Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας

Σύγχρονα έργα κοινωνικού προβληματισμού, ποίηση, κωμωδία και ένας «πειραγμένος» Σαίξπηρ έρχονται να μας συναντήσουν στη σκηνή.

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας

«Άννα»

Σε πανελληνία πρώτη θα δούμε το έργο του Σαμ Πότερ, το οποίο μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές τις μονογονεϊκές οικογένειες. Σκηνοθετεί ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, πρωταγωνιστεί η νεαρή Παναγιώτα Αβραμοπούλου, ενώ με το μονόλογο αυτό εγκαινιάζεται το νέο αθηναϊκό θέατρο Δρόμος (από 12/10).

«Εμπόριο»

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1
© Christos Kotsireas

Το trafficking, ένα ειδεχθές έγκλημα έμφυλης βίας, μπαίνει στο επίκεντρο του έργου που έγραψε και σκηνοθετεί ο πολύ έμπειρος Κοραής Δαμάτης για τη νεανική ομάδα Ανδρομέδα. Το υλικό στο οποίο βασίζεται η παράσταση-ντοκουμέντο αντλεί από αληθινές μαρτυρίες θυμάτων trafficking (Radar, από 13/10).

«Φαίδρα»

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2
© Andreas Simopoulos

Η Φαίδρα ερωτεύεται το γιο του άνδρα της, τον Ιππόλυτο, και τυφλωμένη από το πάθος εκδικείται. Το δίλημμα μεταξύ πάθους και λογικής ενέπνευσε την ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγεβα να γράψει τη δική της εκδοχή, την οποία τώρα ανεβάζει ο Δημήτρης Καραντζάς με τους Κ. Αβαρικιώτη, Σ. Γουλιώτη, Α. Καλτσίκη, Ν. Μάνεση, Μ. Σαράντη (Προσκήνιο, από 9/10).

«Το Κουκλόσπιτο - Μέρος Δεύτερο»

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 3
© Μarilena Αnastasiadou

Την κωμική συνέχεια του ιψενικού έργου έγραψε το 2017 ο Αμερικανός Λούκας Ναθ. Η Νόρα (Ναταλία Τσαλίκη) επιστρέφει για να ζητήσει από το σύζυγό της Τόρβαλντ (Αλέξανδρος Μυλωνάς), το διαζύγιο που δεν έχουν πάρει ακόμα. Σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας (Άνεσις, από 11/10).

«Μακμπέθ»

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 4
© Παναγιώτης Λαμπής

Από performance και εγκαταστάσεις μέχρι χοροθέατρο και εικαστικά συνδυάζουν οι παραγωγές της ομάδας Νοσταλγία που φέτος αναμετριέται με τον Σαίξπηρ. Σε σκηνοθεσία της Τώνιας Ράλλη και μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη καταθέτει τη δική της εκδοχή πάνω στο κλασικό έργο για να φωτίσει θεμελιώδη, ανά τους αιώνες, θέματα της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας (Rabbithole, από 8/10).

«Σεσουάρ για Δολοφόνους»

Οι 6 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 5

Έχει γράψει ιστορία στην Αθήνα η αστυνομική κωμωδία των Μέριλιν Άμπραμς και Μπρους Τζόρνταν, καθώς παίχτηκε επί 13 συνεχείς σεζόν. Φέτος επιστρέφει ανανεωμένη από τον Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος ενορχηστρώνει τους Ι. Απέργη, Τζ. Θεωνά, Δ. Μακαλιά, Δ. Μιχαλάκη, Ζ. Ρούμπο, Χ. Χιώτη στη διαδραστική παράσταση όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος (Λαμπέτη, από 13/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 80 '

Πέντε πρόσωπα αναζητούν την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την ανάγκη για ένωση μέχρι θανάτου με όχημα την πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, που γεφυρώνει το θέατρο με την ποίηση.

Μακμπέθ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Σύγχρονη ματιά πάνω στην κλασική ιστορία για τη δίψα του ανθρώπου για εξουσία και της πορείας του μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο που αυτή τον οδηγεί.

Σεσουάρ για δολοφόνους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο εκτυλίσσεται στο κομμωτήριο «Studio Antony». Κάπου στην Αθήνα. Μία μέρα η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που ζει στον πάνω όροφο, βρίσκεται δολοφονημένη και οι υποψίες πέφτουν στους εργαζόμενους και τους πελάτες του κομμωτηρίου. Οι θεατές της παράστασης καλούνται να βρουν τον δολοφόνο, με αποτέλεσμα κάθε βράδυ το έργο να έχει διαφορετικό φινάλε. Είναι ο δολοφόνος ο Τόνυ o κομμωτής, η μεγαλοαστή κυρία Χατζηπατέρα, η ροζ τσιχλόφουσκα-βοηθός πιστολάκι Σόφη ή ο μυστηριώδης αντικέρ Λεωνίδας Πέτροβας; Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από αυτούς, διότι ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι. Μαζί του και ο… πανέξυπνος βοηθός του ο Πανάγος.

Εμπόριο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα του trafficking συνθέτουν το υλικό της παράστασης που στοχεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και την αντιμετώπιση της σωματεμπορίας.

Το Κουκλόσπιτο: Μέρος Δεύτερο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η Νόρα επιστρέφει στο σπίτι της μετά από δύο δεκαετίες για να μιλήσει για τις σχέσεις των δύο φύλων και το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Άννα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Μια μητέρα μαθαίνει ότι δεν μεγαλώνει το παιδί που γέννησε, ύστερα από λάθος του μαιευτηρίου, στο δυνατό έργο που καταδικάζει τις κοινωνικές διαφορές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber