Χορεύοντας το "Mojo Risin" των Doors

Ο ηλεκτρικός σαμάνος της ροκ μουσικής, ο Τζιμ Μόρισον, ενέπνευσε τους Per Theatre Formance για τη δημιουργία της νέας τους παράστασης.

Χορεύοντας το «Mojo Risin» των Doors

Τον περασμένο Ιούλιο συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από τον θάνατο του σαμάνου της ροκ Τζιμ Μόρισον, ψυχής και φωνής των Doors. Πεθαίνοντας στα 27 του, έγινε θρύλος, είδωλο και σύμβολο του σεξ και του ελεύθερου πνεύματος. "Ο μυστικισμός των σαμάνων ενέπνευσε τον Μόρισον στα αριστουργήματά του, στη σκηνική του παρουσία και στην προσωπική του μυθολογία", υπογραμμίζει στο σημείωμά της η ομάδα Per Theatre Formance, που ανεβάζει την εμπνευσμένη από το έργο και τη ζωή του χοροθεατρική περφόρμανς "Mojo Risin" (η φράση αυτή είναι από τις χαρακτηριστικότερες του τραγουδιού "L.A. Woman", καθώς επαναλαμβάνεται στη γέφυρα του τραγουδιού). Η παράσταση έρχεται σε συνέχεια της πολυετούς έρευνας του σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη και της χορογράφου Ελένης Χατζηγεωργίου πάνω στη σχέση τελετουργίας και παραστατικών τεχνών στη σκηνή του Bios από 25/11. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι της Νίκης Ψυχογιού, η σύνθεση μουσικής - sound design του Βασίλειου Οικονομίδη, ο σχεδιασμός φωτισμού είναι της Εβίνας Βασιλακοπούλου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Δήμητρα Λουκίνα και η Σταυριάνα Στάθη. Οι φωτογραφίες είναι του Κωστή Καλλιβρετάκη. Ερμηνεύουν οι: Πένυ Ελευθεριάδου, Φαίδρα Σούτου, Γιώργος Σταυριανός, Δημήτρης Τσιάμης.

Η πορεία και η φιλοσοφία της Ομάδας Per Theater Formance

Χορεύοντας το "Mojo Risin" των Doors - εικόνα 1

Η εταιρία θεάτρου Per Theater Formance ιδρύθηκε το 2004 και έκτοτε έχει παρουσιάσει 13 θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα, με πολλές από τις παραστάσεις της να έχουν λάβει μέρος με επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Ν. Κορέα, Μογγολία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία κ.α.). Έχει ξεχωρίσει για τον ερευνητικό της χαρακτήρα και συγκαταλέχθηκε, για τις πρώτες παραστάσεις της, ανάμεσα στις σημαντικότερες ομάδες Devised Theatre στην Ελλάδα. ("Ωραίοι σαν Bερολινέζοι", "Η γενιά των Κόστια", "Στους Dada Θα Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή", "T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope", "Το χορικό του Χρόνου" κ.α.). Από το 2010 η Per Theater Formance στράφηκε προς τη σχέση τελετουργίας και θεάτρου, εγκαινιάζοντας μια περίοδο έρευνας και πρακτικής πάνω σε αυτό το θέμα, με παραστάσεις που διερευνούν τον τελετουργικό χαρακτήρα των παραστατικών τεχνών, όπως επίσης και τη μεταφορά ποιητικών κειμένων στη σκηνή ( "Το Κλέφτικο-Μία Τελετουργία"-του Γ. Πρεβεδουράκη, "Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης"-του William Blake, "In A Gadda Da Vida-Επτά Ημέρες Δημιουργίας"-του Δ.Τσιάμη, "Τέχνη"-του Δ. Δημητριάδη, "Ο Θεός Κυρίλοφ" -του Φ. Ντοστογιέφσκι, "Μότσαρτ & Σαλιέρι-Το Ρέκβιεμ" του Α. Πούσκιν, κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες

Mojo Risin

  • Χοροθέατρο/Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση αντλεί από τη ζωή και το έργο του θρυλικού μέλους των The Doors Τζιμ Μόρισον και με όχημα επιλεγμένους στίχους του καταδύεται στον κόσμο του σαμανισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber