Υπάρχει μια πόλη στην Αίγυπτο η οποία διατηρεί ακόμα και σήμερα ως ένα βαθμό, μνήμες από κάτι ελληνικό. Και πώς αλλιώς, αφού για πολλά χρόνια η ελληνική κοινότητα εντός της άκμασε και ωσμώθηκε μέσα από τις επαφές με το αραβικό στοιχείο -και όχι μόνο. Ο λόγος για την Αλεξάνδρεια, η οποία χαρίζει το όνομά της στην παράσταση που έχουν παρακολουθήσει ήδη πάνω από 70000 θεατές, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, κείμενο Ζέτης Φίτσιου και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Το μουσικοθεατρικό υπερθέαμα παίζεται στο θέατρο Παλλάς για πολύ λίγες ακόμη παραστάσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Κι επειδή αυτή θα είναι η τελευταία του παράταση μετά τα απανωτά sold out, πρόλαβε έγκαιρα το εισιτήριό σου!
Δείτε το Theater Pick:
Λίγα λόγια για την πλοκή
Η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τις αναμνήσεις της Άννας, μιας διάσημης ηθοποιού που θυμάται το παρελθόν της με την αφορμή ενός δημοσιογράφου. Έτσι, από την Αθήνα του ‘60 πηγαίνουμε στην Αλεξάνδρεια του Μεσοπολέμου. Μια πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών από την οποία δεν λείπουν τα πολιτικά παιχνίδια και οι κοινωνικές διακρίσεις. Η νεαρή τότε Άννα θα ερωτευτεί παράφορα τον Αλέξανδρο. Εκείνη είναι νεαρή ηθοποιός, γεμάτη φρεσκάδα και ταλέντο, έτοιμη να κατακτήσει τις σκηνές. Εκείνος όμως δεν έχει το κοινωνικό στάτους που αποκτά αυτή όσο το ταλέντο της τής ανοίγει τις πόρτες της "καλής κοινωνίας". Κι έτσι, τα ταξικά διλήμματα της εποχής θα τους φέρουν εμπόδια. Κατόπιν, ένας φόνος έρχεται να ανατρέψει τη ζωή της Άννας αλλά οι ανατροπές δεν θα σταματήσουν εκεί, καθώς η γυναίκα θα μπλεχτεί και στη σαρωτική δίνη της Ιστορίας.


Διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την παράσταση: "Ακόμη κι αν δεν έχεις ζήσει ποτέ σε αυτή την Αλεξάνδρεια, ακόμη κι αν τη γνωρίζεις μόνο μέσα από τον Καβάφη ή τη λογοτεχνία, η παράσταση σε αγγίζει συναισθηματικά, καθιστώντας τη μνήμη της πόλης μια προσωπική, σχεδόν βαριά υπόθεση." Για τις ερμηνείες μάλιστα διαβάζουμε ότι: "Η Άννα Μάσχα είναι καθηλωτική –κάθε φορά που απαγγέλλει Καβάφη, ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Ο Ιωάννης Παπαζήσης διαθέτει μια ουσιαστική, αληθινή παρουσία, η Εριέττα Μανούρη πείθει με την ευαισθησία της, ενώ η Ελένη Καρακάση ξεχωρίζει με τη δωρική και δυναμική φωνή της.”
Η πρωταγωνίστρια της "Αλεξάνδρειας", Άννα Μάσχα αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: "Η Αλεξάνδρεια για μένα είναι σύμβολο — ένα τραγούδι για τον αποχαιρετισμό, για το πώς αποδεχόμαστε τις απώλειες και το τραύμα με γενναιότητα και θάρρος". Αυτό ακριβώς κάνει η "Αλεξάνδρεια" του Ευαγγελινου: επιχειρεί να επανασυνδέσει το κοινό με ένα κρίσιμο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν, μέσα από μια σύγχρονη θεατρική ανάγνωση που θέτει στο επίκεντρο την ανθρώπινη μνήμη, την απώλεια και την αντοχή.


© Ελίνα Γιουνανλή

Οι συντελεστές
Στην παράσταση ερμηνεύουν μοναδικά οι: Άννα Μάσχα, Εριέττα Μανούρη, Ιωάννης Παπαζήσης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ελένη Καρακάση, Αλίνα Κοτσοβούλου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Φωτεινή Παπαθεοδώρου, Λήδα Ματσάγγου, Γιώργος Ψυχογυιός, Χρήστος Νικολάου, Γιάννης Στόλλας, Γιάννης Μάνιος, Αλέξανδρος Σιάτρας, Δημήτρης Μαχαίρας, Ειρήνη Βαλατσού, Δανάη Πολίτη, Νίκος Παλιούρας, Άννα Λεμπεντένκο, Μάγια Βασιλάκη, Νίκος Φραντζέσκος, Βασιλική Σουρρή, Ηλιάνα Ιωαννίδου. Τα σκηνικά φέρουν την υπογραφή του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια εποχής της Ιωάννας Τσάμη, ενώ τα φώτα σχεδίασαν οι Γιώργος Τέλλος, Στέλλα Κάλτσου και το video art ο Παντελής Μάκκας.
Κλείστε τώρα μια θέση μέσω more.com.
Περισσότερες πληροφορίες
Αλεξάνδρεια
Η Άννα, διάσημη ηθοποιός της Αθήνας της δεκαετίας του ’60, έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της μετά την απρόσμενη επίσκεψη ενός νεαρού δημοσιογράφου. Ένα παλιό βιβλίο ανοίγει ρωγμή στη μνήμη της, και η Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του ’30 ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια της, σε μια παράσταση σε κείμενο της Ζέτης Φίτσιου. Είναι μια πόλη όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κοινωνικές διακρίσεις, πολιτικά παιχνίδια και υπόγειες εντάσεις πλέκουν τον ιστό της καθημερινότητας, ενώ το ελληνικό πνεύμα ανθίζει, δημιουργεί και αγαπά κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Σ’ αυτό το σκηνικό, η νεαρή Άννα ονειρεύεται έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο όπου το ταλέντο της μπορεί να λάμψει πέρα από περιορισμούς και προκαταλήψεις. Και τότε, σαν κεραυνός, εμφανίζεται ο Αλέξανδρος. Ένας έρωτας φλογερός, απαγορευμένος, αλλά αναπόφευκτος γεννιέται ανάμεσά τους. Η σχέση τους γίνεται καθρέφτης των ταξικών, ηθικών και κοινωνικών διλημμάτων της εποχής. Κάθε τους βλέμμα, κάθε άγγιγμα και κάθε ψίθυρος είναι φορτισμένα με ένταση, πάθος και ανεξερεύνητες συγκινήσεις.