Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη για πρώτη φορά διαθέσιμα στο θεατρόφιλο κοινό

Το διαδραστικό ντοκιμαντέρ της ευρηματικής Μαριάννας Λαμπίρη τολμά για πρώτη φορά την θεατρική παρουσίαση της θρυλικής αφήγησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη για πρώτη φορά διαθέσιμα στο θεατρόφιλο κοινό

Το καινοτόμο διαδραστικό ντοκιμαντέρ της ευρηματικής Μαριάννας Λαμπίρη με τίτλο «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη», τολμά για πρώτη φορά την θεατρική παρουσίαση της θρυλικής αφήγησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ιστορικού ήρωα της επανάστασης του 1821, στο Γεώργιο Ταρτσέτη. Αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα μέσα η δημιουργός γεφυρώνει την απόσταση των 200 χρόνων μεταξύ των εποχών. Με την ίδια στην καρέκλα του σκηνοθέτη, χρησιμοποιώντας επιδέξια νέες τεχνικές μουσικής διάδρασης και πλαισιώνοντας το εν λόγω εγχείρημα με ζωντανή μουσική, video art και live filming κατορθώνει να δώσει στην ιστορία μια διάσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τροφοδοτώντας το διάλογο μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου.

Το βασικό ρόλο του οπλαρχηγού που αποτέλεσε σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης ερμηνεύει ο Μάνος Βακούσης. Σε θεατρικό επίπεδο o ηθοποιός έχει διακριθεί για τις ερμηνείες του στις παραστάσεις «Συνοικία το Όνειρο» (2020), «7 Αναζητήσεις» (2020), «Ο Αμπιγέρ» (2019), «Πλούτος» (2018), ενώ το κοινό τον έχει αγαπήσει και μέσα από τη συμμετοχή του σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, με κυριότερη την υψηλού επιπέδου σειρά «Έτερος Εγώ». Αυτή τη φορά το κοινό θα τον απολαύσει ως ένα «ομιλούν έκθεμα» σε ένα νοερό ιστορικό μουσείο. Μαζί του στη σκηνή εμφανίζονται οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου, οι οποίες παρατηρώντας την εξέλιξη της αφήγησης περιορίζουν το μονολογικό χαρακτήρα της σπουδαίας αυτής υπαγόρευσης προσδίδοντας της διαλογική μορφή. Μουσικά τους συντροφεύει η Μίνα Τσάμου, παίζοντας ζωντανά κλαρινέτο.

Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη για πρώτη φορά διαθέσιμα στο θεατρόφιλο κοινό - εικόνα 1

Από την Τρίτη 27 Ιουλίου, όποτε και ξεκίνησαν οι παραστάσεις, η ανταπόκριση του κοινού είναι υψηλή, καθώς ο ατμοσφαιρικός εξωτερικός χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα τις νύχτες βρίσκεται κατάμεστος από τους θεατρόφιλους που έχουν αγκαλιάσει αυτή την εκδοχή της ιστορικής αφήγησης που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του.

Έως τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, παρατείνονται οι ευκαιρίες του κοινού να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο θέαμα. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στις 9.15μ.μ..

Η παράσταση αποτελεί προϊόν σύμπραξης του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη. Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» - «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Περισσότερες πληροφορίες

Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη

  • Σκηνική Σύνθεση

Η παράσταση, µε τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τοποθετεί τον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber