όπου το κινητό λαμβάνει συνέχεια δεδομένα) τελικά και το νεότερο iPhone... ίσα-ίσα "την βγάζει" μία ολόκληρη μέρα. Με αληθινά έντονη χρήση, ίσως ούτε αυτήν.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά διαφορετικά συμπεράσματα. Ναι, το design του είναι ελαφρώς... "κουρασμένο" μετά από 3 χρόνια. Ναι, παραμένει μεγάλο σε μέγεθος για να είναι εύχρηστο στα μάτια όλων. Ναι, δεν είναι προσιτό ακριβώς: κανένας "στα σωστά του" δεν θα αγοράσει το μοντέλο των 32GB (τα 32 είναι τα νέα 16 όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες φωτογραφίες και video τόσο απαιτητικό σε αποθηκευτικό χώρο), οπότε συζητάμε για το μοντέλο των 128 GB, κόστους €1100 σχεδόν. Όμως το iPhone 7 Plus, λαμβάνοντας στα υπ' όψιν και την γενική ποιότητα των apps του, είναι το ικανότερο, πληρέστερο, συνολικά καλύτερο smartphone της χρονιάς που ακόμη διανύουμε. Αυτό ισχύει πρακτικά για όλους, οπότε όποιος είναι σε θέση να το αποκτήσει μπορεί να το κάνει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Για τους κατόχους 6S τα πράγματα ίσως είναι κάπως, χμ, περίπλοκα, γιατί η φημολογία σχετικά με το ριζικά ανασχεδιασμένο iPhone του 2017 οργιάζει και η αγορά... τριών iPhone σε ισάριθμα χρόνια αρχίζει ν' ακούγεται ως "ακριβό σπορ". Το 7 Plus, όμως, είναι το μόνο λογικό βήμα αναβάθμισης για όσους και όσες "τίμησαν" πριν από δύο χρόνια το πρώτο "μεγάλο" smartphone της Apple, το 6 ή 6 Plus, και αισθάνονται πως μπορούν να αξιοποιήσουν ένα σημαντικά ισχυρότερο κινητό. Το ίδιο ισχύει προφανώς για οποιονδήποτε κάτοχο iPhone παλαιότερων των 6. Ε, με αυτά και μ' εκείνα, ποιός έχει απομείνει - πέραν των ορκισμένων οπαδών του Android - που δεν θα απολάμβανε την χρήση ενός iPhone 7 Plus; Στην πραγματικότητα... σχεδόν κανείς!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ