Αλμανάκ

3,5

Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός-περφόρμερ αποτυπώνουν με δύναμη και οξυδέρκεια τις πιο πρόσφατες όψεις της ρευστής και αδιέξοδης σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αλμανάκ

Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός-περφόρμερ αποτυπώνουν με δύναμη και οξυδέρκεια τις πιο πρόσφατες όψεις της ρευστής και αδιέξοδης σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αλμανάκ - εικόνα 1

Να λοιπόν ένας τρόπος να συναρμολογηθεί το παζλ της σημερινής κοινωνικοπολιτικής δίνης στην οποία έχουμε μπει... Τοποθετώντας κομμάτια της ζωής μας, μικρά καθημερινά στιγμιότυπα, δίπλα δίπλα. Οικογένειες, κλήρος, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμη και η κεντροαριστερά των «58» συνυπάρχουν στην παράσταση, που αποτυπώνει την οξύτατη στις μέρες μας κρίση στη σχέση του κράτους με τους πολίτες τη στιγμή που τα μεγάλα λόγια και η απάθεια περισσεύουν και οι πράξεις προσκρούουν στην απελπισία.
«Και τι θες να κάνω, ρε μαλάκα; Νομίζεις ότι μ’ αρέσει, ότι τη βρίσκω, να ζητιανεύω λεφτά απ’ τον πατέρα;» εξομολογείται ένας αγανακτισμένος άνεργος άντρας στον αδερφό του. Το κείμενο, χωρισμένο σε μικρές σκηνές που η μία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και ως εκ τούτου άνισο στη δυναμική του, σου δίνει διαρκώς την αίσθηση πως κρυφακούς τις ιστορίες της διπλανής παρέας. Κάποιες στιγμές­ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε θέατρο και παρακολουθείς ένα σκηνικό παιχνίδι που θέλει να σε κάνει να προβληματιστείς αλλά­ και να διασκεδάσεις σχολιάζοντας πάθη κοινά σε όλους μας.
Τα πρόσωπα του έργου, μιλώντας με ειρωνεία και χιούμορ, λένε ιστορίες, τσακώνονται, ακούνε τον εθνικό ύμνο, χορεύουν τσιφτετέλι τρώγοντας κεφτέδες και μας οδηγούν με τη στάση και τα λεγόμενά τους στο συμπέρασμα πως: εγώ, εσύ, ο σύγχρονος άνθρωπος, αντικρίζουμε πλέον την αποτυχία των προσπαθειών μας, ζούμε στα όρια, όμως η λύτρωσή βρίσκεται στο τραγικό­ παράδοξο της επίγνωσης αυτής της αποτυχίας.
Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης είχε στη διάθεσή του μια πολύ καλή ομάδα (Κώστας Μπάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ορέστης Τζιόβας, Ανθή Ευστρατιάδη, Τερέζα Γριμάνη, Αριάδνη Καβαλιέρου και ο μουσικός-περφόρμερ Σπύρος Γραμμένος) για να στήσει αυτό το επίκαιρο σκηνικό παιχνίδι με στοιχεία αυτοσχεδιασμού, επικοινωνιακή ευχέρεια και καλή χημεία, που βοηθά στη δυναμική ρυθμολογία της παράστασης. Διάρκεια 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλμανάκ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα θεατρικό αλμανάκ όπου παρουσιάζονται οι ιστορίες πολιτικών, ιερωμένων, διανοούμενων αλλά και των απλών ανθρώπων, οι ζωές των οποίων μπερδεύονται, δυσκολεύουν αφόρητα ή χάνονται

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άτλας της δεκαετίας του 2000": Νέες φωτογραφίες και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση του Παντελή Φλατσούση

Βλέπουμε νέο υλικό από τη Κεντρική Σκηνἠ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου ο σκηνοθέτης θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

"Άλλες εποχές": Βλέπουμε νέες φωτογραφίες από το έργο του Πίντερ για τα αινίγματα της μνήμης

Νέα ματιά στο σκηνοθετικό σύμπαν του Άρη Τρουπάκη μάς δίνουν οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Δέσποινα Κούρτη και η Ερατώ Πίσση.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.